6 Kasım 2012 Salı

MUTLULUK SEBEBİM, GONCA GÜL BÖREĞİ VE LOKUM EŞLİĞİNDE :)

Akşam iş çıkışı kocamla Kadıköy'de buluştuk. Nasıl iyi geliyor ara ara böyle dışarda çocuksuz buluşmalar anlatamam, her akşam evde buluştuğumuz kocamı, ev dışında bir yerlerde beni beklerken görünce, uzun zamandır görüşmemişiz gibi seviniyorum ve de itiraf edeyim heyecanlanıyorum :) Kadıköy'de buluştuk çünkü, bayramda Bernacığımın söylediği Bursa Pazarına gitmek istedim. Altıyol'a çıkarken EVKUR'un sokağından girince sağlı sollu pek çok dükkan var, nakış üstüne, goblen üstüne ve dahi kurdele üstüne :) Bi tanesine daldık, yemin ediyorum hepsini hepsini almak istedim ama ala ala aşağıda gördüğünüz Bordürler kitabı ile Ali Deniz'in birbirine kattığı iplerimi sarmak için masuraları aldım, birkaç metre de pembe, mavi puantiyeli, kareli kurdele :))) Çook mutlu oldum, özellikle bu kitap mahvetti beni yemin ederim. Kitabın adını görünce kendi kendime "Napıcaksın bordurü, nereye işleyeceksin, sanki çok masa-sehpa örtüsü yaptığın var" dedim ama içine bakınca, benim lavanta torbalarım için altın keselerim için ne kadar güzel desenler olduğunu gördüm :) Eve gelince daha iyi inceledim ve inanamayacaksınız ama hayalden işledim bile :) Kuş yuvaları vardı çok şeker bir de iki kuş vardı öpüşen :) İşledim kafamdan asıverdim ikisini de diğer kuş yuvası panomun altına, pek yakıştılar  duvarımıza :)
Diyeceğim o ki, bu aldıklarım beni pek mutlu etti :)
Ayrıca mutlu olduğum kendimi takdir ettiğim bir konu daha oldu dün akşam, koskoca Mudo ve koskoca (4 katlı) Mango'dan hiçbir şey almadan çıktım, kocamın gözleri yaşardı :)))





Kurdeleleri göstermeyi unutmuşum :( Ama söz bir dahaki sefere...
Bayramda Elif okuyordu bu kitabı, bitirip bana verdi, o çok beğenmiş, ben  henüz 50 sayfa okudum ama ilginç çok.. Kokularla ilgili yazmıştım ya hani, tam sırası şimdi bir tıkla okuyun dilerseniz :)
GELELİM PEYNİRLİ GONCA GÜL BÖREĞİMİZE:)
Şimdi bu böreğe gül böreği desem, yaptığım o koca koca kıymalı patatesli gül böreklerinin yanında  haksızlık olacak, küsüverecekler :) O yüzden bu böreğin adını Gonca Gül Böreği koydum :) Nur'un Gemisi'nden bu tarif, daha önce de yazmıştım ama şimdi resimli-ayrıntılı tarif veriyorum ki deneyin, özellikle çocuklar bayılıyor bu böreğe...

Önce seriyoruz tezgaha bir bütün yufkamızı (yufkayı yufkacıdan taze taze alıyosunuz di mi, marketten paketli almıyosunuz di mi! Aman diyim!), azcık bi yağlayıveriyoruz sıvı yağla fırça marifetiyle, üstüne de serpiveriyoruz beyaz peynir-kaşar peynir karışımını (ben bütün peynirli böreklere mutlaka kaşar peynir de katıyorum, daha güzel oluyor lezzeti, beyaz peyniri daha çok koyuyorum ama...

Azcık gevşekçe yuvarlayıveriyosun böyle... Sonra onları parmağınızın kalınlığına bağlı ama bence iki bilemedin üç parmak kalınlığında (serçe, yüzük ve orta :))) !)  kesiveriyosun...

Fırın kağıdı serilmiş tepsiye böyle böyle diziyosun üstleri yukarı bakacak şekilde tepsiye. Bizim tepsiye 5 yufka tam geliyo...



Bu da bizim bayramlık lokumumuz, ben diyim lokum siz deyin Cevizli Ekmek :) Her bayram sabahı annemde ve teyzelerimde kahvaltıya hazırdır bu lokum, sıcacık, yumuşacık... Nalan istemişti tarifi, bu bayram resimledim, anneme de anlattırdım... Yazıyorum şimdi, Nalan dinliyo musun şekerim, daha ayrıntılı istersen annemi ara e mi kuzum :)
Fırından aldığımız ekmek hamurunu iyice yağlayıp güzelce tezgaha daire şeklinde yayıyoruz.  Ayrı bir tarafta dövülmüş cevize, süt (2 çorba kaşığı kadar), yeni bahar (yarım çay kaşığı kadar), sıvı yağ (yarım çay bardağı kadar)  ve azcık da tarçın  ekliyoruz ama çok sulu olmayacak bu karışım ona dikkat ediyoruz... İyice karıştırıp harcımızı, hamurun içine döşüyoruz, azcık da bastırıyoruz ki cevizler mıhlansın da ayrılıvermesinler lokumdan. Sonra büke büke rulo yapıyoruz hamurumuzu, çekerek uzatıyoruz azcık ve koparıyoruz istediğimiz büyüklükte olmadı kesiveriyoruz. Fırına veriyoruz, güzelce pişiriyoruz,  fırından çıkınca üstüne  margarin sürüyoruz ki parlak olsun....
AFİYET OLSUN...




YAZI BONUSU 1-





Bir bonus daha size:
http://www.dailymotion.com/video/x7b49g_asi-hasret-sezen-aksu_shortfilms

18 yorum:

  1. Bordür kitabı iyi olmuş canım, harika ayraçlar yapılabilir. Patrick Suskind'in Koku kitabı tam bir klasiktir, ince bir kitap olmasına rağmen okuyan insanda 500 sayfalık roman etkisi yapar, çok memnun kalıcaksın. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıya yazmayı unutmuşum, sen hatırlattın :) Bu kitabı gördüğümde ilk aklıma gelenlerden biri de kitap ayraçlarıydı :) Harika desenler var içinde :) İlginç bi kitap, çok kısıtlı zamanlarda okuyabiliyorum ama ince olduğundan yakında bitirebilirim inşallah...
      Teşekkürler Baharcım güzel yorumun için ;)
      Sevgiler

      Sil
  2. koku yu bende okumustummm coookkk uzun zaman önce ..cok begendıgım kıtaplarım arasında ahala durur..emınım begeneceksın...senın kuzucuklara bayılıyorum her blogunu actıgımda maşallahh cok şekerlerr..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyice merak ettim şimdi, çabucak okumam lazım ama bir yandan da etamin yapmam lazım, bir yandan da aklımdaki keçeyi yapmam lazım, bir yandan çocukların işleri, bir yandan yemek, bir yandan da başka başka işler :( İnşallah hepsini sırasıyla başarıcam :)
      Kuzulara ben de bayılıyorum ve bazen keşke biraz daha yavaş mı büyüseler acaba diyorum ;)
      Sevgiler Serpil hanımcım

      Sil
  3. bende şu goncagül böreğini birtürlü yapamadım gitti....çok beğensemde elimmi varmadı yoksa kendimemi güvenemedim olmadı....ama böyle süslü püslü bir tarif alınca söz yapıvercem ve seni de yemeye çağırcam....bakalım beğenecekmisin.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparsın şekerim, benden daha iyi bile yaparsın, normal tepsi böreğinden daha kolay ve bir kez yaptın mı hep bunu yaparsın bence :))
      Bekliyorum bakalım goncagül börekli davetini öyleyse ;) Beğenmek ne! Bayılırım bile ;)
      Öperim şekerim....

      Sil
  4. Herşey iyi güzelde kumaşçılara varamamışsın galiba:)) Ben de bir gün gideceğim diyerek aylardır erteliyorum:) Eşin varken yine de bayağı iyi alışveriş yapmışsın, iyi günlerde kullan, ben de seninkine benzer bir kitap aldım ama daha sayfasına dokunamadım:( Herşey iyi güzelde o lokum yok mu hayali ile yaşıyorum yıllar öncesi Bursa da kaldığım bir evde sofraya gelen en güzel sabah surpriziydi, mutlaka deneyeceğim bu kere:))teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kumaşçılar da gördüm çok güzel ama hemen başımı başka yana çevirdim, hiç bulaşmayayım dedim :) Daha Beşiktaş'taki kumaşçıdan aldıklarımı dikemedim (dikemedim derken,amatör manada, el dikişiyle, uyduruk kıytırık şeyler işte :) )
      Eşim evrim geçirdi valla, yorumları okumuyo diye tahmin ederek yazıyorum bu kısımları :)) Eskiden alışveriş yaparken çok sinirlenirdi bana ama ben de daha çok ve düşünmeden harcardım paraları, şimdi az-biraz daha iyiyim alışveriş konusunda o da daha daha iyi tahammül konusunda :)
      Kitaba iki akşamdır bakıp duruyorum hayran hayran :)))
      Bakalım neler çıkacak, sizin kitabı da merak ettim şimdi, "bahçeler-bitkiler" değil di mi?
      Lokum felaket bişey bence de, biz çocukluğumuzdan beri özellikle bayramlarda afiyetle yeriz de İstanbul'da hiç rastlamadım, Bursa'da yapıldığını ben de duymuştum :)
      Deneyin ve tereddüt ettiğiniz birşey olursa bana burdan sormaya çekinmeyin lütfen :)
      :) Sevgiler çook...

      Sil
  5. Esencim, hobici olunca giyim kuşama bakamıyor insan böyle işte, varsa yoksa iplik,kurdele,yün,boya,elişi kitapları.... :))
    Demek ki yakında güzel işlemeler göreceğiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İlkini koydum bile çekiliş için,"Pırnal" işledim :) İnsan aklını kaybeder valla o dükkanlarda ya da servetini :)
      teşekkürler banu ablacım, çekilişe bekliyorum :)

      Sil
  6. Veni vidi vici!

    Benim başım döndü ne kadar çok iş sıralamışsınız Esen hanım :o
    Allah kolaylık versin :)))

    Bu arada bizim yakaya duhul ettiğinize pek bi memnun oldum ama Kadıköy alışverişini kıskanmadım desem yalan!

    Kaç zamandır Kadıköy' e inip iplik, güpür, kurdele, etamin kumaş elliyesim var ama yapamıyorum :(

    Tüm alınan güzel malzeme ve kitapların keyfini istediğiniz gibi sürün, işler nasılsa bitmez!Ama bir şartla yediğiniz içtiğiniz sizin olsun siz ne görüp yaptıysanız bizimle paylaşacaksınız! Söz mü?

    Birikmiş tüm sevgilerinizi buraya bırakıyorum - artık alıp almamak paşa gönlünüze kalmış olsun!




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşler gerçekten de çok Nurdan hanımcım ama ben daha çok işime gelenleri yapıyorum ;)
      Sizin yakadayım zaten ben :) Üsküdar'da oturuyoruz biz ;)
      Valla yapar yapmaz koyuyorum bloğa hemen, bakalım beğenecek misiniz diye de merakla :)
      Aldım bıraktığınız bütün sevgilerinizi, kabul ettim, benden de çoook sevgiler...

      Sil
  7. NALAN TÜRKYILMAZ8 Kasım 2012 00:17

    Esen abla çooook teşekkür ederim.En kısa zamanda denicem.Blogunu severek okuyorum.Ne iyi yapmışsında blog açmışsın özellikle kuzuları anlattığın yazılara,resimlere bayılıyorum bide köyle ilgili olanlara.

    Çooook çooook selamlar sevgiler.muck :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, rica ederim, ne zaman okuyacaksın diye bekliyodum ben de :)
      Ne mutlu bana o zaman, inşallah hep böyle keyifle sürer blog maceram :)
      Çok selam benden de, öperim çoook...
      * Çekilişe katılmak için bir yorum da son postuma yaz e mi?

      Sil
  8. merhabalar:)))
    Küçük bir not bildirmek istedim;
    Bloğumda içimden geldiği gibi,beğeneceğinizi düşündüğüm bir hediye ve bir çekiliş var ..
    Ziyaret etmeniz ricası ile,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Ziyaret ettim bloğunuzu, hediyemi bilemedim yalnız?

      Sil
  9. Oy oy oy tarife gel... Bu ekmek yenmez de ne yapılır... Aldıklarından ne güzellikler çıkacağını da göreceğiz yakında o zaman..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yap bence bu tarifleri Ülkercim, yumuşak yumuşak yedirebilirsin de Lara'ya, yer di mi bilemedim şimdi, e büyüdü kuzu artık ;)
      İnşallah yaptıkça gösteririm sizlere de :)

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.