11 Eylül 2012 Salı

NAKIŞLI DOLMA

Buyrun, yeni bir tarif daha size...
Hem zeytinyağlısına hem de etlisine bayıldığın DOLMA ;) Başlığı "Nakışlı Dolma" çünkü tarifi aldığım Vatan Gazetesi'nin kimbilir hangi  ramazan ayının eki olarak verdiği  yemek dergisinden kopardığım sayfadaki tarifin başlığı böyle, ordaki tarife annemin söylediklerini ekleyerek yaptığım-ki annem hem zeytinyağlı hem de etli dolmada bir numaradır, üstüne tanımam- bir dolma bu.
Henüz söndürdüm altını, mis olmuş resmen, geceyarısı bakıp bakıp, güzel kokusunu duyup, bir de üstüne sizler için fotoğraflayıp da yemeden durmak zor, ziyadesiyle zor ;) Tadına baktım, süper olmuş, o yüzden garanti veriyorum bu tarife, deneyin bi bakalım, gerçekten nakışlı mı değil mi görün ve yazın bana da e mi?
Başlıyoruz efendim...
Unutmayın sakın,  verdiğim ölçüler 350 gr. kıyma için, tam geldi zira bu malzemelerle (Normal bir tarif veremediğim için, malzemeleri sırasıyla baştan yazamadığım için, size kolaylık olsun diye, dikkat çekici yaptım metnin içinde malzemeleri ;) )
4 adet kabağımızı kazıyoruz yarıdan bölmek suretiyle 8 adet mini kabak elde ediyoruz (Bölüyorum ama birşey sorucam, sizin elleriniz de kabak soyduktan sonra bi fena oluyo mu, bi gerilip, soyuluyo mu? Bişey daha geldi aklıma şimdi siz de ütü yaparken, özellikle çoksa ütünüz, ütülenecekler sepetinde mutlaka birkaç parçayı bir sonraki ütüye bırakıp, bir sonraki ütüde de bir sonrakine bırakıyor musunuz, misal bir masa örtüsü, sehpa örtüsü, az giyilen bir pantolon vs :) . İçlerini oyuyoruz (içlerinden çıkanı tabii ki atmıyoruz, iki gün sonra onlarla mücver yapmak üzere, buzdolabının en güzide gözüne yerleştiriyoruz)  İki adet dolmalık biberimizin başparmağımızı bastırmak suretiyle sap ve çekirdek kısımlarını dikkatlice (fiyakasını bozmadan) çıkarıyoruz. Salamura sarma yapraklarını (200 gr kadar) (Beşiktaş'taki meşhur turşucunun yaprakları çok güzel, tavsiye olunur!) sıcak suda bekletip, birkaç kez suyunu değiştiriyoruz... Üç domatesi rendeliyoruz, bir miktar domatesi alıp,  zeytinyağı ve tereyağı karışımı  koyduğumuz tencereye aktarıyoruz, iki diş kadar sarmısak rendeleyip, azcık kavuruyoruz.  Beri yanda kıymayı, iki küçük soğan (kuşbaşı doğranmış) tuz, karabiber, maydanoz, bir çay bardağı kadar pirinç, demin rendelediğimiz iki domates, iki kaşık kadar salça ile karıştırıyoruz bi güzel, 1 çay bardağı kaynar su ekliyoruz, birazcık tereyağı da katıyoruz harcımıza. İyice karıştığında, yaprakları sarıyoruz (ki ben sararken durumum neydi, ne zor şartlarda yaptım bu yemeği, ensemdeki bücür beni nasıl daralttı,  görmek isterseniz bkz. aşağıdaki resim :) ) dolmalık biberleri ve kabakları dolduruyoruz, bir domatesi (etti mi sana 4 domates) de kapak yapıyoruz onlara :) Domatesi kavurduğumuz tencereye diziyoruz sıra sıra (kabaklarla biberlerin  aynı boyda olması lazım ki çıkıntı yapmasınlar) üstlerine tabak kapatıcaz, yoksa dağılıverirler, suda yüzer kıymalar valla ;) Bir su bardağı kadar kaynar suyu da yavaşça salıveriyoruz tencerenin kenarından, 1 saat kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Nar ekşisi, sumak ve limon suyunu karıştırıp döküyoruz, naneyi de serptik mi üstüne, NAKIŞLI oluveriyor dolmamız :) Ve o nar ekşisi, sumak, limon suyu ve nane nasıl güzel yapıyor dolmayı anlatamam :) AFİYET OLSUN ;)






NAKIŞLI DOLMA  TENCEREDE

6 yorum:

  1. Güzel görünüyor da, dolma bu yemeden de yorum yapılmaz ki!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E gel sen de öyleyse ;) Bak bakalım bi tadına, İnci'yle bekleriz valla, bir koca tencere, birlikte yeriz, sen de yorumunu yaparsın bilahare ;)
      Dönmüşsün Armutlu'dan, özlemişim yorumlarını Nil Abla, hoşgeldiniz ;)
      Öptüm...

      Sil
  2. Gece gece nakışlı dolma yazmışsın,gülmekten yanlış harflere basıyorum,karnıma kramplar girdi:)))
    Akşam dolma yedik,benimki etli biber dolmasıydı.Uzun zamandır yapmamışım bayıla bayıla yedik:)Nakışlısını hiç duymamıştım,bu arada sırtında yakışıklı ile dolma saran bir anne de görmemiştim,sadece bulaşık yıkarken oğlun yaşlarında bir yeğenim var ''halaaa bulaşıkmı yıkıyosun ''der,gelir beni iter,maksadı su oynamaktır:)) Ailece dolma sarmışsınız,afiyetler olsun:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))))E nakışlı ama sahiden de, ince ince nakışlı dolmam valla :)
      Muhtemelen senin etli biber dolmasıyla bizim nakışlı aynı dolmadır da benimkinin adı havalı sadece :) Afiyet olsun size de ;)
      Sorma yaaa, sandalyeye tırmanıp önce saçımdaki tokayı çekiyo, sonra sarılıp boynuma, arkaya döndürmeye çalışıyo başımı, kocam yetişti de çekti aldı ensemden :) Nehirim de yapraklara iç koyma işini üstlendi, sahiden de ailecek sardık valla :))
      Çok teşekkürler Nuraycım ;)
      Sevgiler de çoook...

      Sil
  3. bende bugün etli kabak dolması yapacağım ama seninkinin adına bayıldım süpermiş. kabak soyarken benim ellerimde garip oluyor birde yeşil kalıyor yıkıyorum çıkmıyor sinir oluyorum dün ütü yaptım aynen dediğin gibi az giyilen pantolonlar vardı onları attım kenara ama bugünde kurumuş çamaşırlar var kaçamak yapmayıp hepsini yapacağım galiba her işi yapayım ama şu ütüyü yapmayayım yaaa..araştırmacı mühendis bir kuzenim var ona diyorum ki bir sürü garip aletler yapıyorsun kendi kendine ütü yapan bir alet geliştirsene mümkün değil dedi beni hayal kırıklığına uğrattı hüühhüüü:(( insan gibi hareket edebilen bir robot gerekliymiş..
    Çin'e gitmiştim oradan değişik bir ütü aldım birde kocaman kolide zor bela taşıdım getirdim kuzenler abla yuhhh yani dedi.. napayım ütü benim kabusum işimi kolaylaştıracak birşey bulmuşum almazmıyım...ammmada konuştum ama vallahi her işi yaparım ama şu ütü bana cinnet geçirtiyoor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok havalı di mi, yapsana sen de, çok güzel oldu valla, servis ederken de havalı havalı dersin ki "bu bildiğiniz dolmalardan değil, nakışlı bu, nakışlııı" :))
      Kabak demek ki herkeste aynı sıkıntıyı yaratıyo, var mıdır ki bir çaresi acep?
      Ütü sepetinin en altında sürekli aynı şeyler bekliyo bizim de ütülenmek için, ama hep çok biriktirdiğim için, öncelikli olanları yapıyorum, onlara sabrım kalmıyo hiç :(
      Kolay gelsin sana hem dolmada hem ütüde :)
      Sevgiler :)

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.