10 Temmuz 2013 Çarşamba

YENİ KUMAŞLARIM-BİR NEFİS BAMYA EŞLİĞİNDE :)


Ta tata taaaaammm! Bunlar Bursa'dan Kapalıçarşı'dan, Kapalıçarşının da Bursa Pazarı'ndan aldığım kumaşlarım.  Yarımşar metre ama önde soldaki yeşilli sarılı (Yani benim solum, aman karışmasın Ta tata taaaam'ın tam üstüne denk gelen kumaş işte, ondan yarım metreden fazla kalmış topta ama fazla dediysem bir metreden ben diyim 5 sen de 10 cm daha eksik, o kadar yani, sen o kumaşı da yarım metre saymasın mı tatlı tezgahtar :) O bonuslu yani :)) Aldım bu kumaşları, getirdim evdeki eski kumaşlarımın yanına, puantiyeli, kareli, kalpli kumaşlarımla kardeş yaptım bunları, bir yakıştılar, bir göze şenlik oldular, sormasın gitsin :)) Maymun iştahlılık mizacım olmuş ya hani, ne bulsam topluyorum ya hani, lüzumlu lüzumsuz beğendiğim ıncık cıncık kumaş, kurdele, fisto, düğme vs. alıyorum ya hani, hah, işte şimdi bunları ne yapsam diye düşünmelerdeyim sevgili okur! İşin kötüsü bundan birkaç ay önce A101'e Singer dikiş makinası gelmişti kampanyayla, koca kişisi alalım demişti de ben istememiştim, bi de ona sardırmiyim şimdi, kendimi kaptırırım, kusur kalsın o da demiştim ya hani, çok pişmanım şimdi :( Olsaydı ne güzel dikerdim bunlarla yastık, evet yastık! Sadece yastık, başka bişey bilmiyorum, yastık da dikmeyi bilmiyorum ama o konuda umutluyum, yapabilirim gibi sanki! Neyse işte, elde deniycem bakalım, bunlarla en güzel ne olur; KIRKYAMA, benimki tam kırkyama olamaz elbet ama dikeyim bi diyorum, Mudo'da minik yastıklar gördüm Yalova'dayken, fotoğrafladım da, işte onlardan kalplisini dikeyim diyorum, benzeri yani, elbet o kadarını beceremem de, işte yastıklar da şöyle bişey :



E benim kumaşlarım da bunlara benzer zaten, dur bakalım, bi cesaretimi toplayayım da deneyeyim,  e gösteririm tabii sonucu size de, peki peki kötü de olsa gösteririm, söz :)))

**************
Sonra sevgili okur, bir de bamya pişirdim ben, Yalova'dan gelirayak (güzel oldu bu ama var mı Türkçe'de emin olamadım şimdi!) aldığımız bamyaları pişireyim dedim ama bende bi tarif vardı geçen seneden, deneyip de sakladığım, Hürriyet Gazetesi'nin tarifleri var ya Kelebek'te, işte onlardan biri, kesmiştim onu, ara ara bulamadım tarif dosyamda, tam tüh tüh'lenirken bir de ne göreyim, bamyalarla bakıştıktan sonra başımı çevirince, e bi senedir buzdolabın üstünde duruyormuş ya magnetlerin arasında :) Ben bir sevin bir sevin :)
Tamam peki, veriyorum tarifi, özür dilerim (yine!)
* Yarım kilo (ki bizimki yarım kilodan fazlaymış ama pazarcı koca kişisine kalan bi işe yaramaz diye hepsini vermiş yarım kilo fiyatına (e bu da bonuslu yani) Yalova'nın pazarı da çok güzel bu arada, nasıl güzel görmeniz lazım, anlatmakla olmaz, katiyyen olmaz! Bir orta boydan azcık daha büyük soğan (çünkü çok soğanlı güzel oluyor bamya dediğin, 2 orta boy kıpkırmızı domates, zeytinyağı, tuz, bir limon, bir de soğuk su, ya da içine buz atılmış normal su :)
Bamyaları yıkadık güzelce, kağıt havluyla kuruladık (bilmiyorum sebebini, tarifte kağıt havluyla kurulayın diyordu) tepelerini külah gibi dikkatlice (ne yaptık yahu, nedir doğru kelime "kesmek" değil, "soymak" değil, "alıvermek" belki? İllet oluyorum iştahlı iştahlı yazarken kal gelmesine!), sümüklerinin çıkmasına asla müsade etmiyoruz! Sonra cam kaptaki (bunun da niye illa "cam kap" olduğunu bilmiyorum ama tarifte cam kap yazıyordu!) soğuk suya limonumuzu güzelce sıkıyoruz, içine ayıkladığımız bamyaları koyuyoruz ve bekletiyoruz. Bu esnada biz soğanları, domatesleri güzelce doğruyoruz, soğanlar kavruldu, domateslerin yarısı da kavruldu. Diğer yarısını da bamyaların üstüne döşeyeceğiz pişirmeden önce, ayırmayı aman unutmayalım. Tarifte, sıra sıra dizelim tencereye diyordu. Ben boşaltıverdim valla, zaten külah gibi soyucam diye sinirlerim zıplamış, dizmesi kusur kalsın. Üstüne tabak kapayıp yarım saat kadar pişirdim ama hangi suyla? O içinde beklettiğim soğuk ve limonlu suyla, tarifte öyle yazıyordu, belki de sırf bu yüzden bu kadar güzel oldu bu bamya...

Borcamda soğuk ve limonlu suda keyfeden bamyalarımız :)

Bu da yenmeye hazır hali :) Aslında şu bamyaların altındaki deseni görmenizi de çok istiyorum sevgili okur, çünkü öyle güzel bir tabak ki bu, ortasında mor çiçekleri var :) görür görmez bayıldım. Dur bi boş çekip göstereyim sana, "Görgüsüz, boş tabak gösteriyor" demezsen :) Ya da gel bi gün sana bunlarda bir güzel çay-kek ikram edeyim en iyisi ben ;)

BONUS

28 yorum:

  1. Esen hanım her zamanki gibi güldürdünüz beni :)) bence siz o yastıkları dikersiniz. Hem de dikiş makineniz yokken :)) 10 paneline bahse girerim :)) aksini idda eden varsa buyursun kapışalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Hep gülün inşallah :)
      Hadi bakalım, bence de dikerim hem de elimde ama azcık zaman lazım galiba, bu sıralar hiç bir şey yapamıyorum, dün akşam elime alayım dedim, Ali Deniz geldi kucağıma yerleşiverdi ;) Bu akşam bi deneyeyim :)
      Teşekkür ederim LaSangria, sevgiler...

      Sil
  2. Aksam vakti bu corbayi ve bu güzel tarifi görmem pek hayirli olmadi,cünkü canim cekti ve suan saat sekiz! heryer kapandi,evde bamya yokk!Annemde pisirdi zaten dün aklimdan ucup gitmis bugün!Bende hic limonlu suda bekletmedim ama tazesini nerden bulayim,ya konserve ya kurusunu yapiyorum ama cok severim,eh alacagin olsun,birgün sana geliyorum ve sen bana bamya psiriyorsun !sözmü? öptüm seni canim,sevgiler,yorumun icin cok tesekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yahu Serpilcim istediğin bamya olsun, hem de tazesinden pişiririm sana, öyle kuru ya da konserve de neymiş :) Gurbet ellerde ne zordur şimdi bamyasız, fasulyesiz, üzüldüm vallahi, tez elden gel bu tarafa sen :)
      Öperim ben de

      Sil
  3. Bu arada unutmusum bayildim bu kücük kirlentlere,ben bundan da isterim simdi en iyisi hemen kacayim..))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E yastık da yaparız şekerim, o da kolay, ama önce bi deneme yapayım bakalım, azcık tecrübe kazanayım da seninki daha güzel olsun :)

      Sil
  4. Kumaşların çok güzel canım, güle güle kes, biç, dik, kullan.. Hem de uygun almışsın ne güzel! Bamyaya da bayılırım olsa da yesek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Deryacım, hadi inşallah bakalım dediğin gibi olsun :)
      Bamyayı ben de çok seviyorum, güzel pişirilirse, bütün halinde kalırsa bamyalar tadına doyum olmaz :) Sana da yaparız, istediğin bamya olsun :)

      Sil
  5. Bu arada ben de güzel tabakların desenlerinin görünmemesine üzülüyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne fena di mi tam orta yerine konduruveriyorlar deseni, gözükmüyor :( Ben tabakları boşken çekeyim en iyisi, göstereyim burdan :)
      Sevgiler, teşekkürler

      Sil
  6. O kumaş çeşitleri ile beni Çocukluğuma götürdünüz. Teşekkürler. Az mı gezerdik annemle tarihi kapalı çarşı'nın koridorlarında...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olmuş, sevindim Petek Hanım :)
      Kapalıçarşıya ben de bayılıyorum, hem İstanbul'dakine hem de Bursa'dakine ;) Bursa'yı da çok seviyorum ama sadece sıcağı çok yoruyor insanı, şansımıza bu sefer hep yağmur yağdı, serin serin 3 gün geçirdik :)
      Teşekkürler, sevgiler :)

      Sil
  7. Kumaşlar çok güzelmiş Esen'ciğim,yastık modellerinide çok beğendim yaparsın sen bunları.Ama mutlaka kalıp çıkararak çalış daha düzgün olur.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalıpla kestim kalplerini Mehtap Abla, onlar için diyorsun di mi? Elimde keçe magnetler için hazırladığım boy boy kalp kalıpları var ;) Küçüklü büyüklü kestim ama dikemedim henüz, bakalım bu akşam belki, Ramazan vurdu galiba beni, ya da işe başlamak, tatil bitince bi mıymıntılık geldi ki üstüme sorma :) Ama bence de yaaa, yaparım ben bunları (ya da daha uyduruklarını) :)
      Öperim, sağol çok....

      Sil
    2. Ramazan ve sıcaklar benide çok zorluyor Esen'ciğim elim kolum kalkmıyor.Daha güzellerini yapabileceğini biliyorum..

      Sil
    3. E belki de bize bi mola olsun diyedir bu halsizlik Mehtap Abla, elimiz kolumuz kalkmasın da azcık dinlenelim diyedir belki de :)
      Senin yaptıklarının yanında ne ki benimkiler ;) Öperim....

      Sil
  8. kumaşlar çok güzel ve kesinlikle harika yastık olur. dikişe de başlaman lazım bence sevgili Esen ,geç bile kaldın. dikiş makinesi kafanı attırmadığı sürece dikiş dikmek zevklidir. keşke o dikiş makinesini alsaymısın. kampanyalar bitmez, bir dahaki sefere artık.bamyayla pek aram yok, ilginç olan çocukken bayılırdım bamyaya sonra izmir'in havasında huyum değişti veya eski bamyaların tadı yok.
    ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başladım yapmaya ama bir türlü ilerleyemiyorum :( Ali Deniz yüzünden, yemek yüzünden vs. durup duruyor kırkyamam :) Makinem yok ama elde makina dikişiyle idare ediyorum, boyutlar büyüdükçe lazım olmaya başladı iyice... Doğru diyosun kampanyalar bitmez, kollayalım bakalım :)
      Sen bamyayla tez elden barış bence Filizcim, gönlünü al :)
      Yakın olsak ben sana yapardım vallahi :)
      Öperim, selamlar

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. ;) Çok mersiiiiii, sağolun Serpil hanım :) O değil de sergiye yaptığınız işleri gördüm, ne çok, ne güzel, ne zarif şeyler, bayıldım yeminle :)
      Sevgiler

      Sil
  10. Bence de elle bile dikersin sen, ama bir fırsatını bulduğunda al dikiş makinası, makinasız günlerine yanarsın, çok hoşuna gidecek, eminim. Ben de bilmiyorum, yalandan düz dikiş falan yapıyorum, ama ne iyi hissediyor insan kendini, terzi, tasarımcı vs. havası veriyo insana:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapma Elifçim yaaa, ben böyle bile bu kadar havalıyken, bi de terzi havalarına girersem iki santim dikişle yandı ortalık :)))
      Ama haklısın, ben o elde diktiğim zamanlarda sanatımı başka türlü icra edebilirim, vakit kaybetmemiş olurum, dur ben bi bakayım şu makinalara :)
      Ayrıca sen biliyorsun dikiş dikmeyi, yapıyosun ya bi sürü çantalar, çatal kılıfı vs. E daha ne?
      Öperim ;)

      Sil
  11. kumaşlar çok güzel iyi günlerde değerlendirin bamya da çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, kumaşları ben de çok beğendim ama napıcamı tam bilemedim, yastıktan ve keseden başka bişey yapamam gibi şimdilik :) Azcık beklesinler bakalım, belki ben de bu arada bir dikiş makinası edinirsem o zaman güzel işler çıkar belki ;)
      Bamya sahiden de çok lezzetliydi, bu yazın son bamyası muhtemelen, yılda bir kez ancak yapabiliyorum, teşekkürler güzel yorumunuza ve hoşgeldiniz dishekuş :)

      Sil
  12. ayyy bu kumaşlarla kızına ne güzel elbiseler dikersin sen
    boşver yastığı falan :)

    ben küçükken annem dikerdi bana
    fırfırlı fistolu falan
    ha bide illa karpuz kollu :)

    bamyaya gelince
    ben ayıkladıktan sonra yıkıyorum
    bişe olmuyor yaw
    yıkar yıkamaz hoppp kaynar suya
    iki kaynat
    sonra ister dondurucuya at
    ister pişir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben mi Reyyancım, ben ancak bebek elbisesi dikerim (bak şimdi böyle dedim ama bundan da emin olamadım?) Dikiş dikmeyi bilmiyorum ki, kalıp çıkarmakta üstüme yoktu bir zamanlar, yine yapabilirim muhtemelen ama hiç bilmiyorum ben dikiş dikmeyi, keşke dediğin gibi olabilse, bunlarla Nehir'e güzel elbiseler dikebilsem ama şimdilik imkansız... Küçükken annem ablama ve bana da hiç kıyafet almaz hep kendi dikerdi ve aynen senin tarif ettiğin gibi elbiselerdi :)
      E oluyordur tabii senin dediğin gibi, üstelik herkes öyle pişiriyor ama ben biraz yemek konusunda cahil olduğumdan önümde bir tarif olmalı ve tarif diyorsa ki limonlu soğuk su, başüstüne diyorum, çünkü başka türlü fikir yürütemiyorum :(
      Böyleyken böyle sevgili Reyyan, hoşgeldin :)

      Sil
  13. Merhabalar,
    Kumaşlara bayıldım...Bamya da nefissss....
    Canım bloğunu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da beklerim. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmmm:......:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seni izlemeye aldım ;) Tariflerini ayrıntılı inceleyeceğim ilk fırsatta Selda, hoşgeldin :)
      Teşekkürler güzel yorumun için, sevgiler

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.