11 Ocak 2013 Cuma

AZCIK YEMEK, AZCIK KEÇE, AZCIK SAHLEP, AZCIK ETAMİN, AZCIK ALOŞ :)

 

Ne var bu yoğurdun altında? Mantı değil, makarna değil, pilav değil ;) Bu yoğurdun altında yumurta var sevgili okur!
Bu ÇILBIR, tadından yenmeyen güzelim çılbır bu, hani kocanız biten nakışlı dolmanın ardından ya da yaptığınız zahmetli bir yemeğin ardından soracak ya size "Hanım hanım bugün hangi şahane yemeği yaptın?" diye. Siz de o vakit diyeceksiniz ki "Adam adam, ömrüm mutfakta yemek yapmakla, sizi doyurmakla geçti! Bugün yemeğe ayıracağım vakti hobilerime ayırdım, buyrun bakalım size de 5 dakkada ÇILBIR yapıverdim." :)))
Bişey demez ki koca kişisi, hiçbişeycik demez, hem böyle güzel yemeğe can kurban, bunu bulamayanlar var adam :))
Şöyle yapıyoruz, kişi başı en az ikişer yumurtayı, geniş bir sahanda kaynayan suya kırıveriyoruz (amman sarıları dağılmasın) Sonra o usul usul kısık ateşte kaynarken-tuzunu da eklediniz di mi- biz bir yandan yoğurdu sarmısakla (sarmısaksız olmaz, çok rica ediyorum yani!) hemhal ediyoruz. Pişti mi iyice yumurtalar, delikli kevgirle hooop servis tabağına, sonra üstüne bir güzel bol bol yoğurt döküyoruz... Asıl önemli mevzuya geldik şimdi, burda biraz özen ve yaratıcılık istiyorum sevgili okur, sosunu hazırlıyoruz, ben tereyağına ev salçası (Teşekkürler Gönül'ün kayınvalidesi) pul biber ve sumak ekledim, onlar tereyağında hafif kavrulunca da yoğurdun üstüne cozur cozur döktüm en üstüne de bir güzel nane, mis oldu mis (farkındasınız di mi zahmetli-kolay ne yaparsam yapayım misss oluyor :)) )
Siz artık gönlünüz ne çekerse onu koyun üstüne ve o baharatların bir yumurtayı nasıl da şahane yaptığını kendiniz tecrübe edin lütfen :) İşte bu yemekten çaldığınız vakit de size, çocuklarla oynama, biraz daha etamin, azcık daha keçe, şekerleme ya da paşa gönlünüz ne istiyorsa o olarak geri dönüyor...

 
Yine mi dediniz di mi, yine mi mantar ev, evet yine ama bunu size göstermek için yapmadım, bunu kime gösteriyorum biliyor musunuz, o çok bilmiş, kötü kalpli BİR DOST'a, hani demişti ya "Yaratıcılık yok diye! İşte şimdi gösteriyorum çatıdaki karları... 
 

Ve kalbin üstündeki uğur böcüğünü, gör bakalım yaratıcılık var mı yok mu :p
Bu da sana KAPAK OLSUN bir dost...
(Evet Ela'cım bu güzel kırmızı mantar ev senin ;) )
 
Canım aynam benim, Allah senin yokluğunu göstermesin, çok lazımsın bana çoook..... Ruhumun tecellisisin sen güzel ayna, renkli, karmançorman, bayram yeri gibi....


Keçelerle bu kadar muhabbet, canım etaminimi bana küsecek duruma getirdi :(  E ben de çok özledim kendilerini, başlayalım yeniden çarpılara bismillah diyerek, çabucak bitmesini dileyerek... Keçeler bir kenarda sıralarını beklesinler ;) 
Nakışım tamamlandığında bakalım kasnağın içi ne söyleyecek bize, bakalım son halini beğenecek misiniz...
Gece olmuş, hayret çocukların ikisi de 23.00 itibariyle uykuda, koca kişisiyle bir güzel sahlep keyfi, bol tarçınlı,   zarif fincanlarla...



Aloş geldi bize, sık sık geliyor zaten, Nehir'lerin sınıfının meşhur ALOŞ'u bu gördüğünüz sevimli ayıcık, Nehir buna da canlı muamelesi yapıyor, geçen karda, Nehir'e kartopu atarken, elindeki Aloş'a isapet ettirmişim de burnu kırılmış, tüh tüh... Geceleri güzelce örtüyor üstünü, sabah kalkınca önce ona günaydın, yemek yerken bir kaşık da ona ;) Anne Aloş'a da iyi geceler desene.....
 

20 yorum:

  1. Esen Abla okurların için bir püf noktası yazayım, çılbır için yumurtayı haşladığımız suya biraz sirke koyarsak yumurtanın beyazı suyun içinde dağılmıyor, daha şekilli bir yumurtamız oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aferin valla Nilay yaa, ben de bilmiyodum bunu, bak iyi oldu bir dahakine daha düzgün olur yumurtalarım, sağol canım, öperim çok :)
      Sevgili okur, sen de not et bu bilgiyi ;)

      Sil
  2. ya hepsi şahane de o aynana bayıldım ben. bizde çufut çarşısı derler ne demek bilmiyorum ama derler yani, aynen öyle:)) ama aynan çok güzellll..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O aynayı Tchibo'dan almıştı eşim, eski postlarda yazmıştım zaten "Çıfıt Çarşısı" diye :) Kurdele mıknatısı gibi bişey aynı zamanda :) aynı düşünmüşüz demek ki moriçem :) Teşekkürler.....

      Sil
  3. Ben diyecektim, biz sirkede koyarız diye ama Nilay hanım söylemiş zaten.Sen de ekşicisin, biraz da fazla koyarsan hoş bir lezzeti oluyor.
    Kulakları çınlasın, anneciğimin de kurtarıcı yemeğiydi Çılbır.Babam da çok severdi ama ... :))
    O çıkrıkçılar çarşısı gibi aynada pek hoş :))) demek içinde o kadar karman çorman heee :)) Yada ruhun kadar renkli bir ayna .) her telden maaşallah.
    Aloş'a selam, öp benim için .) ama önce Nehir'ciğimiii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüh sen 40 yaşını devir, çılbıra sirke konduğunu bilme! Yazıklar olsun bana, neyse bloğun bi faydası daha bu oldu işte ;)
      İçim de aynen öyle işte Selcencim, karman çorman valla, renk renk, çeşit çeşit, alakalı alakasız pek çok şey birarada...
      Aloş gitti okula, bir daha ne zaman gelir bilmem, selamını söylerim, kuzumu da öperim senin için ;)
      Sevgiler

      Sil
  4. en zahmetli yemeği yapmışsın gerçekten de Esen :) bu dünyada bir yumurta bile kıramayanların var olduğunu düşünürsek:)
    bu güzel keçe evi gören bir dost ağzının payını alıp antartikaya yerleşmiş sanırım.
    ellerine sağlık afiyet olsun :)
    aloş da pek sevimli canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de ne zahmetli bir bilsen Filizcim, çok beceri gerektiren bir yemek :)
      (Aslında sadece yumurtayı kırmakla olan, ondan ziyade başkaca hiçbir hüner gerektirmeyen bir yemek ama çaktırma!)
      Gönderdim gitti o kendini bilmez bir dostu taaa Mars'a :)
      Sağol canım, oldu valla, bak bu saat oldu, sen şimdi böyle afiyet olsun deyince yine canım çekti, şeytan diyo üşenme kalk o zahmetli yemeği yap ve ye :)))

      Sil
  5. Esenciğim ben hiç çılbır yemedim nasıl bir lezzet olduğunu bilmiyorum ama senin çok güzel yaptığından eminim.Karlar çok güzel olmuş kıskansammı acaba:)))
    Çok öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanmıyorum sana Mehtap Abla, sahi mi??? E ben sana yaparım ki, beğenirsen (ki beğenmeme ihtimalin çok ama çok düşük!) sen de yaparsın bundan böyle ;)
      Karlardan evde bi paket dolusu var, ben sana onlardan veririm ki, sen yeter ki beğen!
      Sevgiler :)
      Çok öperiz kuzularla ;)

      Sil
  6. Bu yazıya sabah tekrar yorum yazcem :)))
    Aloş da Aloş' muş ama ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aloşumuz çok kıymetli çoook, yere göğe koyamıyor Nehir onu, bizim için kutsal ayıcık :)

      Sil
    2. He gelelim bu saate sarkan yorum devamına!

      Annem biz çocukken çok yapardı çılbırı. Kolay yemektir. En çok da kış zamanlarında.

      Yumurta dağılmasın diye kaynama suyuna sirke koyduğunu hatırlamıyorum. Çılbırı ne çok ne az severim ama yumurta hele de kayısı kıvamındaysa tutmayın beni.

      kırmızı evin yeni karları, süs ve bezekleri ne kadar hoş olmuşlar - çok güzel akıl etmişsiniz eferim.

      Ayna bu haliyle küçük bir manifaturacı tükkanı gibi olmuş; ne ararsan var :)) Benim gibi aynalara dargın olanları bile mıknatıs gibi çekiyor kendisine:D

      Kutsal ayıcık Aloş hakkaten de çok fiyakalı. Nehir hanımın verdiği değer boşa değil de, bu kızın "ayı" aşkı ve zevki umarım ileride de devam etmez. Yoksa işiniz zor olcek ben deyim :D

      Haftasonunuz şahane geçsin efendim...

      Sil
    3. (Deneme bir-ki! yazdım yazdım gitti hepsi, aman çok üzüldüm sanki, benim için yazmak çocuk oyuncağı sevgili blog yönecileri :)))
      Yumurta çok kutsal bişey zaten, benim için her hali makbul, her ne kadar doktorlar "Üç olmadı beş yeyin! Hergün yemeyin zararlı" diye çeşitli türlü çırpınsalar da bol bol yiyorum ve çocuklara da yediriyorum, en çok da hafta sonları patatesli yumurta formunda :)
      Kırmızı evin kar tanelerini tuhafiyeden buldum, bu sefer beyaz yuvarlakları yapmayayım dedim ve bunun sebebi de düzgün yuvarlaklar kesememem ;)
      Aynaya ben de asli görevi için değil etrafındakileri seyretmek için bakıyorum da niye küstünüz ki sahi aynalara?
      Çok iyi bir noktaya temas etmişsiniz, beni uyardığınız çok iyi oldu Nurdan hanımcım, gerçekten de bu kızın ayı aşkına dur demeli, geleceği söz konusu kızımın :))
      Size de şapşahane hafta sonları ;)

      Sil
  7. İnstagramda varmısınız acaba
    Oradan da takip etmek istiyorum sizi ... :))) benim ki @tubiskooo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yokum yaa malesef :( Ve bilmiyorum da nasıl olunacağını, deniyim bi diyodum iki gün önce kendi kendime, söylediğin iyi oldu tubiskoo, bi bakıyim bakalım ilk fırsatta, orası sadece fotoğraf paylaşmak için di mi, yaptıklarımın fotoğrafını paylaşırım ordan da ;)
      Teşekkürler, sevgiler ;)

      Sil
  8. Çılbırı hiç yemedim ama öyle bir anlatmışsın ki yemek istedim:) Sanırım birşeyler yiyesim içesim var, gidip bir koşu mutfağa sahlep yapacağım şimdi:) O ayna nasıl birşeydir ya bayıldım, üzerindekilerle birden satılanı var mıdır ki:))

    YanıtlaSil
  9. Yahu ben hayret ediyorum siz çılbır yemeyenlere! Nasıl geldiniz bu yaşa kadar bu güzelim yemeği yemeden, bilmeden! :))) Yap bence bi, dene en azından, ama tabii ki senin sostaki yaratıcılığına bağlı yemeğin lezzeti, bunu da sakın unutma :)
    Sahlebi iyi aklıma getirdin, bu gece ben de keyif yapayım :)
    O ayna aslında bildiğin ferforje sıradan bir ayna idi! Ben dokundum ona, önce kurdele deposu niyetine iliştirdim bir sürü kurdeleyi üstüne, sonra da elime ne geçtiyse, bir de Mehtap Abla'nın güzelim keçelerini ekledim en son, oldu mu sana şahane bi ayna :) Böyle satılanı yok ama sen alasını yaparsın ki ;)

    YanıtlaSil
  10. Yaaaa, mantar eve bayıldım... Detaylı anlatımı var mı ki bir yerlerde :)

    YanıtlaSil
  11. Çok şirin olmuş mantar evlerin. Ayrıca etaminlerinede hayranım. Sevgiler

    YanıtlaSil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.