5 Aralık 2011 Pazartesi

AŞURE (BENİM AŞURELERİM )

Veeee gelelim yorumlara, Nurcan, Zeliş, Deniz, Şerif Hoca, Mesut Bey, Ümran, Neriman Abla, Nuray, Hatice, Serdar yedi (gönül isterdi ki bütün kat yesin ama bi dahakine inşallah!)  herkes de çok beğendi, çok lezzetli buldular :)
Aşure'nin buğdayı Ümran'dandı, ona teşekkür etmeyi unutmuşum :(


Bu aşureleri ben yaptım dün gece, eve gider gitmez bir taşım kaynattım buğday, nohut ve fasulyeyi, gece saat 11 e kadar da tencerelerinde beklettim, 11'de kaynatmaya başladım ayrı ayrı sonra hooop, hepsi büyük bir tencereye, birlikte de kardeş kardeş piştiler, sürekli karıştırarak,  ocağın yanına koyduğum taburede gazete okuyarak bekledim pişmelerini... Ama tabii bu aşamaya gelene kadar da kırk kere yıkandı üzümler, kayısılar, suda beklediler, kayısılar küçük küçük doğrandı, narlar hazırlandı, ceviz ve fındık dövüldü, elma doğrandı, portakalın kabuğu rendelendi,  nihayetinde oldu :) bence süper oldu, belki ben yaptım diye bana mı öyle geldi acaba??? Yiyenlerin yorumlarını da yazarım buraya. Tek pişmanlığım az yapmış olmak, deneme olduğu için sadece 1 bardak buğdayla yaptım, muharrem ayı bitmeden bir kez daha yapıcam inşallah, o zaman bol bol yapıp, dağıtıcam herkese...
Nacizane, aşure ilgili öğrendiğim püf noktaları;

- Bir taşım kaynatıp sonra suda bekletiyoruz ya nohutu, tekrar pişirmeden önce kabuklarını soyuyoruz.
- Ben inciri unuttum ama koyacak olsaydım kararmasın aşure diye yarım saat kadar öncesinde nişastalı suda bekletecektim, o zaman kararmıyomuş.
- Şekeri en son koyup, bir taşım kaynatıyoruz, aşurenin kıvamını ayarlarken de şekerin sulandıracağını unutmuyoruz.
- Portakal kabuğunu piştikten sonra koyup, hemen altını kapatıyoruz, yoksa aşurenin tadı bozulurmuş.
- Dediler ki ceviz girerse de kararırmış, o yüzden onu da üstüne koydum.
- Teyzem kıvamlı ve şeffaf görünümlü olsun diye bir çorba kaşığı nişastayı sıcak suda açıp ekle demişti ama pirinç de vardı tarifte o yüzden koymadım, pirincin nişastası aynı görevi gördü.
- Sürekli karıştırmak lazım yoksa hemen dibi tutuyor.

Şimdiii, aşure yapmam konusundaki teşvikleri nedeniyle Suna'ya, Şebnem'e, Nur'a, aşure tarifi veren Neriman Abla'ya ve Nuray'a, telefonla bana yardım eden teyzem Gülbiş'e çok teşekkürler :)

Şu anda düşündüm bunu da, acaba aşure yapmış olmayı benim kadar abartan var mıdır :) Ama becerebildiğim için mutlu oldum, napiyim.....
Allah kabul etsin inşallah

2 yorum:

  1. canım benim ellerine sağlık... süper görünüyorlar..belki birgün senin tarifle bende denerim ... :)

    YanıtlaSil
  2. çok sağol sunacım, bloğuma ilk yorum yazan kişi olarak benden bir kase aşure kazandın :)
    Dene bence de en kısa zamanda, gör bak ne zevkli...

    YanıtlaSil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.