24 Ekim 2014 Cuma

ÇANTA, ÇİÇEK, BALIK, SABUN, KUMAŞ ;)





Kadıköy Salı Pazarı'nın olduğu yerde Cuma günleri kumaşçılar, perdeciler vs. pazar kuruyormuştu ya hani, hani ben de bir türlü gidemiyordum ya mesai günü diye, hani akşamlara kadar da kalmıyormuştu ya pazar! Müjdeler olsun sevgili okur, ben bugün o pazara gittim. Kolaycacık, beş dakkada hem de ;) Öğle tatilinde gittim, alışverişimi yaptım, en altta gördüğün üzere, kumaşlarımı (evet evet bildin, çiçek yakmak üzere) aldım geldim. E çünkü ben artık Beşiktaş'ta değilim, bazılarınız biliyor ama bazılarınız dünyadan bi haber sevgili okur ;) Ben artık Göztepe Kampüsü'ndeyim. Anadolu Yakası'nda mutlu mesut, huzur içinde çalışıyorum bir haftadır ;) Bu vesiyle sana da hem pazar için hava atayım hem de mekanımın değiştiğini bildireyim istedim ;) 
Unutmadan şunu da söyleyeyim, Optimum da yürüyerek beş dakka :)) 
Güzelim Cuma aşkına, haftanın en fiyakalı, en güzel günü aşkına gel bakalım yeni neler var bizim cephede ;) 

YAKMA ÇİÇEKLİ KEÇE ÇANTA
Bu çantayı kendim için yaptım. O güzelim koskocaman yakma çiçeği çok heyecanlanarak kendim için hazırladım.
Geçen Üsküdar'dan  Zeynep Kaml'e yürürken, perdecinin birinin önünde sepette 1 liraya satılan tüllerden aldım da onunla yaptım bu çiçeğin gri kısımlarını. Tam istediğim renkti... Organze kurdelelerle başladığım bu mukaddes yolculukta vardığım raddeye bak sevgili okur, neredeyse her rengini buldum bu organze kumaşların. Bugünkü pazardan aldıklarımla da benden mutlusu yok! :)) Haklısın ben de diyorum kendime "Yeter artık! Bi dur'un olsun kızım, yak yak nereye kadar, köreltme bu kadar sanatını tek bir alanda sınırlayarak!" diyorum ama boşver sen, ben akşam gideyim de şu yeni aldıklarımla nefis bir kocaman çiçek daha yapayım bakalım :)) 




YAKMA ÇİÇEK
Ne kadar çok ton o kadar güzel çiçek, ne kadar çok tül o kadar zarif çiçek! :)) 
*********

Bu hafta içi evde hazır yemek yokken Festigan'dan aldığım ve uzun zamandır yapmayı planladığım tarifle balığımı hazırladım. Şöyle ki;
FIRINDA BALIK
Çinekop aldım Balıkçı'dan, kilosu 13 tl iken satıcının ısrarı ile 15 Tl'lik. (E çok geldi tabii haliyle ama ertesi gün Nehir kalanları sildi süpürdü!)
Eve getirdim balıkları ve dedim ki kocama "Bi dur sen, kıpraşma, gör bak ne edeceğim bu balıklarla!" :) Hafif küçümser bir hava sezdim sanki "Ne anlarsın ki balıktan? Ziyan etmesen bari güzelim çinekopları!" bakışlarını yakalar gibi oldum ama hiiiç üstüme alınmadım. Hem neydi kurallardan biri "Hiçbir şeyi kişisel algılama!"
Peki, başladım balıkları yıkamaya. Bir yandan da Ah Yalan Dünyada diye türküye ;)
Yıkadığım balıkları tuzladım güzelce. En büyük fırın tepsisine koyduğum fırın kağıdının üstüne balıkları böyle bana bakar şekilde koyarken, bir yandan da okşadım güzelce :)) Siz dedim ne kadar tatlısınız, ben biliyorum, görüyorum da ama inşallah çocuklarım da farkederler bunu onlardan da esirgemeyin olur mu tatlılığınızı" dedim :)  Türkü bitti, ben geçtim yenisine, dedim ki "Kimse Bilmez, Kiiimse Biiilmez!"
Balıkların üstüne fırçayla zeytinyağı sürdüm güzelce. Bi parladılar, misler gibi oldular. Sonra halka doğradığım patatesleri balıkların ayakucuna, başucuna ve dahi sağ ve sol yanlarına dizdim şekildeki gibi. Sonra geçen gittiğimde köyden getirdiğim defne yapraklarından ikisini balıkların altına sıkıştırıverdim. Sonra dedim ki "Hep Sonradan Gelir Aklım Başıma, Hep Sonradan Sonradan" ;)
Ve üç adet domatesi kuşbaşı doğrayarak, biberleri gelişigüzel, büyüklü küçüklü doğrayarak döşedim balıkların üstüne. İki orta boy soğanı da piyazlık halka şeklinde doğrayarak tuza bastım, beklettim azcık. Tamamdır dediğim anda ovaladım, yıkadım, sıktım soğanları ve onları da serpiştirdim güzelce. Bir domatesi rendeledim, balıkların üzerine, üstüne karabiber ve bir miktar daha tuz serptim. Bir bütün limonu halka halka kesip yerleştirdim en üste. Az biraz zeytinyağı gezdirdim ve minik minik kestiğim tereyağları da üstüne ekledim.
Hepsi bu, sevgiyle, dua ile "Mahçup etme yarabbi!"lerle yolladım fırına kendilerini ;) 30-35 dakika yetecek gibi, ben biraz daha fazla tuttum ama çok pişti bizimki, sen çok pişirme, hem ekmek banmak için suyu da kalır ;)
Dersen ki bu ne biçim tarif, sen o zaman şurdan al güzelce, adamakıllı tarifi e mi sevgili okur, bence de bu tarifin kopi-peyst yapılacak bi hali yok zira :) 


FIRINDA BALIK
Ve işte sonuç :)
Harika oldu, hane halkı bayıldı. Birisi biraz mahçubiyetle birlikte bayıldı ama olsun :))
Nehir en çok bayıldı. Ekmek bana bana bi hal oldu.
Benim bu tarifle ilgili tek bir pişmanlığım oldu, o da sebzeleri fazla fazla koymamak! Keşke daha çok koysaydım, zira o soğanlar, domatesler, biber ve patatesler doyulamayacak kadar lezzetliydi.
Çok teşekkürler İlhan bey tarif için ;) Ve ayrıca evimdeki balık konusundaki itibarımı yükselttiğiniz için :)) 


MORE THAN SOAP
Üsküdar sürprizli, bir güzel semt. Epeski bir semt. Bu sefer de bir sabuncu buldum iyi mi. Çok şaşırdım çünkü 6 yıldır ordaymış ve ben görmemişim! Çok güzel sabunlar var, mis kokulu güzelim sabunlar... Bir miktar pahalı olmakla birlikte -zira o gördüğün beyaz kalpli sabuna 9 tl verdim, dükkandaki beyefendi sağolsun hediye bir sünger verdi bu sabunu üstünde muhafaza etmem için ama ben onu killitli bir dolapta saklayıp, arada, bayram olur, özel günler olur o zamanlar çıkarıp çocukları onunla yıkamayı düşünüyorum- gidip arada ziyaret etmek, koklamak bile harika olur ;) İlgine bilgine :) 

YAKMA ÇİÇEKLİKLER :))
Pazara daha girmeden bir tatlı kadın yerde dökme dantel vs. satıyor ama küçük küçük parçalar. Baktım uzaktan bi, tam gidiyordum kadın "Bi yakından bak, 25 kuruş tanesi, almasan da olur!" deyince yaklaştım. Hadi dedim seçeyim dört tane, seçtim, parayı uzatıyorum. Tatlı kadın "Al bi tane daha, hediye olsun benden!" "Yok, almayayım, gerek yok!" "Yaaa al sen, bak beni seviyosan al!" :)) Sevdim vallahi, çok sevdim ve aldım gülerek :) 
TATLI TATLI GEÇSİN CUMA'N, CUMARTESİ PAZARIN DA TAPTATLI, KAL SAĞLICAKLA SEVGİLİ OKUR, HUZURLA, NEŞEYLE...

21 yorum:

  1. afiyet, şifa olsun esenciğim. ben hangi tarifle yaparsam yapayım, fırında yediremiyorum balığı, eşime de çocuklara da. illa ki ev kokutup, sağlıksız bi şekilde kızarmış olacak. ama senin tarifinden yapıp yeseydim ben çok severdim eminim. ellerine sağlık. pazardan kumaş incik boncuk almaya bende bayılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de öyleyiz aslında, hep kızarmış yeriz balıkları, bundan sonra ara ara böyle de yapacağım ama, çünkü çok sevdiler, sen de bi böyle denesene bakalım, çok yapma ama, olmadı kendin yersin Özlemcim, ya da belki kızların biri de sana arkadaş olur ;)
      Pazarları hep çok sevdim ama böyle ilgi alanıma göre olunca daha da bi :)

      Sil
  2. Esencim çok severim balığı birde İlhan beyin tarifiyle deneyeyim bakalım Nehirin ekmek bandığı kadar varmıymış ama sen sevdiğine göre kesin güzeldir afiyetler olsun, çiçekler için aldığın kumaşlarda çok çok güzel merakla bekliyorum yeni çiçekleri sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene mutlaka Meltemcim, hatta denersen mutlaka fotoğrafla, eminim çok güzel kareler çıkar yine senden :)
      Çiçeklerin yenilerini yaptım biraz daha ama şimdi bir müddet etaminle meşgulüm :)
      Sağol, benden de çok sevgiler :)

      Sil
  3. guzell guzel okudum gozumde canlandirdim heleki o kadikoydeki sali pazari kendileri yurume mesafesi 5dak idi isyerime ahh ordaki pazarci amcalar tanir sebzenin en iisini bana corapcim posetler saklardi desenli kilotlu coraplarimi :( optimum dedin yuregimi ayri dagladin be guzelim giriste filtre kahve icerde deli gibi alisveris ki nisan kiyafetimle ayakkabilarimida ordan almistim :( eglenmene cok sevindim bolluga dusup anadoluyakasinin tadini cikar ve mutlu mutlu calis emi ;) balik sevmeyen ben bile demeyi planliyorum gayet hos duruyor yarasin kuzucuklara.teyzeyide tanimadan sevdim.koca zati :)) balik hezimetide gayet ii olmus kadinin fendi daima erkegi yendi demi ama :) cantana ne diyeyim cok guzel yak hayatim sen hep yak cicekleri bizde senlenelim sevil kocaman oper Ata sini islemeye doner :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüh yaa, sana ya Üsküdar'ı hatırlatıyorum ya da böyle eskiden gidip de şimdilerde özlediğin yerleri, nispet yapar gibi olmuyorum di mi, üzülüyorum ama billahi Sevilim, ne diyim inşallah özlediklerine tek tek kavuş tez vakitte...
      Bak misal bu öğlen de gittim Optimum'a :) Bizim kuzulara söz verdim ev ayakkabısı almaya,onun için gittim ;) havalar soğudu ya ;)
      İnşallah bakalım, mutlu mutlu çalışmayı ben de çok istiyorum, nazar değecek diye de çok korkuyorum, iyiyim şimdilik :)
      Teyze süperdi yaa, kocamdaki hezimeti görmeliydin ama :))
      Yakıp duruyorum vallahi ama bak senin Ata'yı işlemenden ilhamla, kıskançlıkla, hevesle ne dersen artık, ben de başladım biliyorsun :) Senin yaptığın panoya bayıldım ama, billahi bayıldım, harika olmuş, ellerine sağlık bir kez daha :)
      Sevgiler asistan olmaya niyetlenen usta :)

      Sil
  4. Çiçek ve çanta şık, balıklar nefis, sabunlar da mis gibi görünüyor:) Esencim, yeni yerin hayırlı olsun ve iyi tatiller dilerim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol Baharcım, hem beğenmelerin hem de güzel dileklerin için :) Koskocaman bir amin, inşallah bakalım :)
      Sevgiler, kuzuya çok öpücükler ;)

      Sil
  5. tam cuma yazısı olmuş :)) günlerin en güzeli.yarın tatil okul yok lay lay lom :))) yine gideceğim okula ama trabzon tepineceğim :))
    evde hiç balık yapamam ben.annem kemo alırken 13 kez somon yapmışlığım var mecburiyetten.fekat sen o kadar güzel ve iştahlı yazmışsın ki acaba dedim kendime :) ama orada kalır yane.dokunursan çıplak balıklara iki gün yemek felan yiyemem.ama yapanlarada valla çok hayran kalıyorum ben yaaa.afiyet bal olsun.
    yakma çiçeklere gelince ne demeliki kıskançlık yapıp "hiç güzel olmamış yalanını sıksam mı acaba?" :))yalan söylemek bana dokunur hasta olurum mazallah.yine ve yine çok güzel ve zarifler esencim.ellerin dert görmesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa, hepsi Allah'ın günü ama Cuma'nın kıymeti bir ayrı :) Ne güzel vallahi, benim hiç kabiliyetim yok o konulara, kolay gelsin sana, izlemesine bayılırım ama :)
      Somon da ne faydalı di mi, sen de yedin mi peki, ye mutlaka ama, sen onları o gözle görme, say ki ıspanak temizliyorsun ;) Çok faydalı çünkü, çok lazım çünkü, en çok da çocuklara...
      Çok teşekkürler Dolunay'cım, bu çiçeklerin sonu nereye varacak bilmem ama doyamıyorum bir türlü :)
      Amin, hiçbirimizin elleri dert görmesin inşallah :)

      Sil
  6. Ah ne güzel Nehirìn balik sevmesi hemde firinda,aferin ona annesi...Bende bayilirim Onur´da bana cekmis balik ve sarimsak seviyor:))

    Yerinin degistigini bak bende bilmiyordum,sevindim rahat olmasina, tül parcalari cok güzelmis,sabunlarda burda da cok pahali ama güzel kokuyorlar bazen bende alirim koyarim dolaplara!Ilginc bir hafta beni bekliyor Esen,hepimize hayirlisi bakalim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görmen lazımdı Nehir'in hallerini Serpilcim, öyle iştahla, öyle güzel yedi ki, maşallah kızıma :)
      Aferin Onur'a da, ağzının tadını biliyor demek ki annesi gibi ;)
      Değişti canım, 10 gündür Göztepe'deyim :) Sağol canım, sabunlar niye o kadar pahalı anlamadım, iki yıkanmada bitecek kadar da küçük üstelik. Ama çamaşırları ne güzel kokuturlar :)
      Neden ilginç çok merak ettim şimdi, hem ilginç hem de çok sürprizli, güzel olsun haftan Serpilcim ;)

      Sil
  7. Sevgili Esen ellerine sağlık. Gerçekten de biz hobi ile uğraşanlar böyle renk renk birde fiyatı uygun ciciler bulunca altın bulmuş gibi oluyoruz. Kalemine sağlık. Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Şükrancım :) Hem de nasıl anlatamam, onun için az parayla gitmek lazım, abuk subuk, lüzumlu, lüzumsuz her şeyi doldurmamak için, yoksa fena halimiz ;)
      Senin de yorum yazan ellerine sağlık, sevgiler :)

      Sil
  8. Esen'ciğim cuma pazarı alışkanlık yapar devamlı gidersin aa çok ucuz deyip toplar durursun sonra evin benim eve döner sana abla tavsiyesi her gördüğünü ucuz diye sakın alma:)))bir gün beraber gidelim hatta uyarsa bu cuma yapalım görüşmüş oluruz.
    Fırında balık çok güzel gözüküyor,pişirirken içine bir kaç tanede tane karabiber koyarsan daha lezzetli oluyor,ellerine sağlık.
    Sevgilerimle çok öpüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Ne güzel söylemişsin, aynen dediğin gibi ucuz diye bi sürü şey alasım geldi yeminle... Ne güzel olur, konuşalım Cuma için, bana uyar ;) Nasıl olsa komşu sayılırız artık ;)
      Tane karabiber yoktu ama serptim üstüne tozundan ;) Dur unutmayayım da alayım tane karabiberi de, çok yakışıyor balığa da di mi ;)
      Sevgilerimle ben de pek çok öpüyorum Mehtap Ablam :)

      Sil
  9. Esencim yeni mekanın yani ofisin hayırlı olsun. Daha mı yakın evine aynı zamanda ve daha mı çok sevdin yeni ofisini?
    Yakma çiçek konusundaki uzmanlığını takdir ediyorum çok çok. Ayrıca bu enerji bu hayal gücü bu çeşitlilik.. Söyleyecek söz bulamıyorum. (Bu arada hani biz bi ara seninle 3 nokta yerine 4 nokta konusunda anlamıştık ya; geçenlerde editör bir arkadaşım dedi ki 3 nokta aşk mektubunda olurmuş sadece. Normal koşullarda 2 nokta kullanilirmis.☺)
    Bu arada bayılırım pazarlara ben de. Hoş sevmeyen var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Ülkerim, sağol :) Daha yakın sayılmaz, belki aynı zamanda ulaşıyorum eve, öbür türlü de motorla 7 dakikada geçiveriyordum ama daha çok sevdiğim kesin. Öbür tarafta açık ofisti, kalabalık, gürültü, trafik fazlaydı, burda sakince, tek başıma :)
      Yakma çiçek konusunda uzman mı yaptın sen beni :))) Yok ayol, amatörün dibiyim ;) Hayal gücüme ben de biraz şaşırıyorum ama içimden taşıyor Ülker, ki ben sanırdım ki hayal gücü çok zayıf bir insanım. Değilmişim meğer, değilmişim di mi ;)
      Hiç bilmiyordum bak, çok şaşırdım şimdi ama üç nokta fena bir alışkanlık, ben sevgiliye yazar gibi yazmaya devam edeceğim size de muhtemelen :)) Bilmiyorum artık, Allah ne verdiyse, tek nokta olmayacak ama ya da ziyadesiyle az olacak :))
      Yoktur muhtemelen, pazar sevilmez mi, hele bi de Yalova pazarı olursa :))
      Öperim çok şekerim :)

      Sil
  10. Çok güzel bir yayın eğlenceli ve keyifli, yeni ofisinde güzel günler geçirirsin inşallah, Balık çok severim ben de, fırınlanmış pek tercih etmesem de; Cuma akşamı balık vardı bende de menü de;) Ben de çinekop yedim ama kızarttım. Arada fırınlıyorum ama elbette sürekli kızartma olmuyor. Sabunların güzeliğine ne diyeyim çok şirinler, misler gibi kokuyordur o dükkan;). Kumaş ve Pazar gezmesi olayına ise bayılırım çok seviyorum. İnşallah evdeki kumaş yığınını bitirebilirsem ben de bir ara gitmek istiyorum;) Sanırım geçen sene gitmiştim o pazara, bu sene kaldı artık;) İnşallah sıra gelir ben İstanbul'a gidince nereye gideceğimi şaşırıyorum kii, ne çok yer var ama vakit yok!!! Güzel çalışmalarını takipteyim, sevgiler:).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Handancım ;) Amin, inşallah bakalım :) Aynı balığı yemişiz, ne güzel di mi lezzeti :) Afiyetler olsun size de, bir de böyle dene bak, nasıl güzel kokacak, tadı nasıl güzel olacak :)
      Sabun dükkanına vuruldum ben de, eski zaman dükkanları gibi, misler gibiydi :)
      Hadi sen dikiş dikiyorsun, normal evinde çok kumaş olması ama bana ne oluyor ki! İstanbul'a bir gün yetmez ki, gelirsen, kumaş pazarına niyet edersen bir de, o zaman belki birlikte gideriz ne dersin ;) Uygun olursa Mehtap Ablayı da çağırırız ;) Süper olur ;)
      Ben de senin güzel kıyafetlerini, eksik olma arkadaşım, sevgiler çok :)

      Sil
  11. yeni görevin hayırlı olsun...o pazara gitmek yakınında olmamam rağmen bana da bir yıl sonra kısmet olmuştu..

    YanıtlaSil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.