30 Temmuz 2013 Salı

ESKİCİ ARIYORUM (ACİL AMA!)

Hiç, bir  eskiciyle alışverişiniz oldu mu? Misal kocanızın kıyamadığı gömleklerini, o milattan önceden kalmış ispanyol paça pantolonlarını verip de yerine bi şeyler aldınız mı, verip kurtulduklarınıza mı yoksa aldıklarınıza mı sevindiğinizi tam da bilemeden?
Çocukken, köydeyken çok gelirdi eskici köye (bi de bohçacı gelirdi ama o şimdi konu dışı, bilahare belki!) , biz de sağda solda bulduğumuz eksi metal parçalarını, lüzumlu, lüzumsuz pek çok şeyi verir, yerine plastik bişeyler alırdık. Aldıklarımız bizim işimize yaramasa da sırf bir işe yaramaktan sanırım çok hoşumuza giderdi. Mandal, leğen ya da en çok naylon terlik hatırladıklarım...
Bu akşam birden aklıma eskiciler geldi, dişlerimi fırçalarken, ne alakası var bilmiyorum ama tam da o ara işte... Sonra da şunları düşünüverdim zincirleme (Evet ya sevgili okur, bence de haklısın, "Gecenin bu saatinde mi?" demekle ama yeminle sana anlatmasam olmazdı, bu saatte değil de yarın anlatsam o zaman da belki böyle anlatabilemezdim.)
Keşke insanın ruhuna ağır gelen şeyleri gelip tek tek toplayan eskiciler olsa. Çaktırmadan ama, zorlamadan misal, uykudayken belki... İhtiyaç oldukça-diyelim ki yılda bir- gelse bütün lüzumsuz ya da insana ağırlık veren, ruhunu sıkıştıran bütün anıları, fotoğrafları toplayıp gitse. Diyeceksiniz ki, bu işler için profesyoneller var, psikiyatrist, psikolog ya da terapistler gibi di mi, yok öyle değil, onlar olmaz. Adı üstünde profesyonel onlar, hem zaman isterler senden, hem de para olarak bedelini. Ve ayrıca anlatmanı da, detaylıca, hiç olmaz yani...
Eskici adı üstünde eskileri toplayıversin, taa çocukluktan beri beynime yer etmiş anlık konuşmaları, konuşmaların sahiplerinin o anki mimiklerini, neden bin senedir hala zihnimde olduğunu hiç bilemediğim bir evin bir odasını, ya da başka bir yerin fotoğrafını toplasın tıksın çuvalına, atsın denizlere. ö
Size de olur mu (ki bunu cidden merak ediyorum) böyle çok ama çok gereksiz pek çok detaylı fotoğrafların zaman zaman beyninizin kapalı kapıları ardından göz kırpması? Misal köydeki (demek ki en fazla 6 yaşındaymışım!) akraba kadının bir ev oturmasında söylediği o birkaç cümle neden sık sık düşer aklıma? Hem de kadının o anki ifadesiyle, sesiyle vs. Buna mukabil lisedeki arkadaşlarımı hatırlamamayı neyle açıklamalı?
Neyse işte ey okur, diyorum ki bunlar mıdır zaman  zaman ruhumu karman çorman eden? Bu durup durup arz-ı endam eden resimler, hikayeler, konuşmalar mı acaba?
Bi de kuru temizlemeciler uğrasa ara ara ruhlara, yine eskiciler gibi, bu sefer de yaralı ruhlara ilaç olsa, merhem olsalar ellerindeki leke çıkarıcılarla, ağartıcılarla. Onlar da belli periyodlarla uğrasalar ama biz yine hissetmeden, duymadan, bilmeden. Bir sabah uyanmışız ki, hafifiz ama ne hafif, kuşlardan bile daha! Desek ki içimizden, "Helal olsun be sana Eskici/Kuru Temizlemeci, yine yapmışsın yapacağını, ellerine sağlık...."
Nedir anlamadım ki, arabaya bile  en az senede bir, bilemedin onbinde bir bakım varken, üç yılda bir muayeneye girerken, durmadan sağına soluna eklemeler, çıkarmalar, yıkama, yağlamalar yapılırken, ben ruhum için bi eskici, bi kuru temizlemeci istemişim çok mu?
Yok mu sahi tavsiye edebileceğiniz eskilerden iyi biri? Bekliyorum, tez vakitte... Gelirse eğer, duacınım sevgili okur...

"KALBİM, KALBİM,  KALBİM, NEDEN HEP OLMAZLARDA, NEDEN HEP ÇIKMAZ SOKAKLARDA?" BU DA SANA GECE BONUSU, İYİSİN YİNE SEVGİLİ OKUR ;)

25 yorum:

  1. En iyi kuru temizleme, en iyi ütü belki de yaşanacak yeni mutlu mutlu anılardır.
    Bilinçaltı denen o öteye bir geçilse, dediğin gibi silip süpürülebilseydi...
    Varsın onlar dursunlar yerlerinde, önemli olan eskiciye verilecek yeni anılar eklememek belki de
    Amaaan Esen yaaa :D biraz önce bir doğum hikayesi izledim.Onun etkisinden kurtulamadan yazını gördüm.Başım ağrıdı heee :D
    Facebook duvarında paylaşayım sen de izle.Harika

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Haklısın galiba Selcenim, seninki olumlu bakış açısı ;) Bir de o yandan bakmayı deneyeyim :))
      Dileyelim de bundan sonraki anılarımız hep güzellikle anılacak şeyler olsun :)
      İzledim videoyu, ne mucizevi bir şey değil mi? Allah isteyen herkese tattırsın...
      Başını ağrıttım gece gece, pardon kuzum yaa...
      Öpüyorum çok, boşver sen...

      Sil
    2. Aslında başımı sen değil o videodaki aile ağrıttı :D nasıl güzellerdiii, hem izledim hem yapamadıklarıma ağladım :(

      Sil
    3. Nedir yapamadığın şekerim yahu, hem de seni ağlatacak kadar? Alası var sende o ailenin, ne diycem noldu eşinin KPSS'si sahi?

      Sil
    4. yaw öyle duygulandım işte :D
      Beklediğimizden çok ii çünkü sınav çok kötü geçmişti. 61 aldı, şimdi kasım da yapılacak atamayı beklicez bakalım.Teşekkür ederim ilgilendiğin için.Öpüldün

      Sil
    5. Hadi hayırlısı Selcenim, inşallah ataması yapılır ;)

      Sil
    6. İnşallah, yine de hayırlısı olsun diye dua ediyorum :D

      Sil
  2. Hımmm olabilirdi belki ama Yaradan insanı kusurlu yaratmış işte.
    Olmuyor olamıyor !
    Sen unuttum desen rüyalar izin vermiyor. Örnek mi? Ben hala lise matematik sınavlarında ter dökerim. Üniversitede edebiyat okudum ama hala matematik kabusum devam ediyor :(

    Öptüm seni !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız galiba, biz bıraksak anıların, olayların peşini, rüyalar hiç bırakmıyor ve buna da bilinçaltı deniyor sanırım...
      Olamıyor elbette, "olduğu kadar" deyip sorgulamamak en iyisi aslında ama benimki gece yarısı hezeyanları gibi oldu biraz :)
      Matematik kabusum benim de hep oldu, şimdi dua ediyorum çocuklarım matematiği sevsin inşallah diye :)
      Teşekkürler Nilgün Öğretmenim (iki Nilgün arasında dilek tutuyorum şimdi ;)

      Sil
  3. Ben de Hımm diye söze başlıyım,bak iki Nilgün de aynı şeyi yazmış deme:))Fikret Kızılok'u dinlemek güzeldi.Bir prensibim var,Benim için önemli olmayan hiç bir şeyi ne aklımda tutarım,ne de evimde!Öyle dış sesleri de duymamazlıktan gelirim.Eskicilerle güzel bir anım var,belki seni güldürürüm:))Bizimkinin iki gün önce aldığı yeni pantolonu eskiciye verip,yerine kova almıştım.Adamcağız ertesi günü pantolon arıyor.Orada dolapta diye söylenip duruyordum:))Bir de bakayım ki eskisi asılı değil mi?O günden beri vereceğime,atacağıma dikkatle bakarım.Sevgiler gönderiyorum,kendine ve yavrulara iyi bakın:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) Düşündürdüm iki Nilgün hanımı da demek ki ;) Fikret Kızılok huzur veriyor bana da :)
      Sizinki güzel bir prensip ama bunun yolunu da söylemelisiniz ki ben de deneyeyim, çünkü benim böyle bir yeteneğim hiç olmadı. Dış seslere pek ben de kulak vermem ancak, bazen beynimin içi mahşer yeri gibi, kalabalık, uğultulu ;) Ama bugünlerde böyle, yarına bişey kalmayacak eminim ;)
      Sizin hikaye çok hoşmuş :)) Bildi mi peki kocanız o pantolonun başına geleni? Amma sevinmiştir garibim eskici de :))
      Sevgiler ve tebrik ediyorum şimdiden oğlunuzu, hayırlı uğurlu olsun düğününüz, Allah bir yastıkta kocatsın :)

      Sil
    2. Yarına bir şey bırakma olur mu?Bak aradan 30 sene geçti,enişteniz hala''Benim bir pantolonum bu eve sığmadı,Bu arada bizim evde en büyüklerinden üç tane dolap mevcut.Ben hala dolapta yer bulamıyorum,güzelim pantolonum kova oldu''diye şikayet eder.Aaaaa,Aaa Ayol,adama bak!derim.Sevgiler,çok öptüm:))

      Sil
    3. Olur ;) Hatta belki yarına bile kalmaz...
      :)) Çok güldüm... Kova da lazım ama, pantolon kadar elzem kadınlar için, eniştebey haksızlık etmesin :) Hem de 30 yıldır nasıl içine oturmuşsa :))
      Çok teşekkürler Nilgün hanım, güldürdünüz beni çok, öperim...

      Sil
  4. Esen'ciğim eskiciyi,kuru temizlemeciyi boşver gel çay demleyelim muhabbetin belini kıralım bak hiç bir şey kalmaz.
    Öperim çok....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ne güzel olurdu vallahi Mehtap Abla, keşke... O zaman ne eskici arardım ne de kuru temizlemeci...
      İnşallah diyelim, tez vakitte ;)
      Çok sağol güzel kalbin için...

      Sil
  5. eskiler alıyorum

    eskiler alıyorum
    alıp yıldız yapıyorum
    musiki ruhun gıdasıdır
    musikiye bayılıyorum

    şiir yazıyorum
    şiir yazıp eskiler alıyorum
    eskiler verip musikiler alıyorum.

    bir de rakı şişesinde balık olsam

    Orhan Veli Kanık

    Canım yazın çok hoşuma gitti ve bana bu şiiri, çok sevdiğim bu şiiri hatırlattı.

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen beni anlamışsın Derya :) Harikasın...
      Orhan Veli de harika, şiir de elbette... Ne iyi ettin de yazdın şimdi sen benim de unuttuğum bu şiiri...
      sağol...

      Sil
  6. Esencim yine çok hoş bir yazı olmuş:)) O dediğin kırpık hatıraları ben seviyorum aslında.Gizemli ve enteresan geliyor bana.Olmadık zamanda,alakasız bir yerde ,önceden yaşadığım ,hiç de önemli olmayan bir kesitin aklıma gelivermesi heyecanlandırıyor beni.O an yaşadığım şeyle mutlaka bir ilgisi olmalı ama ne?? Yaşamın gizemlerinden biri gibi...
    Benim için bir heyecan da eskiciler.Eski bir şeyi satın almak kadar hoşuma giden bir alışveriş olamaz.Yaşadığın yer küçük olunca,eskiciler mesai saati dışında gelince,eşin de zabıta amiri olunca eskiciden alışveriş yapmak aksiyon filmine dönüşüyor resmen..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Seninki de yine çok hoş bir yorum olmuş Serpilcim ;) Sağol...
      Bazen ilginç gelse de çözemiyorum diye belki de sıkılıyorum sürekli aynı fotoğrafların gözümün önüne gelip gelip gitmesine...
      Haklısın mutlaka vardır bir sırrı ama henüz vakıf olamadık galiba ;)
      :) Komikmiş senin eskici muhabbetin bak :)) Küçük yerler daha güzel bun anlamda ve her anlamda, en önemlisi de samimiyet hayatın her alanında küçük yerlerde... Teşekkür ediyorum çok, sağol, öperim bir de ;)

      Sil
  7. Ne güzel yazmışsın arkadaşım gerçekten öyle eskiciler olsa keşke.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa keşke ama şimdilik kendi ruhumuzun eskilerini kendimiz toparlamak zorundayız gibi :)
      Belki bir akşam geliverirse bir eskici yazarım sana da burdan :)
      Sağol :)

      Sil
  8. Keşke Esen keşke. Hatta eski kötü anıların hırsızları olsa her gece biz uykudayken gelseler ve o gün yaşadığımız kötü olayları hafızalarımızdan alıp gitseler. Hırsızlar her şeyi çalıyorlarda neden kötü anılarımızıda çalmasınlar? :) ne bileyim yazını okuyunca birden aklıma geldi.
    Senin her konudaki bu okunası yazılarını çok seviyorum :) insana ilham veriyor, hayal dünyasını tetikliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin yazdıklarınız da beni zenginleştiriyor Aslı Aslı :) İnan post yazmak kadar zevkli yorumlarınızı okumak :)
      Senin fikir de süper, o benimkinden daha iyi çünkü daha tazeyken gidince kötü anılar, insana hiç yük olup, ruh daralmasına da sebep olmazlar zamanla...
      Dur bakalım, zamanla bakarsın bir şekilde günlük olarak kurtuluveririz bütün olumsuz düşüncelerden,uyurken uyurken yok edilir günlük olarak, belki bize yetişmese de çocuklarımıza kısmet oluverir :)
      Sağol şekerim :) Çok sağol...

      Sil
  9. :) miş gibi mi yapsak acaba? Gelmisler gibi,.. Unutabilmek güzel olurdu bazen ağırlıklardan arınmak hafiflemek. Dokunmuşsun yine yüreklere Esen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne iyi olurdu, unutuvermiş gibi yapsak ve o arada da sahiden unutuversek sahiden de ;) Olur Ülkerim öylesi de olur tabii, dur bi de onu deneyelim ama bizim hafıza bildiğin zehir, biz derken kadınlardan bahsediyorum elbet, erkekler gibi değiliz ki şekerim biz ;)))
      Öperim çok yorumu güzel kadın :)

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.