8 Ağustos 2012 Çarşamba

KADIN ÇALIŞANLARA POZİTİF AYRIMCILIK VE BİRİ NAKIŞIMI GÖZETLİYOR-FİNAL :)

Kadın çalışanlarla ilgili bir haber vardı Hürriyet'in İK ekinde bu hafta... İmrenerek, kıskanarak okudum SUTEKS firmasında kadınlara yapılan pozitif ayrımcılığı... Haberin başlığı da "Bu şirkette kadın olmak varmış" :) Şirket kurucusu TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı ve Haklı Kadın Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Nur GER. KA-DER ve KAGİDER'de de görev yapmış bir kadın yöneticiden de başka türlüsü beklenemezdi sanırım...

Okumayanlar için özetliyorum, buyrun bakalım, siz neler hissedeceksiniz? Özellikle de kadının iş hayatından gittikçe daha çok uzaklaşıp, ev kadınlığına çekildiğinin araştırmalarla ortaya konduğu bugünlerde...

* Kadınların ücretleri erkeklere oranla son 7 yılda % 10 artmış. (Kadınların ortalama ücreti 3.598, erkeklerin ise 2.735)
* Şirkette doğum yapan kadınlar, yasal izinlerine ek olarak 30 gün ek ücretli izin kullanma hakkına sahipler (En kıymetlisi de bu sanırım, "6 ay çocuğunuzu sadece anne sütü ile besleyin" diye hastane koridorlarını afişlerle donatanlara sormak lazım, 2 ay önce 2 ay sonra verilen izinle "nasıl???")
* Doğum yapan kadınların günlük yasal 1 saatlik emzirme iznine 1 saat daha ekleniyor,
* Doğumu izleyen 1 yıl süre ile cumartesi günleri yarım gün ücretli izinli sayılıyorlar,
* Çocukları dört yaşına gelene kadar daha serbest çalışma imkanına sahipler, çalışma saatleri daha esnek,
* Şirket kârından çalışanlara  pay dağıtılması,
* Günlük 12 TL yemek bedeli,
* Yılda iki kez hediye Cumhuriyet altını,
* Doğumda "Hoşgeldin Bebek" hediye paketi,
* Yılda bir kez yurtdışı veya yurtiçi kültür geliştirme seyahati,
* Her yıl ücretsiz sağlık kontrolü ve grip aşısı uygulaması...

Hepsi de kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi?

Diyor ki Nur GER: "Tabii ben bir kadın işveren olarak, kendimi var ederken çekmiş olduğum sıkıntıların hiçbirinin olmasını istemediğim için, doğal olarak her bir kadının çalışma hayatında kalması için her şeyi yapmaya amadeyim. Bir anne olarak çocuğunu yetiştirirken çalışma hayatında nasıl sıkıntılar çekildiğini biliyorum. Ben de çok çocuk sahibi olmayı, zengin bir aile olmayı isterdim, o nedenle şimdi tüm çalışanlarıma çocuğum gözüyle bakıyorum."


Dileyelim çoğalsın Nur GER gibi işverenler tez zamanda....


Geçelim şimdi KORUNCUKLAR için yaptığımız nakışımızla ilgili son gelişmelere;

Uzaktan...
Şimdi tam da burda, örneğin yaratıcısından bir özür dilemem lazım, çünkü örneğine sadık kalamadım bi yerden sonra (o yer de ağaç sonrası oluyor) orjinalde ağaç sonrası mor çiçeklerden vardı ama ben pembeleri tercih ettim, morlarla daha da kalabalıklaştırmak istemedim, e fena da olmadı sanki... Napiyim, çok saymalılarda ve özellikle de çok renklilerde, modelden ziyade kafama göre takılmak geliyo içimden, sabırsız olmamdan galiba bu biraz da :(
Bilmem nasıl buldunuz ama sanki kibar kibar bir pano oldu bu :))


Yakından...
Tamamdır, çerçeveye hazır hale geldi, kasnaktan çıktı ;) Bi güzel ütü, sonra doğruuu çerçeveciye. Çerçevesini beyaz istiyorum yine ama paspartu rengi henüz belirsiz, bakıcam, kenarına koyucam, en çok hangi renk yakışırsa onu seçicem, mor ya da pembe belki???
Bayram sonrasında da sergi için teslim edicem inşallah...



İplerim, bunlar bitene kadar etamine devam, bakalım neler neler çıkacak, yer gök etamin olurmuş :)) Olmaz, çünkü, yılbaşında başladığım etamin işlerinden % 90'ını hediye ettim :) Ne iyi ettim, yapmaya da, hediyeye de devam :)

8 yorum:

  1. Sevgili Esen Hanım,

    Kadınların iş hayatında eşitlikçi yerini alana kadar; kendi adıma daima kadına pozitif ayrımcı oldum ve olmaya devam edeceğim. (Şimdi yeri olmadığı için fazlaca ifade etmiyorum) Direktörümüzden, avukatımıza hemen her kilit noktada kadınlar görevli bizim mahallede de! Nur Ger'in her sözünün altına imza atılır ayrıca!

    Gelelim "Pano" nuza! Hem hizmet ettiği çok güzel amaç hem de size has dokunuşlarınızdan olmalı; bitmiş haliyle gözüme çok güzel göründü! Ellerinize ve yüreğinize sağlık!

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Kadınların iş hayatında eşitlikçi yerini alana kadar" ne güzel ifade etmişsiniz, eşit olmaya daha ne çok var malesef... Tebrik ediyorum sizi, diliyorum Nur Ger ve sizin gibi düşünen kadınlar artsın hızla ki çocuk doğurmak ve büyütmek çalışmaya engel olmayacak hale gelsin...
      :) Panoyu bir kez de çerçeveli görmeli bakalım, o zaman inşallah daha güzel olacak, heyecanla o halini bekliyorum ben, size de gösteririm tabii :)
      Teşekkürler her zamanki içten yorumunuz için :)

      Sil
  2. Cok guzel olmus canim ellerine saglik...bu arada bayanlarla calismanin hep kotu oldugunu dusunurdum :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol şekercim ;) Bir kez daha söylüyorum şevk veriyor güzel yorumlarınız (Suna ihmal etti sanki di mi aylin yaaa?)
      Sana özgü değil bu düşünce, genelde hep öyle bir kanı var zaten, ben öyle düşünmesem de...
      Öperim şekerim

      Sil
  3. Bir de burdan ellerinize sağlık diyeyim. Hevesle bekliyoruz panonuzu, hemen satılacağından eminim. Buradan da yine okuyan tüm hanımlara ben de çağrıda bulunayım, bağış kampanyamız için 10marifet üyesi olan olmayan herkesten çalışma bekliyoruz. Kadınların el ele verdiği bir işin sonunda ortaya büyük bir şey çıkacağından en ufak kuşkum yok!

    Sevgiler...
    Aylin (10marifet-shane)

    YanıtlaSil
  4. Ben de bir de burdan "rica ederim, benim için zevkti" diyeyim :)
    Asıl ben teşekkür ederim, böyle bir kampanya düzenlediğiniz için... Ben kendi adıma söz vereyim şimdiden, bu ve bundan sonraki yardım kampanyalarında, elimden geldiğince emrinize amadeyim ;)
    Sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  5. bencede çok güzel olmuş.....tabiki niyet güzel olduğu için sevgiyle ve emekle yapıldığı için çok çok daha güzel....biz kadınlar nedense çalışma hayatında ve özel hayatımızda da birbirimizi çekemediğimiz için maalesef bir arpa boyu yol gidemiyoruz....önce bizlerin hemcinslerimizle birbirimize destek olmamız gerekiyorki erkeklerin dünyasında daha da güçlenelim ...kendi kazdığımız çukurlara beraber düşmeyelim...çukurlardan elbirliğiyle zirveye tırmanalım.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de beğendin mi şekerim, bana biraz zayıf gibi geldi örnek ama çerçeletince daha güzel oldu sanki, onun resmini de koyarım, bakarsınız bakalım bi ;)
      Aklımda bir sürü örnek, bir sürü yeni pano, deli olucam galiba sonunda, başka başka projelerim de var, mesela birini yapmaya başladım, yarın tamamlar, size de gösteririm, sonra birlikte karar veririz, kariyerime ne yönde devam edeyim :)))
      Kadınlar konusunda haklısın, kadının halinden en iyi bir kadın anlar halbuki, anne olsun olmasın annenin halinden de yine bir kadının anlaması gerektiği gibi... Canciğer kuzu sarması olamasak bile köstek olmayalım di mi, destek olalım birbirimize ki çoğalalım çalışan kadınlar olarak, ev kadınlığına dönmek zorunda kalmayalım....
      Öperim şekerim...

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.