6 Aralık 2012 Perşembe

KABAK TATLISI SEZON AÇILIŞI :)

Kabak tatlısı sezonuna cümleten hoşgeldiniz :)  
Önceki akşam az şekere bastığım, dün akşam eve gider gitmez hiç su eklemeden pişirdiğim kabak tatlısı bu... Şekersiz oldu tabii :( Piştikten sonra ekledim biraz daha, sıcak sıcak diye sanırım, eklediğim şekeri kabul etmişler bünyeye sağolsunlar ;) Güzel oldu netekim, ben sadece tadına baktım (yemedim çünkü tercihimi yan komşunun aşuresinden yana kullandım) sizin için fotoğrafladım ama gördüğünüz üzere pek iştah açıcı olamadı yine fotoğraflar...
Kocam yedi ve beğendi :) Üstüne tarçın serptim ama emin olamadım tarçınlı olur mu olmaz mı? Ben oldurdum ama olur mu sahi? Çubuk tarçınlar da yine dekor olarak aldılar yerlerini tabakta...
Bakındım sağa sola ne koysam fotoğrafın içine diye, işlediğim etamin minik yastığımı koydum, yılbaşı münasebetiyle bir adet çan bir de yeni başladığım etaminin ilk aşamaları... Bir arabaya kaç fil sığar gibi oldu bu :) Yeni aldım bu kasnağı, bi değişik, bi saat uğraştım kumaşı geçirmek için, halbuki ne kolaymış :( çok beceriksizim bu tür işlerde, çoook hem de...
Çok güzel bişeye başladım ben dün akşam, eğer başarabilirsem harika bir desen çıkacak ortaya. Yani inşallah öyle umudediyorum çünkü yine hesaplamadan bodoslama daldım, şimdi ödüm kopuyo deseni sığdıramayacağım diye :(  Çok  heyecanlıyım, derhal eve gidip, yumulup etaminime (etamin dediğime bakmayın, ketene işliyorum), ne kadar sürerse sürsün hiç ara vermeden bitirmek istiyorum... Size de oluyo mu böyle, heyecanlandırıyo mu sizi de yaptığınız elişleri, etaminler ;) 
 
 
Kabak Tatlısı-Yakından... Üstündeki cevizleri fındıkları ve dahi serpilmiş tarçını gördünüz mü? Ne kolay bi tatlı di mi, e çok da faydalı madem, yapsanıza siz de, marketlerde kabuğu soyulmuş satılıyo ya biz tembel hanımlar için, vakumlu poşetlere de koyuyolar ya hani, alınsanıza ondan ;)

Nehir'e: "Kabak tatlısı yesene kızım, bak ne güzel gözüküyo"
"İstemiyorum anne, ben onun tadını bilmediğim için sevmiyorum hiç kabak tatlısını" :((( Zıkkımın kökünü ye desem ayıp olur mu şimdi, haketti di mi, aşure de yemiyo zaten :(

31 yorum:

  1. Kabak tatlısına bayılırım, fındık ve ceviz çok yakışır ama tarçını yakıştıramam sanırım. Pazar günü ben de pişirmeyi düşünüyordum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Fındık ve ceviz koydum zaten asıl servis tabağındakilere :) Tarçın yalvarınca raftan, "beni koy, nolur!" diye kıyamadım da ondan :)))
      Şimdiden afiyet olsun diyeyim ben öyleyse :)
      Sevgiler...

      Sil
  2. Sevgili Esen Hanım,

    Kabak sezonunuz hayırlı uğurlu bereketli olsun inşallah.

    Kabak tatlısını da çok seven benim gibi birine; bu güzelleme yazısı çok keyifli geldi vallahi.

    İşin sunum kısmında bir iki öenri desem ?

    Kabak tatlılarının fon tabaklarını kontrast renkte seçebilirsiniz. Yılbaşı ruhuna uygun kırmızı bir tabak üzerindeki kabaklar, beyaz kaymak, ince çekilmiş ceviz ve nane yaprakları (pırnal şekli verilmiş ve üzerine bir iki kiraz şekerlemesi konulmuş) Nehir hanımı bile yoldan çıkarır hapur hupur yedirtir diye düşünmekteyim şahsen.

    Yeni kasnakta başlayan yeni işin tez bitmesi ve bizlerle paylaşılması bugünün temel isteği oldu bende.

    Duacınızım efenim...

    Sevgilerimle,

    Hamiş: Kabak tatlısını tarçınlı çok severim, süssüz püssüz de olsa yiyip dibine darı ekerim... Nehir yemezse yemesin bir yiyen bulunur :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nurdan Hanım şükür kavuşturana :)
      Aminn, inşallah bakalım :)
      Ne mutlu bana, aşureden sonra bir de kabak tatlısı ile gönlünüzü çeldim demek ki :)
      Kabak tatlısı sunumu için fikirler süper, dikkate alayım bunları :)
      Kasnaktaki iş inşallah başarırsam görücüye çıkacak ama biraz zaman alacak bitmesi, hafta sonu Elif'e gidicez ya, orda belki bitirebilirim, çoukları annemle Elif'e teslim edip ;)
      E oluyo diyosunuz o zaman tarçınla da? Akşam bi de ben deniyim bakalım...
      Sevgiler, selamlar...

      Sil
  3. Oooo Kabak tatlisi severler kuyruga girmis.

    Tarcin, ceviz, findik, fistik bilmem. Kaymaksiz Kabak Tatlisi, icsiz baklava gibi bana.

    Asurenin lezzetini dusunuce eminim kabaklarda asure akibetine ugrayip cok lezzetli olmuslardir.

    Bu arada demeden gecmeyecem, sizin bebeler tatli bir cocukluk geciriyorlar valla, sansli keratalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi de alalım bu tarafa öyleyse Nursun hanımcım :)
      Kaymaklısını da ben bilemedim şimdi, bu iş aslında tamamiyle kültür ya da "tatlı çocukluk geçiriyorlar" demişsiniz ya ordan devam edeyim, bu iş tamamen annemizden bize geçen kültür... Bizde kabak tatlısı sık yapılırdı ama hiç kaymaklı hatırlamıyorum, dolayısıyla bildiğim yöntemle gidiyorum, sizler sayesinde ya da etrafımdaki gerek iş yeri, gerek başka arkadaşlıklar sayesinde ufkum biraz biraz açılıyor, yeni yeni fikirler ekleniyor, "Böylesi de varmış demek ki, hımmm, olabilir aslında!" diyorum :)
      Size yazıyorum ama biliyorum ki bu yorumları da postlarım gibi milyonlar okuyor, o yüzden "Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" ;)
      Çocuklarımıza yeme-içme kültürü, sofraya birlikte oturma, yemeği birlikte yemek kültürü ve iddia ediyorum ki tencere yemeği alışkanlığı vs. hep anneden... Diyorum ki, ben böyle yaparsam, yani hazır yemesinler diye uğraşırsam, değişik tatlar, hamurişleri yaparsam, hafta sonları evi güzel güzel kek-börek kokularıyla kaplarsam, çocuklar için büyüdüklerinde hatıra kalacak bugünler, mutlu, sıcak, güzel kokulu bir ev ve çocukluk hatırlasınlar istiyorum galiba biraz da :)
      Çok uzattım di mi, pardon :)
      Türkçe'me dikkatinizi çekerim, hatta Nurdan Hanımın da :) Bilmem sınıfı geçtim mi?
      Sevgiler

      Sil
    2. Esen Hanımcım,

      Benim Türkçe sınıfımda dışardan bitirme ve geçer not alma sistemi geçerli değil maalesef :(

      Ama sizi severim; üzülmenizi istemem o nedenle sadece bu defaya ve 1 seferlik olmak üzere dışarıdan bitirme sınavında; Türkçe'yi zengin ve yerinde kullanma biçiminize geçer not verdim gitti. Alınmayın canım 6 vermedim; 9,5 üzeri 10 - o yarım puan kolaycılık yaptığınız için kırıldı....

      Sil
    3. :))) 10'u kapmışım ya daha ne, varsın 9,5'dan olsun! Kimseye söylemem 9,5'dan olduğunu, tam puan aldım Nurdan Hanım'dan derim...

      Sil
  4. Kaymak; Kabak Tatlisi'nin yogun seker tadini yumusatip, farkli doku ve lezzet kazandiran guzel bir ekleme bence. Hatta vanilyali dondurmanin da Kabak Tatlisi'ni guzellestirecegini dusunenlerdenim. Agir gelmeyecek ise bir deneyin.

    Aile geleneklerinin yasatilmasi konusu cok onemli. Cocuklarin gelecegini sekillendiren, okul oncesi ve ogrenme donemi suresince aile gelenek, aliskanlik ve tadlarinda yogrulmalari. Ne kadar cok yogurulursa hamurun kivami da cikan sonuc da o kadar lezzetli oluyor. Bu nedenle sizin hamur yogurus biciminizi zevkle izliyoruz. Elinizin tadinin ve lezzet kivaminizi test ettik, cikacak sonucun cok lezzetli olacagindan son derece eminiz.

    Turkce meselesine gelince; Nurdan yorumun o kismina uygun bir laf atar. Ben dunden beri ormanda agac birakmadigimdan, zarari sune listesine adimi altin harflerle yazdirdim.

    Ahan da bebelere bir hayat dersi daha. Tadinda birak ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derhal denenecek ama vanilyalı dondurmayla :)) Nehir de tutturmuştu zaten dondurma diye, akşam sevinsin kuzu :))
      İnşallah dediğiniz gibi olsun Nursun hanım, inşallah çocuklarım(ız) güzel yoğrulsunlar, elimizden geldiğince tabii ;)
      :)))) Çok güldüm Türkçe konusundaki yorumunuza, kalmıştır mutlaka ağaç, o kadar da değil :)
      Biraz baktım aslında yorumlara, yazının tamamını okudum ama yorumları okuyamadım :( Çok haklı Nurdan Hanım, tam da öyle düşünüyorum ben de...

      Sil
    2. Bu Nehir var ya, acayip bi kiz, cok basarili bir insan olacak ileride.Buraya yaziyorum, demisti dersiniz.

      Bebelere balon, aman dondurma !!! Afiyet, bal, seker olsun.

      Sil
    3. :)))) Çok teşekkürler...
      İnşallah dediğiniz gibi olur ve birlikte şahit oluruz biz de...

      Sil
  5. Esen'ciğim kabak tatlısını bende çok severim kuyruğa girdim.Kaymaklı çok güzel olur Nursun hanımın dediği gibi dondurmalıda denemeli,damak tadına güvenirim.Sadece tarçınlı nasıl olur bilemedim ama onuda denemek isterim.Ellerine sağlık.

    Yeni işini merakla bekliyorum ama biraz buruldum keçelere ne oldu:)))
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabak tatlısını akşam dondurmalı deneyelim bi, eminim çok güzel olacaktır bence de, bi dahakine de kaymaklı deneriz ;) Tarçınla da bakıcam bu akşam bi (sonra beni değil Üsküdar yokuşları, yürüyerek köprü geçmek bile kurtarmayacak ama!)
      Ne bereketliymiş bu kabaklar yahu, komşunun aşure verdiği kaseye doldurdum, yan komşuya bi pasta tabağı dolusu verdim, akşam kocam yedi ve hala bir büyük kayık tabak dolusu var :)))
      Keçe ev yaptım ya o yüzden sırada etamin var ama sonrasında yine keçe :)) Bu arada Nehir'in proje ödevi için ona keçe parçalarından halı yaptırıcam, seksek halı :) Bakalım o nasıl olacak ;)
      Sevgiler, yarın için tekrar başarılar ;)

      Sil
  6. Haha :)bitiş cümlesi de bugünün annelerinden sık duyduğum cümle. yemek seçen, hiç bir şeyi bağenmeyen çocuğa, anne, uzunca yemek yedirme çabalarından sonra, zıkkım ye deyip, tabağı ve çatalı bir sinirle mutfağa götürür.
    Ama genelde yemek seçen anne ve babaların çocukları da yemek seçiyor. eğer baba eşine dönüp ben bu yemeği yemem derse, çocuk onu kaydediyor ben de yemem deyip babasını örnek gösteriyor.
    anne hamileyken ne yerse çocuk da onu yiyor. yeğenlerimden biliyorum ablam hiç yemek seçen biri olmadığı için çocukları da yemek seçmez, annesinin sevdiği yemekleri yerler.Kalabalık sofralarda yemek yiyen çocukların yemek seçme ve beğenme gibi sorunları yok. sofra kültürü bu yüzden önemli.
    Çocukların böyle kabak tatlısı, aşure gibi geleneksel ev tatlıları ve yemekleriyle büyümesi çok güzel, bugün sevmese yarın mutlaka sever. Sen doğru yoldasın devam et Sevgili Esen.
    Bir gün bu çocuklar büyüyüp annesinin evine kabak tatlısı yemeye gelecek ,ve şunu diyecek anne senin kabak tatlını çok özledim.
    Ayrıca kabak tatlısını çok severim.
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Demin birinci yorumu yaptım ya sonra mutfağa gittim, ne göreyim annem kuzine sobanın üstüne kabak tatlısı koymasın mı? yok artık dedim bu ne pisişik durumlar yahuu !şuan annem kabak tatlısı pişiriyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedim ben sezon açılışı diye :)) Bak annen duymuş beni, ellerine sağlık, afiyet olsun şimdiden...
      Çocukların yemek seçme konusundaki tespitin bizde geçerli değil gibi, kocamın yemek seçme huyu hiç yok, bizim çocuklar da fena değiller aslında, çeşitli besleniyolar en azından ama gönül istiyor ki özel olan her zaman yapılmayan tadları da denesinler, damak zevkleri gelişsin :)
      inşallah dediğin gibi olur Filizcim, inşallah o günleri görürüz, okurken bile heyecanlandım bi :)
      teşekkürler içten yorumuna...

      Sil
    2. Hem de kuzinede :) Harika, daha güzel olur sizinki :)

      Sil
    3. Çocukların çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar.İyi beslendikleri kesin canım :)maşallah nazar değmesin :) o kadarcık da yemek seçiversinler. bazı gıdaların tadını çocukken sevmiyormuşsun, sonra damak tadı değişiyormuş. çocukken sevmediğin şeyi büyüyünce seviyormuşsun. ben küçükken fındıktan nefret eder, tiksinirdim, şimdi fındığa bayılıyorum.

      Sil
    4. Babalarının eseri, o çok güzel yedirir çocukları, ben o kadar beceremem :(

      Sil
  8. Ellerine sağlık:)) çok severim kabak tatlısını ama hiç yapmadım eşimin annesi okalar çok yapıyoki benim yapmama gerek kalmıyor:)) yeni başladığın işi çok merak ettim:)) ben de senin gibiyim aklımda bir şey varsa yapılacak çok heyecanlanırım hemen başlar hemen de bitirmek isterim( şu aralar pek çabuk bitirmiyorum ama)
    Bak sen şu nehire izimki de aynı bazen bir şeyden bir kaşık tattırmak için saatlerce yalvarmıyor sonra da " hımm Güzelmiş bu bitsin bidaha ver sonra bidaha ver diyo" :)))

    YanıtlaSil
  9. Sağol moriçe :)
    Kabak tatlısı yapmadım yanlış bi cümle bence, çünkü yapmıyosun zaten, o kendi kendine oluyo nerdeyse :))) O kadar kolay yani, kayınvalidene bırakma bi kez sen dene ve desin ki o da "Gelinim benden daha güzel yapar bu tatlıyı" :)))
    Evet yaaa, deli oldum yemin ederim, uykunun yerini tutabilecek başka bişey olsa, sabaha kadar oturur işlerim, o kadar yani :)
    Nehir pek beter bu konuda, "tadını bilmediğin şeyi nasıl sevmiyosun" diyorum, ses yok :) Bi şekilde tadına baktırmak lazım bu çocuklara, sonrası kolay ;)
    Sevgiler moriçem....

    YanıtlaSil
  10. Nasıl sevilmez kabak tatlısı ama ya, hem de tadını bilmediği için, yapma evladım demek istedim :))Aşureyi de sevmiyormuş prenses, ilginç. Bu tarz durumlarda eşime diyordum ki eskiden "ama çok faydalı hem de lezzetli"
    "iyi, olsun, bana ne" diyordu o da.
    Lara şimdilik seviyor kabağı ama dur bakalım... İlerde sevmiyorum dese de hem faydalı hem lezzetli demeyeceğim inşallah, itici oluyormuş :)) Ben de bere örüyorum bizim kıza ve evet heyecan yapıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen kibarsın bak "Yapma evladım" :) İnşallah ben de öyle bir anne olmak niyetindeyim ama şimdilik tam olarak ağzımdan çıkanlar "Zıkkımın kökünü ye" :))))
      Annelik literatürü çocuğa göre gelişim gösteriyor orası kesin ;) Lara kuzusu hep sevsin sebzeleri meyveleri, annesi de babasıyla uğraştığı gibi uğraşmak zorunda kalmasın inşallah :))
      Aaaa, hadi bitir bakalım da görelim bereyi ;) Ben de merak ettim şimdi...
      Benim etamin biraz biraz şekillenmeye başladı dün akşam, kocam bana nutuk atarken, bir yandan da devam ettim işlemeye (böyle zamanlarda onu ciddiye almadığımı düşünüyor ama alıyorum valla :)) )
      Öperim.....

      Sil
  11. Mmmm... Çok iştah açıcı görünüyor. Özendirdin valla. Yarından tezi yok kabak alıp pişirmeli... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de tez zamanda yapın Gülsüm hanım :) Tarçınlı da deneyim bi, Nursun hanım haklıymış, ben önce bir parçaya döktüm tarçını ama sonra bi baktım ki, harika :) Canım tarçınım pek çok şeye yakışıyor zaten :)
      Şimdiden afiyet olsun diyeyim mi :)
      Sevgiler

      Sil
  12. Bu posta yorum yazan arkadaşlar, yeminle, şurdan uzatasım geldi kabak tatlısı tabağını :))) Hain miyim neyim ben de yaaa, gösterip duruyorum ama ikram kısmı nanay :)
    Pardoonnnn......

    YanıtlaSil
  13. zehra aydoğan7 Aralık 2012 00:29

    Sevilmezmi kabak tatlısı ,hele üstünde tahinli ve ılık ılık olursa tadından yenmez ....) Denenmeli bence böylede enfes oluyor .
    (Tahinliyede Emicenin Yeri'nde alıştım )
    Ellerine sağlık Esencim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa, öyle hiç denemedim e o zaman farz oldu Zehracım bir kez daha Emice'nin Yeri :))
      Sağol şekerim, mümkün olsa da yedirebilsem sana da ;)

      Sil
  14. zehra aydoğan7 Aralık 2012 02:33

    Kısmette varsa senin elindende yerim birgün Esencim .
    Kesinlikle tavsiye ederim çok leziz oluyor ekstra vitaminli ...)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah canım, her zaman, sen iste, ben yaparım :)
      ayarlayalım yine öyleyse, en kısa zamanda gideriz Emice'nin yerine :)

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.