12 Haziran 2014 Perşembe

HAZIRLAN SEVGİLİ OKUR ORJİNAL ALMAN PASTASI YAPIYORUZ! ETAMİNE YAZDIĞIM ŞİİR EŞLİĞİNDE ;)


ALMAN PASTASI



Akşamları işten çıkınca, Üsküdar'dan eve kadar yaklaşık 20-25 dk. yürüyorum. Yürümekten yana hiç bir sıkıntım yok çok şükür, bırak beni avare avare yürüyeyim saatlerce. Üstelik şimdilerde Üsküdar sokakları, caddeleri bunca ıhlamur kokarken, yürümek benim için bir zevk. Amma velakin sevgili okur, eve çok yaklaştığımda bir dik yokuş var ki, iflahımı kesiyor. Eve geliyorum, kendimi koltuğa atıyorum ve o anda aklımdan geçen "Hiç bir şey yapamam bu akşam, böylece kalırım bu koltukta!" Sonra sonra yavaş yavaş kendime geldikçe, "Kalk bakalım, nazlanmak yok!" diye motive ediyorum kendimi. 
Dün akşam da işte o söylediğim anlarda, soluklanayım diye oturmuş dergi bakarken, kabak çekirdeği yerken bir yandan da, aslında ne yemek yapacağımı düşünmem gerekirken, Alman Pastası'nın bu kez çakma olmayanını yapmayı aklıma koydum. Dedim ki "Boşver yemeği! Patatesli yumurtaya bayılıyorlar zaten, yanına da makarna! Sen bunlara takılma, sen Alman Pastasını düşünmeye devam et!" :)) Ve derhal hazırlıklara giriştim :)
 Sen de yap mutlaka ama geniş bir zamanda yap. Benim aralardaki beklemelerle toplamda 3, 3,5 saatimi aldı ;) Ama değdi, yeminle değdi...
Buyur işte sana apayrıntılı da tarif ;)

Alman Pastası  (Mayalı Hamurla)
(Yaklaşık 55 adet) 
(Kaynak: Portakal Ağacı, tarif şurada, orjinal tarifteki kakaoluydu, ben sade yaptım ve malzemelerle oynadım azcık, bildiğimden, tecrübemden değil de, tamamen içgüdüsel, öyle değerlendir e mi sevgili okur :) 

Malzemeler:
  • 4-5 su bardağı un (Ele yapışmayacak bir hamur olana kadar un koymaya devam)
  • 125 gr. margarin (yumuşamış)
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım su bardağı ılık su

  1. Ilık su, süt, maya, şeker ve tuzu karıştırarak 1 saat beklet.
  2. Diğer malzemeleri katıp iyice yoğur. Unu bir kerede değil de azar azar eklersen hamura tam süper olur :) Hamur 2 katına çıkana kadar mayalanması için bekle (ki bu süre de yaklaşık 1,5, 2 saat kadar sürdü) Hamurun mayalanmasını beklerken arada bir kez daha yoğurdum (Bir yerden okumuştum bunu da daha evvel, bilmem bir faydası oldu mu ;) 
  3. Hamuru  küçük toplar haline getirip, oklava ile 1 parmak kalınlığında açıp (hamur çok ince olmasın) çay bardağıyla daireler kes. Kestiğin hamurları yağlanmış tepsiye dizip yarım saat tepside mayalandır.
  4. 200C kızgın fırında üzeri hafif kızarana kadar pişir. (10-15 dakikada pişiverdi çabucak, yani aklınız da gözünüz de fırında olsun!)  Fırından çıkartıp soğuttuktan sonra ekmek bıçağı ile ortasını kes ve kremasını kaşık yardımıyla koy. 
  5. İyice soğuyunca hatta bence servis ederken-çünkü ben iyice soğuduktan sonra koymama rağmen, sabah baktım ki pudra şekerleri erimiş :(- üzerlerine elekle pudra şekeri eleyin. 

Krema:Malzemeler:
  • 1 lt süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 2 su bardağı  toz şeker (Tarifin orjinalinde 500 gr. ama ben azalttım epey, böyle de çok iyi oldu tadı) 
  • 50 gr margarin, 50 gr. tereyağ (Orjinalinde 125 gr. margarindi, benim içime sinmedi, yarısını tereyağ yaptım ve azcık da tasarruf ettim yağdan ;) 
  • 1 yumurta (Orjinal tarifte 2 idi, ben bir koydum!) 
Hazırlanması:
  1. Yumurta, un ve şeker ve iyice karıştır. Süt ve suyu ilave ederek ateşin üzerinde karıştırarak pişir. İneceğine yakın yağını ekleyip iyice karıştır.  Kabuk tutmasın üstü diye ara ara gidip gelip karıştır soğuyana kadar e mi?  (Çok güzel bir krema oldu bu, başka tatlılarda da bu tarifle hazırlanabilir ;) 


ALMAN PASTASI
Mis oldu miss, yeminle! Aynı lisedeki gibi, o zaman yediklerimiz gibi, hatta daha bile güzel mi ne? ;) 
Bir önceki Alman Pastası da şurada ;)

************
Hesap edememek, kestirememek, bundan müvellit yarı yolda kalakalmak benim özelliğim gibi oldu artık. Tıpkı bu etamin panoda olduğu gibi! Bir kocaman kasnakta işliyorum bu şiiri ama niyetim "şiir küçük kalsın, alt tarafına da benim istediğim desenleri işleyeyim, yerleştireyim"di ama yine olamayacak sanırım, daha büyük bir kasnak almam lazım, ona deneyeyim bakalım... 
Daha önce yaptığım gibi yine yazılı bir pano yapayım istedim. Biliyorsun bir önceki Mevlana'nın sözlerinden oluşan, sevgili Filiz Türkocağı tasarımından yaptığım bir panoydu. Ki  o panomu ziyaret etmek istersen, tam şurada ;) Onu çok sevdiğim bir Mevlana aşığına hediye ettim gitti, eminim benden daha çok biliyor kıymetini ;) 
Bu seferki pano da yavaş ama emin adımlarla ilerliyor. Mutfak faaliyetlerinden, çocuklardan fırsat buldukça yapıyorum, harf be harf...
Düşündüm düşündüm, sonunda Nazım Hikmet'in içinden çocuğumun adının geçtiği şiirini etamine yazmaya karar verdim sonunda... 
Çok özlemişim etamini, çoook :) "Savulun keçeler!" dedim ve başladım... Bir müddet etaminle sürecek muhabbetimiz, bakalım neler çıkacak ortaya ;) Söz, bittiğinde ilk sana göstereceğim sevgili okur ;) 
İpliklerim bittikçe üzülüp, ortaya çıkan şeylerle mutlu olduğuma ilk seni şahit edeceğim :)) 



DENİZ OLUNMALI OĞLUM :) 


ETAMİN PANO
**********
Yarından sonra iznim başlıyor ve biz yine Yalova'dayız yaklaşık 2 hafta kadar... 
Sana anlattığım hayatın bir kez daha provası için, gün be gün yaklaştığımı umudettiğim hayatın küçük bir provası için yine memleketteyiz ;) 
Tatilden yazamıyorum biliyorsun, yine yazamayacağım muhtemelen ;) Ama inan bloğumu ve seni çok özleyeceğim sevgili okur, sen ne yapacaksın bensiz bunca zaman bilmem :))) Zor işmiş bir bakıma bu blog işi, bunca insanın mesuliyeti, onlara karşı duyduğun sorumluluk, bir sözünle, bir işinle yeni bir trend yaratma, moda başlatma,  kitleleri harekete geçirme kudreti vs... Zormuş ama n'aparsın, başladık bir kez :))))) Şaka yav, vallahi şaka ;) Buse Terim düşünsün bunları, bananeee :))
Tekrar  görüşene dek kal sağlıcakla... 

29 yorum:

  1. Esencim alman pastası tarifini yorumdan sonra not edicem eee sen bu kadar anlattıysan vardır bir hikmeti eline sağlık afiyet bal şeker olsun
    Nakışı çok merak ediyordum merakıma değdi gerçekten çok anlamlı çok güzel olmuş bu arada bizde yolcuyuz sizin gibi, inşallah çok güzel gönlünüzce bir tatil geçirirsiniz kendinize iyi bakın sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi çok güzel Meltem, yaptığın zaman yorumunu bekliyorum :)
      Bu şiirin altına böyle yuvarlak yuvarlak dalgalar yapacaktım ama dur bakalım yer kalacak mı?
      Ne güzel :) Tatile gidiyoruzzz :)) Size de iyi tatiller canım, sağlıkla, huzurla, neşeyle, çocuk kahkahalarıyla geçsin inşallah :) Dönüşte kritik yapalım e mi tatile dair :)
      Öperim çok

      Sil
  2. Alman pastası çok güzel gözüküyor Ellerine sağlık Esen'cim,etamin şiir gibi panonun da bitmiş halini merakla bekliyorum..Şimdiden iyi tatiller sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Bağnucum, yedik bigüzelce , bi sürü de kaloriyi depoladık :(
      Panoyu Yalova'da bitiririm inşallah, dönüşte de paylaşırım sizlerle, gerçi sen face'den daha erken görebilirsin :)
      Sevgiler, selamlar

      Sil
  3. Pasta harika da asıl harika olan yeteğiniz.maşallah:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feyza Altunay, yetenek yok vallahi, benimki yetenekten ziyade bişey. Merak belki, belki heves ama keşke dediğiniz gibi yetenekli de olabilseydim :)
      Sevgiler ve çok teşekkürler :)

      Sil
    2. Bence haksızlık etmeyin kendinize.
      Çekilişime beklerim Esen hanımcım:)
      https://www.facebook.com/pages/Feyzan%C4%B1n-hobileri-ve-ah%C5%9Fap-boyama/252198644964424

      Sil
  4. Pasta nefis görünüyor, ellerine sağlık.Mayalama sırasındaki o yoğurma işi çok iyiymiş.Bir ara ben ekmek yoğuruyordum ve ara yoğurma mayalanma sırasında oluşan gazın dışarı çıkartılması için şartmış, hani o koca koca göz göz oluyor yaa işte onlar küçülüyormuş :D yani iyi ki de yoğurmuşsun.En kısa zamanda yapayım ben de :D
    Etamin aşkınaaa bayılıyorum ama en çok senin enerjine bayılıyorum Esen'iiim
    Demek Yalova'ya gidiyorsun.Dönüşünde belki ben de gelmiş olurum, inşallah görüşürüz.Çoook çok öperim senii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsabet olmuş bak bu yoğurma işi, sayende sebebini de öğrenmiş oldum şekerim :)
      Selcenim bir kez daha soruyorum milyonların huzurunda, neden bloğuna yazı yazmıyorsun??? Verdiğin ara yeter, bak okullar da kapanıyor, bahanen kalmayacak, bekliyorum ve çok da özlüyorum seni :)
      Etaminin dibine vuracağım Yalova'da inşallah :) Takip et beni şekerim, öperim çok ve inşallah görüşebiliriz tatil dönüşü, bakarsın bi iftar ederiz birlikte, ne dersin :)

      Sil
    2. İnşallah Esen'iim, ben senin gibi on parmağında on marifet enerji kadın modunda gezemiyorum ki :D iyice dinlenip, kafamı da topladım mı yazmaya devam :D malzeme birikti ama neresinden tutsam diye düşünüyorum şimdi de.
      İftar süper olur.Sen git, dinlen,dön inşallah onu da yaparız :*

      Sil
    3. Tut bir yerinden gerisi gelir nasılsa kuzum :) Hadi bekliyorum ;)
      İftar için de gelince haber et, ayarlayalım güzelce :)

      Sil
  5. bu pastayı çok severim, ben miniklerini yapıyorum, tam br lokmalık:) ellerine sağlık, iyi tatiller:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yahu Emel! Ben niye bunu düşünemedim ki :( Koca koca pastalar yerine, az kalorili minik lokmalar süper olurdu! Olsun bir sonrakinde en küçük ağızlı bardakla-misal kahve bardakları- keseyim hamurları, sağol fikir için, süpersin :)
      Sevgiler, iyi tatiller size de ;)

      Sil
  6. Ben bu nefis pastanın arasında krema olmak istiyorum, hatta o tatların arasında yaşamak, acıktıkça hamurundan yemek, susadıkça kremasından içmek istiyorum..Şişman mı olsam, obez mi yoksa durumları yani :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O nefis pastanın kremasının arasından bildiriyorum Sevgili Elif :) Burada hayat kebap, mis, misss :)
      İmza: Obez Esen :))
      İyi tatiller sana da bana da, darısı gidemeyen arkadaşların başına :)

      Sil
  7. Güzel güzel keçe ,etamin giderken bu Alman pastası nereden çıktı? Ben diyetteyken tüm blog arkadaşlarım sözleşmiş gibi pasta kek yapmak zorunda mı canım? Bak şekerim düştü asabileştim ,ben gidip bir iki kuru kayısı kemireyim :(
    Ttalın sana iyi tatiller merak etme ben buradayım blog alemini beklerim . Öpüldün ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sormayın Nilgün hanım, ben de çok şikayetçiyim kendisinden, o kadar güzel ki, sürekli aklım onda :( Tatilde de yaptım iki kez, Allah beni ıslah etsin :((
      Bizim yaseminler de bir coşmuşlar ki bu sene, fotoğraflarken siz geldiniz aklıma :)
      Tatil bitti gitti, Ağustos'a tekrar inşallah :) Söz bu sefer sakıncalı fotoğraf paylaşıp sizi kızdırmayacağım :)
      Öperim çok, sevgiler

      Sil
  8. eskiden ne çok yerdik, şimdilerde her pastanede olmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dilekçe işler, biz de çok yerdik lisede, o dönemler çok modaydı ama şimdilerde ben de rastlamıyorum pastanelerde. Ne gam bu tarif süper, yapın mutlaka, deneyin :)

      Sil
  9. Ama olmaz ki, şimdi canım çokk çekti ve ben çalışıyorum. :(((

    YanıtlaSil
  10. blog alemini ilk Portakal Ağacı ile tanıdım. Bu pastayıda blogda gördüğümde hemen yapmıştım ama ne uğraştım😊 O yüzden bir daha cesaret edemedim. Tekrar yapmak farz oldu sanırım bu şekilde daha bi cazip olacak teşekkürler😉 Etamine bayılıyorum 3 havlu 3 minik panodan sonra durdum. Bitmiş halini sabırsızlıkla bekliyorum iyi tatillerrr☀️👙🌴🏊

    Birsen K.Öztürk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birsen, bu tarifle dene mutlaka, çok olur dersen (ki çay bardağı ağzıyla yaptım köyde, tam 53 tane çıktı!) yarım ölçekle yap, o da aynı oldu ve 25 tane kadar çıktı, daha makul bir miktar :) AFiyet olsun şimdiden :)
      Etamini ben de çok seviyorum, sen gerçi instagramdan gördün ama yeni posta koydum :)
      Sevgiler,

      Sil
  11. Bayıldım emeğinize sağlık , bitince çok güzel olacak eminim :)
    Hemşeriymişiz aynı zamanda , heryeri yasemin , akasya kokan miss Yalova'mm.. Hoşgelin (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bitti ve sahiden de çok güzel oldu :)) Çok teşekkürler Deli Kızın Çeyizi, çok mutlu oldum bu yoruma, Yalova'da okudum tam da :) Tatil bitti, döndük ama Yalova bizim, bi ayağımız hep orda :)
      Yaseminler çok güzel kokuyordu sahi yaa, hiç çıkmayacak aklımdan ;)
      Bloğunuzu izlemeye almak istedim ama izleyiciler kısmında problem var sanırım...
      Sevgiler hemşerim :)

      Sil
  12. Çalışmadığın bir zamanda yap mutlaka şekerim sen de, yap ve oturup hepsinin kendin yememek için zor tut kendini :)))

    YanıtlaSil
  13. Evet benimde kumanda panelimde tek bir blog gösterdi uzun zaman,simdi düzeldi neyseki,ben bu pastalari kacirmisim o zaman,hep korktum yapmaktan ama sen bana illa yap ye diyorsun el mahkum yapcaz mecbur!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yap tabii Serpil, gör bak Alman arkadaşların nasıl sevecekler, sen nasıl hava atacaksın onlara, diyeceksin ki "Sizinki de neymiş, görün bakın Alman Pastası dediğin nasıl olur!" :))) Kolay gelsin ve afiyetler olsun şimdiden, yalnız baştan uyarayım, bir kez yapınca, sürekli isteyecek çocuklar, haberin olsun :)

      Sil
  14. merhabaa
    ellerinize sağlık her iki iş için de.. :)
    ikisi de birbirinden güzel...
    ben bu şiiri çok çok seviyorum ve şimdi de bir oğlum olacak adı deniz olan (inşallah)..
    bu örneğin bir şablonu var mıdır ya da nereden bulabilirim?
    yardımcı olursanız çok memnun olurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      Çok teşekkürler :)
      Allah tamamına erdirsin inşallah :) Bir Deniz de size geliyor demek :)
      Panonun şablonu yok çünkü ben uydurdum tamamen :) Ama şu vereceğim linkte harflerin şablonunu nereden aldığımı ve diğer ayrıntıları yazmıştım :)
      http://www.hobicigeldihanim.com/2014/06/icinden-siir-gecen-etamin-pano-bir.html
      kolay gelsin, sevgiler :)

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.