25 Ekim 2013 Cuma

KEÇELER EŞLİĞİNDE MUTFAK FAALİYETLERİ ;)

Dört çanta yapacakmışım, hani şu ilk yaptığım çantaların şu'sundan  (ne biçim bi kelime yav, tüh senin Türkçe'ne Esen!) ama hepsi de birbirinin aynısı olacakmış, bulut, ağaç, yerde çimen üstü çiçek, ağaçta bir minik çiçek vs. Yapmak istemedim ilkin, kafama göre takıldım ama ille de böyle isterlermiş, biraz nazlandıktan sonra yapayım bari dedim ve üçünün ön yüzlerini tamamladım bu hafta içi akşamdaaaan akşama ;) 
Yahu sevgili okur, sen ne düşünüyorsun ısmarlama işler için  bilmem ama benim sanatımı çok kısıtlayan bir iş bu (duyan da çok sipariş alıp, dünyanın işini yaptığımı sanır ama bunlar ilk ve neredeyse de son olacak böyle davranmaya devam edersem)  ben aklıma ne gelirse o anda öyle yapmayı, süslemeyi, eklemeyi seviyorum, tamamen aklıma ESENİ yapmayı, böyle aynı aynı işler beni köreltiyor yaaa, valla bak, misal bu bulutların birinin kenarına boncuk dizmemek için kendimi çok zor tuttum, tutmak istemiyorum halbuki :( İçimi sana dökeyim dedim ;) 


KEÇE ÇANTALAR

KEÇE ÇANTALARIN AYRINTILARI ;)

************
KEÇE KOMPOZİSYON :))
Yukarıdaki sanatımı gayet kısıtlayan, beni daraltan çantaları yaparken yaparken fırlatıverdim yaptığımı, "yeterin uleynnn" dedim ve son karede Ali Deniz'in elinde gördüğünüz çubuktan gelen ilhamla Nehir'in odası için bu kompozisyonu yaptım :) Çok zevkliydi ;) Çabucak da oldu ve bunu bitirince o fırlattığım işten özür dileyip aldım tekrar elime ;))) Gönlünü aldım ki yaptığım çanta nemrut bir çantaya dönüşmesin benim yüzümden ;)
Nehir çok sevdi bu süsü, hikayesini de yazıverdi çocuğum, çok şükür bu hikaye yazma, hayal kurma konularında BABAYNA (*) olmamış ;)
"Annesi ördeği mantar ve elma toplamaya göndermiş bahçeye"
***********
AŞURE 1
AŞURE 2
AŞURE 3
Muharrem Ayı kapıda, ayın 4'ünde başlıyormuş ;) Biliyorum henüz erken ama sen havaya gir diye koydum bu resimleri, havaya gir, cesaretini topla ve bu sene sen de yap aşure, önce bi denemek için yap, az tut ölçüleri, sonrasında da en kocaman tencerenle yap ve dağıt ;) Kaynanana yap mesela, desin ki komşularına "Bizim gelin bir aşure yapıyor, yemelere doyamazsınız" :)) Ya da şu hani pek de bişey beğenmeyen annelere yapmalı :)
Koca kadınların, marifetli kadınların işidir deme ve dene, bak bana, en güzel örnek benim işte senin için, iki yıldır yapıyorum ve iki yılda da aşure ayında 3'er kez yaptım ;) Yiyenler hep "Şimdiye kadar yediğimiz en güzel aşurelerdendi" dediler ;)  Tarif vereceğim tekrar ama yukardaki aşure yazılarımda da var, o tarif garantilidir sevgili okur, sen bi göz at, malzemeleri yavaştan hazır etmeye başla, kendini "Yaparım tabii" havalarına sok ve bekle :)) Sen gör sonra etrafındaki hayran sayısını :))) Sen o vakitten sonra güzel, becerikli, akıllı vs. gibi sıfatlarının yanında çok da mühim bir sıfat olan "Enfes aşure yapan kadın"a terfi edeceksin, söz :))
Ben de bilemedim şimdi, para mı alıyorum, komisyon mu topluyorum aşure yapanlardan bilmem, bu kadar ısrar ettim sana :)) 


************
Yukarıdaki aşureden sonra pek bir hafif ve kolay kaçacak ama bir de bu tatlıyı yaptım :)) Semi vermiş bu tarifi İnstagram'dan, kalkıp yapıverdim hemen, malzemeler de evde kolayca bulunan malzemeler olunca :)
Adını da apple crumble demişler :) 
 Tek tek fotoğrafladım senin için aşamaları ;) Aklımda kalanları yazayım bi bakalım:
APPLE CRUMBLE
100 gr. tereyağ (Oda sıcaklığı tarifte ama ben bu oda sıcaklığını hiç bulamadım şimdiye kadar, hiç o kıvama gelemedi yağlarım, o yüzden de hep erittim :(
100 gr. toz şeker,
150 gr kadar un
(Şekeri azaltabilirsiniz elmanın tadına göre, benimkiler goldendi o yüzden tam bu kadar koydum)
4-5 elma (büyüklüğe göre dememe gerek yok ama!)
Tarçın, kuru üzüm, fındık, ceviz, badem vs.
Önce elmalar sertse azcık tavada çeviriyoruz küp küp doğranmış halde (Elmalara da azcık şeker serptim eski alışkanlıkla  :) Tarçın, kuru üzüm ve fındık koydum ben, sonra tereyağ, şeker ve unla yaptığımız hamuru (şeker ve tereyağını karıştırıyoruz ilkin, şeker eriyene kadar, sonra un ekliyoruz) koyuyoruz üstüne ama parça pinçik bir hamur oluyor, öyle düzgün bişey bekleme sakın sevgili okur :)
At fırına, 200 derecede 20--25 dakika üstü kızarana kadar pişir ;)
Semi dondurmayla süper olduğunu söylemiş, dondurmasız da süperdi :))
Yaşasın Elma, tarçın, kuru üzüm kardeşliği :))

APPLE CRUMBLE
Bu da fırından çıkmış hali, nasıl güzel oluyor o elmalar o güzel hamurla; kıtır kıtır derken tam altından yumuşacık tarçınlı elmalar :) Yanına da mis gibi bi çay ;)

Teşekkürler Semicim :) 
*********
Geçen sabah Üsküdar'a yürürken, değişik sokaklardan gideyim dedim, çok hoşuma gidiyor böyle yapmak, çünkü çok şaşırıyorum gördüklerime, kestirme yollar buluyorum :) Güzel güzel evler, aralarda kalmış antikacılar, eskiciler, duvar yazıları vs.
Mavi demir parmaklıklı bir evin önünden geçerken camındaki yazı dikkatimi çekti, yazı giriş katlar için klasik  "LÜTFEN ARABANIZI CAMIN ÖNÜNE PARKETMEYİN!" buraya kadar normal ama daha küçük yazıyla (muhtemelen evin kadınının en sinirli olduğu anda yazıldığı yazının şeklinden çok net anlaşılıyor!) "yoksa zarar veririm!" yazılmış :) Çok güldüm ve çok da hoşuma gitti ama bilmem işe yaradı mı bu tehdit ;)


Not:
1- (*) BABAYNA lazca bir kelime olup, "babasına çekmiş" anlamına gelir :)

2-  Geçen posttaki barbi bebekler için süre bu posta kadardı, o yüzden nihayete erdi :) İki kişi istemişti, e ikisine de vermek farz oldu bu durumda ;)  3 bebeği hafta sonu 4 bebek yaparız, ikişer tane göndeririz, elbette yanına kitapları da ekleyerek :) Önümüzdeki hafta kargoya veririm inşallah :)
ŞAFAKIN DÜNYASI VE AYCN OZCN yazar mısınız bana posta adreslerinizi, şuraya : esen.can@bahcesehir.edu.tr

26 yorum:

  1. Ne güzel tarifler ve eğlenceli yazınla Esen'ce güzel işler çıkartmışsın yine canım. Aşureyi tek başıma hiç denemedim. Ama Apple Crumble denemiştim güzel oldu. Ellerine sağlık. Çok pratik ve gerçekten çok da hoş bir sunumu oluyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Çok teşekkürler Handancım, bildik işler aslında, biraz daha kendimi aşmam lazım galiba, bu konu üstünde kafa patlatıyorum, bakalım :)
      Aşureyi bu sene mutlaka dene, benim verdiğim tarifle göreceksin ki nefis bir aşure olacak :)
      Apple Crumble ilk kez denedim ben de ve çok sevdim tadını, hem de ne kolay yapması, dur ben bu akşam yine yapayım ;)
      Sevgiler

      Sil
  2. Valal Esen'cim sen ne kadar şikayet etsen de yine çok şeker şeyler çıkmış ortaya. Çizgi film gibi senin çalışmaların ve ben hepsine bayılıyorum. Mamalar da nefis, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üçü bitmek üzere çantaların, sadece sapları kaldı ama ben yine dayanamadım araya bir etamin sıkıştırdım :) çok sıkılıyorum ama kendimi bu hususta terbiye etmem lazım, hayat böyle bişey değil çünkü bazen sıkılsan da benzer şeyleri yapmak zorundasın ;)
      Ben de senin yaptıklarına bayılıyorum şekerim, sağol :)
      öperim

      Sil
  3. Ne kadar güzelişler böyle, hele aşureye ne denir ki, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel ve basit işler bunlar Harikalar Atölyesi, doğrusu bu :)
      Aşure 10 numara 5 yıldız, o kadar diyim :) inşallah yine çok güzel aşureler pişireceğim hem de yine birden çok kere :)
      Teşekkürler ;)

      Sil
  4. Keçe çalışmalarına bayıldım.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Feyzacım :) Sizler beğendikçe aşka geliyorum yenileri ve daha güzelleri için :)
      Sevgiler :)

      Sil
  5. Ellerinize sağlık döktürmüşsünüz yine sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine derken! :))) Yok yahu, benimkiler hep söylüyorum ama tamamen "Dar alanda kısa paslaşmalar" ;) Bloglarda yapılanları gördükçe "Daha çok yolun var kızım senin" diyorum hep :)
      Hiç bitmesin öğrenciliğimiz, hevesimiz inşallah :)
      Teşekkürler Mehlikacım, sevgiler :)

      Sil
  6. ay ben de aynı şeyi düşünüyordum bugün. sanki sürekli aynı şeyi yapıyormuşum gibi gelmeye başladı. siparişler beni şişirdi sanırım :):):) ama allahtan benim müşterilerim tanıdık da kafama göre değiştiriyorum siparişi :D mesela bu akşam yine öyle yapacağım. yarın inşallhhhhh yine "çoook güzel olmuş" derler, yoksa yandım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne oldu sonra peki? Beğendiler di mi? Çok güzel kurabiyeler yapıyosun zaten ;)
      Seninkiler tanıdıkmış, şanslısın, benimkiler pek tanımadık o bakımdan "Ne derlerse o!"
      :)

      Sil
  7. Esen'ciğim geçikmelide olsa yaptıklarına tek,tek baktım hepsi çok güzel olmuş ellerine sağlık.Yaptığın aşurenin ne kadar lezzetli olduğunu biliyorum keşke yine yeme şansım olsaydı.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Mehtap Ablacım, sen beğendiysen olmuştur :)
      Dert ettiğin şeye bak, Muharrem ayının bi başında bi sonunda yaparız aşureyi, senin geleceğin zamana denk getiririm ben, sen hiç merak etme :)
      Öperim çok...

      Sil
  8. cigdem ozbek25 Ekim 2013 13:27

    Asure bayilirimmmm... Ellerine saglik:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Çiğdem o vakit sen de yap aşureyi bu Muharrem ayında, bak gör nasıl zevkli bir iş :) Tarif de var hazır, mutlaka yap ve dağıt, yaparsan da bana söyle sonucu :)
      Teşekkürler, sevgiler

      Sil
  9. yazılarını okumak beni keyfilendiriyor, teşekkürler sevgili Esen. Keçe çantaların gayet iyi duruyor ama en çok aşureye bayıldım, gece gece çok canım çekti mesela şimdi ne yapsam ;) bu sene bende deneyeyim istiyorum aşure yapmayı ama becerirmiyim hiiiç bir fikrim yok ;)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizlerin de yorumları bana keyif veriyor Sevgili Juliette, hislerimizin karşılıklı olması harika :)
      Aşureyi dene bu sene mutlaka, ben de ilk seferde biraz tedirgindim ama inan bana hiç de abartılacak bişey yok ve üstelik verdiğim tarif çok ayrıntılı ve püf noktaları da var :) Yapsana, lütfen...
      Gece gece canını aşure çektirdiğim için de çok pardon :))

      Sil
  10. Esencim günlerdir seni okuyamyiroum,hem yorgunluk hem zamansizlik,seni okuyup gülümsemem lazim,bekle beni olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak ben de senin son postlarını okumamışım, cep telefonundan okuyabildim hafta sonu, bilgisayar çalışmadı, o yüzden de yorum yazamadım ama dur bir tur daha yapayım bloğuna :)
      Beni okuyup gülümseme düşüncen de beni gülümsetti inan ;)
      Öperim
      Ayrıca doğum günlerimiz arka arkaya günlermiş bak, yeni farkettim, geçti ama çok güzel bir yaş diliyorum sana, mutlu, musmutlu :)

      Sil
  11. Alışırsın canım alışırsın,daha neler gelecek başına.Sonra hepsine olağan gözle bakacaksın.Aşure nefis gözüküyor,canım çekti.Zaten her Muharrem ayında en az iki kilo alıyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Alışır mıyım bilmem ama şimdiki hissiyatım bu yönde Serpilcim :)) Dur bakalım ;)
      Aşureye ben de bayılıyorum ama daha aşure ayı gelmeden iki kilo almış bulunuyorum, napıcam bilmem, ben de kesin şişmanlarım :( Olsun varsın aşureden olsun kilolar :)
      öperim yaratıcı, zevkli arkadaşım :)

      Sil
  12. ne eğlenceli bir yazı ve güzel işler çıkmış.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler funda öztkn, ben de çok eğleniyorum yazarken ;)
      Sevgiler

      Sil
  13. Aaaaa neden hoşlaşmadın ki sen bu çantalardan hepsi de pek güzel gözüküyor :)) Aşure de nefis duruyor walla kokusu burnuma geldi :)) eline sağlık canım benim. ağzınız her daim tatlı olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşlanmamak değil de semoşcum fenalık geldi sürekli aynı şeyi yapmaktan :( Sağol, beğenmene sevindim, bitti nihayet, birazdan yeni postta görürsünüz son şekillerini bu uyuzların :)))
      Aşure gerçekten de süper oluyor, yapsana sen de :)
      Aminn, Allah hiçbirimizin ağzının tadını bozmasın :)

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.