23 Kasım 2012 Cuma

BLOĞUMUN 1. YAŞ GÜNÜ ŞEREFİNE AŞURE YAPIYORUZ :)




Aslında yarın olsa da benim için bugün günlerden "AŞURE" ve bir de bugün günlerden "BLOĞUMUN 1. YAŞGÜNÜ" ikisini birleştireyim mi, sizin için hediye olsun mu, kutlama da diyelim mi adına ;)
Bloğum canım benim, kutluyorum seni, seninle birlikte kendimi de, bir yıldır dinledin beni, daha iyi insan olmamı sağladın ;) Birlikte kardeş kardeş nice güzel yıllarımız olsun inşallah, ben sana diyim, sen sakla sırlarımı, aşikar etme sakın, sen beni iyi etmeye devam et her daim e mi, öperim...

Akşam uyumadan önce güzelcene yıkayıp, suya bastırdığım, buğdayı (kocaman bir tencerede), kuru fasulye/nohutu (aynı tencerede) sabahın köründe bir taşım kaynatıp bıraktım ki akşama kadar iyice şişsinler ;) Akşama aşure pişiricem, tarifini de size yazayım, siz istediğiniz gibi geliştirip, değiştirebilirsiniz, ekleyip çıkarabilirsiniz malzemeleri, damak tadınıza göre :)
Geçen seneki aşurelerimden biri yukarıdaki fotoğraftaki, yazısı ise tam burda İlk kez geçen yıl denedim aşure yapmayı, hep çok zor, zahmetli, yapılması zor bir tatlı gibi gelirdi ama deneyince gördüm ki, hiç de öyle abartılacak bir zorluğu yokmuş, yaptım hem de hızımı alamayıp tam 4 kez yaptım geçen sene aşure ayında, demem o ki korkutmasın sizin de gözünüzü, deneyin, mutlaka başarılı olacaktır sizin aşureleriniz de, hem de bereketlenir eviniz fena mı :)

Tarif olarak  Portakal Ağacı'ndaki tarifi baz aldım ama azcık değiştirerek, kırmızı ile yazılanlar benim notlarım  ;)

Malzemeler:
  • Yarım kg. buğday (iyice yıkanmış)
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış (Fahriye Abla'ya bir teşekkür burdan, Malatya'dan getirdiği kayısılar şenlendirecek aşuremizi)
  • 50 gr. kuş üzümü (yıkanmış ve suda bekletilmiş)
  • 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm (ben diyim 10 siz deyin 20 kere yıkanmış ve suda bekletilmiş)
  • Bu malzemelere bir de elma ekleyin e mi, çok güzel yapıyor tadını, minik minik doğrayın, pişmesine yakın atıverin içine
  • 1 kg. toz şeker (ben birazcık eksik koyuyorum yine şekeri, tadına bakıp ayarlanabilir son aşamada ;)
Hazırlanması:
  1. aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su (geçen sene bir damacana içme suyunu bitirdim aşure yapıcam diye bu sene iski suyuyla yapıcam ama arıtılmışıyla!) ile doldurun ve bir taşım kaynatın.
  2. nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.
  3. her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.
  4. 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın (kuru fasulye ve nohutun suyunu değiştirip, kaynatmak daha iyi olur sanki, bir de pişirmeden önce kabuklarını soyun nohutların, çıkan varsa fasulyenin kabuklarını da alın) kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın. (Taşmasın diye de başından ayrılmayın, taşıyor ve dibi tutuyor çünkü başka işlere baktığınız anda!)
  5. buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.
  6. hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın. (Toz şeker aşureyi sulandırıyor o yüzden kıvamına dikkat edelim, azcık koyu yapalım aşuremizi ki şekeri görünce cıvımasın)
  7. aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  8. aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin. (Süsleme işini varsa kızınıza yaptırın :)
Not: Piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz. (Eklerseniz değil, ekleyin doğru kelime, çünkü gerçekten de çok güzel oluyor portakal kabuğuyla, ben altını kapamadan hemen önce eklemiştim :)

MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ KUTLU OLSUN, BEREKET GETİRSİN EVLERİMİZE İNŞALLAH...


27 yorum:

  1. Ohhh miss:)) malzemelere şöyle bir baktım da bendeki tarif de aynı hatta defterime not etmişim bir kilo şeker çok bir bardak eksilt diye:)) o kadar aynı yani:))
    Ben de iki sene önce yapmıştım. Açıkçası bana da çok zor gelmemişti, iki kere yapmıştım ben de:))
    Bloğunun yaşını kutluyorum canım benim... Nice güzel paylaşımlara:))
    Her şey aramızda :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mis ki ne misssss :)) Aşurelerimiz kardeş öyleyse ;) Çok güzel oluyo de mi :) Doyamıyo insan yemeye ve yedirmeye de mi :)
      Çok teşekkürler senin bloğunun doğum günü ne zaman ;)
      Sağol moriçem, güzel yorumun, ondan da öte güzel kalbin için :)

      Sil
    2. Ben bloğumun doğum gününü bilmiyorum:)) çünkü bloğu açtım bi ara bi şeyler yazdım sonra ara verdim:)) bi bakmam lazım merak ettim ben de:))
      Bu arada aşûreye ben fazladan bol bol fındık koyuyorum bak:)) kısır kısır bayılıyorum yemeye:))

      Sil
  2. zehra aydoğan23 Kasım 2012 02:43


    Ben yapma kısmına hiç girmedim ama iyi bir aşure yiyicisiyim ...
    Hele portakal kabuğu rendeli olana bayılırımm ...

    Esencimmmm ellerine emeklerine sağlık Allah kabul etsin ...))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bu sene yapma kısmına da gir, derler ki "Kızı olanın aşure pişirmesi gerekir" :))) ya da yapma bekle bu sene, benim aşuremi ye, seneye mecbur pişiriceksin zaten :))
      aminnn canım ;)

      Sil
    2. ....))) hadi bakalım inşallah ..

      Sil
  3. Ayy ayy şimdi baktım 26 Kasım 2010 Muş :)) ben de çekiliş için 100. İzleyiciyi bekliyordum beklemiyim madem. bloğumun 2. Yaş gününde yapıyım çekilişi:)) zaten 100 e de 3 kişi kalmıştı:)) kitap olucak benim çekilişimde var mı istediğin bi kitap, ya da tavsiye edebileceğin bir kitap çekiliş için?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekleme tabii, ben de katılayım çekilişine, kitap deyince bi durup düşünmem lazım şimdi, pek çok kitap var okuyup çok sevdiğim ama ilk aklıma gelen "Sıcak Külleri Kaldı" ya da Oya Baydar'ın diğer kitapları "Erguvan Kapısı" ya da "Kayıp Söz" bunlardan biri olabilir bi de neydi yaaa, dur bi, :( bulamadım, evde kitaplıktan bakıp yazıcam söz ama Ayfer Tunç "Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi" de çok sevdiğim bi kitaptı....

      Sil
    2. Süheyla Acar-Yağmurun Yedi Yüzü, inat ettim buldum ama baktım da şimdi tavsiye ettiğim tüm kitaplar hüzünlü :(

      Sil
  4. Canım bloğunun doğum günü kutlu olsun :) İyi ki blog açmışsın ve iyi ki tanışmışız :) Bu arada aşure nefis ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Süreyyacım, iyi ki açmışım sahi yaa, ne güzel söyledin, güzel güzel dostlar edindim sayenizde ;)

      Sil
  5. en sevdiğim ay ,aşure ayı bayılırım aşureye !!Blogunun doğum günü kutlu olsun :) hep kalbi, aklı güzel izleyicilerin ve blog dostların olsun.İnşallah bir daha resim kotan dolmasın, bol bol canının istediği kadar resimleri koyasın güzel bloguna :) aşure gibi tatlı geçsin ömrün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum aşure ayını ve de aşurenin kendisini :)
      Teşekkürler, darısı bloğunun başına ;) ve aminnnnnn tüm dileklerine ;)

      Sil
  6. esencım blogunun 1.yası kutlu olsun....aynı tarıf le bende yaptım cok guzel oluyo gercekten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Serpil hanımcım, ne güzel bi tarif bu di mi :)

      Sil
  7. Blogunuzun 1. yaşı hayırlı olsun.
    Bende aşure yapacağım ama içine ne koyacağıma karar veremedim.
    Kayısı ve kuş üzümü var evde ama kuş üzümü gitmez gibi geliyor. Elma olarakta ben yeşil elma tercih ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler acemi blogger :)
      İçine yukarda yazdıklarımı koyarsan garanti verebilirim güzel olacağına, ben de golden elma koyuyorum ve kuş üzümü koymadan olmaz diyorum :))

      Sil
  8. Aşureye bayılırım, hiç yapmadım ama biri yapsa da yesek modum hep açıktır:) Şimdi böyle tane tane anlatımı görünce yapılır yaa, yaparım ben dedim:)Bakalım kısmet, tarifini kullanırsam haberin olur zaten;) Bloğunun 1. yaşını kutluyorum niceleri olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen seneye kadar ben de senin gibiydim ÇokoPrensin Annesi arkadaşım :) Ama geçen sene benim için aşure konusunda milat oldu, bu sene de senin için olsun mu, yiyen taraftan yediren tarafa geç sen de :) Böyle böyle anlatıyorum tarifleri ki, benim gibiler bile yapabilsin diye, tereddüte mahal yok ;) Yap da haber ver e mi :) Ama benim gibi abartıp dört kez yapma ;)
      Teşekkürler ;)

      Sil
  9. Kalmaz demi şimdi bu aşureden bir tabak önümüzdeki haftaya ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalmaz değil de kalsa da bişeye benzemez ki bir haftalık aşure ama dilerseniz yarın Üsküdar'a düşürün yolunuzu, misafir edeyim sizi de, afiyetle yiyin Nursun hanımla birlikte ;)

      Sil
    2. Efenim yarın annemin örtmenler günü; gelenimiz gidenimiz olur; manimiz var :))

      Pazar günü de bizim naçizane doğum günümüz; arayanımız soranımız olur; gelemeyiz manimiz var.

      Onun üçün sormuştum haftaya kalır mı deyu :(

      Sil
    3. Eveeeet, gayet geçerli nedenleriniz var sahiden de öyleyse ikinci yapışımda denk getirelim inşallah :)

      Sil
  10. Ohhh aşureeee...yılın ilk aşuresini sende yicem esencimm, geçen seneki gibi çok güzel olucak eminim, şimdiden ellerine sağlık, aşure açılışını seninle yapıcam hayırlısıyla...bu arada bloğunun 1.yıl dönümü kutlu olsun, çekiliş için yazamadım bi türlü ama olsunn... sıcak ve içten yazılarla uzun yıllar devamını bekliyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah şekerim, şu anda pişmekte güzel güzel :) İnşallah beğenirsiniz bu sefer de ;)
      Sağol canım, siz okuyun yeter ki ben yazar yazar dururum :)
      Öperim

      Sil
  11. Çok da güzel detaylı yazmışsın ama bana gene de zor geliyor:)
    (tembellik başa bela:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bir kere yap bak Semi, nasıl kolay, nasıl zevkli, nasıl güzel olacak. Ve inan kendini alamayıp bir kez daha yapacaksın tez zamanda, o kadar detaylı yazdım ki, hiçbir falso olmasın aşuremizde, garantili yani tarif ;)

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.