19 Aralık 2012 Çarşamba

BİR MECALİM VAR (HER KİMEYSE!)

Makarna istiyorum, şöyle ki, bünyesinde çocukların yemediği herşeyi barındırsın, bi yandan nohutlu olsun, bi yandan pırasalı, öte yandan brokolili (:( bundan emin olamadım, olmasa da olur böylesi!) bir de bakmışsın kapuskalı, ıspanaklı ve dahi bezelyeli, etli, tavuklu ama et ve tavuk da bünyesinde olsun, yanında, bucağında değil!
İşte böyle bi hayalim var bu sıralarda, makarnaya ağzını kocaman açan  diğer pek çok yemeğe burun kıvıran Ali Deniz'e, "Sen misin makarnadan başka bişey istemeyen, al sana pırasa, al sana et, al sana ıspanak deyip,  tepmek istiyorum ağzına envai çeşit makarna kılığında :))) Olmaz mı ki, damak tadı gelişmez mi böyle yapsak, aaa bak aklıma ne geldi bi de "Aşureli Makarna" istiyorum :)) Zira çok istiyorum aşure yemesini ama yemiyor, makarna suretinde yer belki :))
**********
Ekmek bayatlatan ben, bayatlayan ekmekleri değerlendir(e)meyip küflendiren ben-ki o ekmekler ruzi mahşerde boynuma dolanacak biliyorum- buldum sonunda çareyi; ekmek bayatlamaya yüz mü tuttu, hooop çantama atıyorum, vapurda kuşlara kahvaltı yaptırıyorum onlarla :)) Martılar maaile nasıl koşa koşa geliyolar bi görseniz ;) Ohhh mis, martılar doymuş, benim içim huzurlu :)))
**********
Ali Deniz hala anne demiyo ama "dayı" diyo, yani aslında dayı da demiyo ama biz her "Dayı de oğlum" dediğimizde, hep aynı tonlamayla "Dıdıdıttt" diyor, e besbelli Ali Deniz dilinde "Dayı" bu işte :)
Akşam olduğunda uyumak istemediğinde, benim uykum geldiğinde, bütün elektronik aletler ve dahi lambalar kapatıldığında kıyamet kopuyor, ağlamak ama nasıl, koşa koşa uyuyan ablasının yatağının başına gidiyor, beni şikayet ediyor ablasına, hem de dürte dürte,  "Oğlum sus, uyandıracaksın ablayı" kâretmiyor tabii, sonra usulca giriyor ablasının yanına uzanıyor :) Sakinleşiyor sonra, usulca alıyorum, uyuyor :)
***********
Ayva Tatlısı yapar mısınız, yapsanıza bi, tam zamanı şimdi, benim tarifimle yapın ama, geçen yıl yapmıştım da yazmıştım ya hani, işte şurda, bi yapın ve bana da yazın bakalım nasıl oldu, ben de yapayım, ben de size söyleyeyim :))
***********

Bonussss :)

Bu bonusu koyma sebebim görün istedim aksesuarın ne kadar önemli olduğunu, insanı nasıl da güzelleştirdiğini, tarz kattığını :)))

22 yorum:

  1. Çocukların hiçbiri istediğimiz gibi yemek yemez.Israr etmeyin,yemediği zaman tabağı önünden alın.Acıksın.Bir iki kere bu sıkıntıya katlanmak lazım.Aynı sorunları çok yaşadım.Zamanla her şey değişiyor.Şimdilerde o yemeyen çocuğa yemek yetiştiremiyorum:))Şimdi sıcak yemekler,çorbalar istiyor.Şaşırıyorum.iştahlı yemek yiyeceği günler dilerim.Ablanın takıları da pek hoş yani:))

    YanıtlaSil
  2. Evet Nilgün hanım, çevremdeki neredeyse tüm çocuklar öyle, biz biraz fazla ısrarcıyız, sizin dediğiniz yöntemi denemek lazım galiba...
    İnşallah büyüdükçe aşılır bu sorun, Nehir de biraz biraz düzeldi çok şükür, şimdi o kadar problem yok yemek yemesiyle ilgili, darısa Ali Deniz'in başına :)
    Çok komikti Nehir'in o dönemleri, ne bulsa geçiriyordu boynuna, ben de çok seviyorum bu hallerini, teşekkürler, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Esenciğim,
    Ben kızımla yaşamıştım aynı sıkıntıları şimdi 5,5 yaşında ve ben sebze yemesi konusunda ısrar etmedim(yani başlarda yaptığım dayatmaları saymazsak .) ).Ispanaklı kek yaptım,havuçlu,dereotluu...Benim şansım deli gibi balık yiyor olmasıydı,bizim tek sıkıntımız sebze onu da çorbalarla verdim çünkü çorbayı çok sever.Şimdi okulda her şeyin tadına bakıyor,pilavdan ayıkladığı nohutlatın, artık yemeğini yiyor.Sebzeleri canı istemese de sadece tadına bakarak telafi etmeye çalışıyoruz.
    Yaniiiii demem o kiii zorlamadan (ki kabul ediyorum çok zor bi sınav bu:) ) sevdiği ve faydalı yiyecekleri yap ve ver.Diğerlerine vakti zamanı gelince yavaş yavaş alışıyolar.
    Ben de çok yemek seçen bir çocuk olduğum için vakti zamanındaaa :))) koy ver gitsin aaaacık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyosun Selcen, burda anahtar kelime "Okul" galiba, Nehir de okula başladığında yemekte çıkan ne olursa olsun az çok yemeye başladı, biraz da öğretmeninin gözüne girmek için :) Bu bücürü de okula yollamalı bence :))
      Biz de sebzeli çorba yediriyoruz çocuklara, içine ne varsa katarak, güzel de oluyor, ben de seviyorum yani :)
      Mücver seviyor ikisi de mesela, e o da sebze :)
      İdare ediyoruz bakalım şimdilik..
      Teşekkürler aydınlatıcı yorumun için, sevgiler de taaa Ankara'ya...

      Sil
  4. Bu aradaaaa o takılar Nehire değil;Nehir onlara bir tarz ve hava katmış bence hıııh .) Allah bağışlasın,dünya güzeli bir kızın var.MAAAAŞAAALLAAAH

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) Yaaa, ne bulduysa doldurmuş görmemiş gibi :))
      Aminnn, bütün çocuklarımızı....

      Sil
  5. o takıları ben taksam yılın rüküşü seçilirim, ama bu dünya güzeli kız takınca inanılmaz şık alımlı olmuş yahuu !
    şimdi erzurum kuşu olan yeğenim yemek konusunda aynıydı, sebze gördümü kaçıyordu. okula gidince öğretmeni tabağınız bitecek diye şart koşmuş, bir ara okuldan soğuyacak hale geldi. sonra annesi öğretmene zorlamayın zorlayınca okuldan soğuyacak dedi, kendi haline bıraktılar. şimdi okulda çıkan yemekleri yiyor, yaşayacak kadar yiyor tabii. biz istiyoruzki diğer çocuklar gibi tabak tabak üstüne yesin. doktor, bu çocuk zayıf görünüyor ama sağlıklı zorlamayın demiş çocuğu. saçları parlak ve yanağını sıkınca kanlanıyorsa çocuk sağlıklıdır. bence de okula gidince değişir, nazı anneye yapıyorlar.
    annesi yemek yedirmeye çalışırken dünyanın merkezi oluyor ya ondan yapıyor o huysuzlukları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklara herşey yakışıyor, bizlere gelince aynen söylediğin gibi "rüküş" :)) Söylediklerinden hareketle Ali Deniz sağlıklı bir çocuk belirtileri gösteriyor :) Dert etmemeli, etmiyorum ki zaten :) Azcık zorlansak da çok şükür başka dertler yok çocuklarımızla ilgili, bu ne ki!
      Okula başlayınca o da ablası gibi daha iyi olur belki de ;) Göndermeli bi hafta bakalım okula, ama anlatamaz ki kuzum derdini ;)
      Teşekkürler Filizcim, sevgiler de elbet :)

      Sil
  6. Halit Kivanc'in kendi agzindan duydum. Tam 8 yasina kadar konusmamis. Annesi dili acilsin diye kanarya suyu bile icirmis. Sonra diyor, bir acildim bir daha susturamadilar.

    Sizin Ali Deniz' de bir acilacak, bir daha susturamayacaksiniz.

    Bilimsel olarak diyorlarki cocuk konusmayi anne karninda ogrenirmis. Iste fransizca konusan bir annenin cocugu yillar boyu susup, ilk kelimelerini Fransizca soylediginde aile sok olmus. Meger cocuk secici algi ile konusmayi geciktirme becerisine sahip dogarmis.

    Ben bilimin yalancisiyim :))

    Nehir Hanim'in sakinlestirici etkisinden ben de istiyorum...

    Bu arada, Kralice'lik taciniz katmerli onaylandi. Muhtesemdi, muhtesem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demeyin yahu! 8 yaş çok :( Benim umudum var 2,5 da konuşacağına dair ;)
      Açılsın da susturamamaya bile razıyım ben :)
      Bizimkiler günün birinde Lazca konuşabilirler öyleyse, bu teze bakarsak :) İkisi de karnımdayken dinlemişlerdir mutlaka köyde ;)
      Nehir sakindi hep, hala da öyle, kardeşi de hissediyor mu bilmem, size de veririz birer doz arada ;)
      Kraliçelik tacım bende kalsın diyedir bütün çabam, çok sevindim, merakla bekliyordum yorumunuzu :)
      Sevgiler, teşekkürler, elbet selamla...

      Sil
    2. Esen'ciim
      Sen de laz mısııın?Benim kız yavaş yavaş öğreniyoo, babası laz.Bence öğrenmeliler .)

      Sil
    3. :) Annem laz benim, senin eşin nereli? Bence de öğrenmeliler, en azından yanlarında konuşulanı anlasalar kafi ama köyde de yeni nesil konuşmuyo hiç :(

      Sil
    4. Eşim, Ardeşen-Işıklı köyünden bilir misin? Fındıklı'yla Ardeşen arasında bir yer.Bizimkiler aralarında çok konuşuyolar.Hatta kayın validemler çocukları severken lazca sevdikleri için onların sevgi sözleride var lazca :)) gobağari gibi :))galiba böyleydi eehhehehhe

      Sil
    5. Bizimkiler Batum göçmeni, aynıdır muhtemelen dilleri, en belirgin sevgi sözcüğü "Ohhorkera" bizde, Nehir de söyler bazen :)

      Sil
    6. Benim bildiğim kadarıyla Batum'da Gürcüce konuşuluyo ama muhtemelen benzerlikler vardır.
      Onlar öyle konuşunca benim çok hoşuma gidiyo :)

      Sil
    7. rahmetli Dedem Batum göçmeni ama laz saf-i laz :) Rahmetli Ananem Gürcü'ymüş, o bilirmiş Gürcüceyi ;) Lazcanın ritmi güzel, ben de çok seviyorum dinlemeyi, konuşmayı çok beceremesem de ;)

      Sil
    8. Heh! aynen ben de öyle, anlayan ama konuşamayanlardanım.En azından, benim dedikodumu yapıp yapmadığınızı anlıyorum :)) diyoruuum:)))

      Sil
    9. Köye gitmişim, yolda yürüyorum, yolun kenarında oturan kadınlar "Aya Rabiyeş kulani vağani?" dediklerinde hemen devamı için kulak kabartıyorum :) Sen anladın ama bilmeyenler için tercüme edeyim "Bu Rabiye'nin kızı değil mi?"
      :)) Öperim...

      Sil
  7. Benim de bir maruzatım var.
    Size hergün taç takma merasimi yapsak diyorum; acaba çeşnici başı olarak tayin edilir miyim sizin krallığa? Hem çocuklar bize bakıp iştaha da kavuşurlar-tecrübe ile sabittir- Olur mu aceba?

    Elinden böyle lezzet dökülen bir anneye sahip olduklarını yakında anlarlar sizin kuzular.

    Özetle elin yabancısı bu gibi bir durumda "dont vori" der. E artık size de düşen bi hepi kısmı tabiatıyle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) Aferin bana öyleyse Nurdan Hanımcım :) Çok sevindim beğenmenize, inşallah bu sefer doyasıya yetmiştir ;)
      Benden de bir "Bi hepi" :)))

      Sil
  8. Esen'ciğim çocuklar küçükken bütün annelerin sorunu aynı iştahlı çocuk çok azdır ama dert etme o kendine yetecek gıdayı mutlaka alıyordur, ben çocuklarında damak tadı olduğuna inanıyorum sevmedikleri şeyleri yemiyorlar..
    Ali Deniz konuşmaya başlayınca susturamayacaksın anne,anne anne diye belki yüz kere söyleyecek bana anne deme diyeceğin günler yakın:)))
    Nursun hanıma katılıyorum kraliçelik tacı bizdede onaylandı yine harikaydı.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben değil ama eşim çok derdediyo Mehtap Abla, çok üzülüyo yemek yemediklerinde...
      Bi ara Nehir'e sürekli anne dediği için, Ali Deniz'e de hiç anne demediği için kızıyodum :)) Bekliyorum sabırla...
      Süper, bi AFERİN daha öyleyse bana :))))
      Öptümmm

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.