18 Nisan 2012 Çarşamba

AYVA TATLISI, HAFTA SONU KAHVALTILIĞI, LAVANTA KESESİ VE PAŞABAHÇE'DEN...

Hazır mısın sevgili arkadaşım, hafta sonu yaptığım  Ayva Tatlısı'nı anlatmaya başlıyorum, kendime anlatılmasını istediğim şekilde anlatıyorum sana da, zira herkesi kendim gibi biliyorum ;) Yemek tarifi konusunda ayrıntıya, ama en ince ayrıntıya ihtiyacı olan biri gibi düşündüm seni de ;)
4 adet orta boy ayvayı (ya da dilediğin kadarını ama verdiğim ölçüler bu kadar ayva için, unutma sakın!) yıkadın güzelce gıcırdata gıcırdata, sonra kuruladın güzelce, sonra soydun kabuklarını (atma sakın, koy poşete, at buzdolabına, allah saklasın ama çocuklar ya da sen öksürdüğünde ıhlamurun içine, zencefil, çubuk tarçın, iki karanfil, limonun suyu ve kendisi ile birlikte koyacaksın ki ayva kabuklarını da, şifa olsun ;) ) ortadan kes ikiye, tatlı kaşığını bıçak gibi kullanarak çıkar göbeğini ayvaların (atma sakın onları da, çekirdeklerini kullanacaksın tatlıyı pişirirken, bu tatlı için çoook önemli çekirdekler, çok değerli bişeymiş muamelesi yap onlara da, çünkü ayvaya renk verecekler, tam kırmızı yapamıyolar ama olsun (burda bir not: Kocama dedim ki nasıl olmuş tatlı, "Güzel olmuş ama loğusa şerbeti koysaydın rengi daha kırmızı olurdu" demesin mi! Kal geldi bana, loğusa şerbeti dediği, loğusa şekeri ama nerden biliyosun bunu da be kuzum! Demiştim size, başka türlü bi adam diye, inandınız mı şimdi) Pilav tenceresi benzeri yayvan bir tencereye diz şimdi ayvaları kaplumbağa gibi, üstüne, 1.5 çay bardağı su ekle şimdi (ama çay bardağı küçük boy, eski zamanlarda çay içtiğimizden, misal 10 sene öncekilerden, ajda majda değil!), üstüne serp 2 çay bardağı toz şekerini, 1 tatlı kaşığı limon suyunu, bir küçük çubuk tarçını ve iki adet de karanfilini, serpiştir çekirdeklerini de, en küçük ocağının en kısık ateşinde pişir. Bir saatte pişti benimkiler, demek ki, yarım saat olduğunda pişmeye başlayalı, hooop döndürüyoruz ayvaları ki arkaları da pişsin... Pişti mi yumuşacık oldu mu, aç kapağını soğusun, al başka bi servis tabağına, koy üstüne de şerbetinden, üstüne de bi güzel kaymak (belli zaten onların yerleri, çekirdeklerini çıkardığın yer işte ;) ) üstüne de birkaç ceviz.... DAHA NE OLSUN, AFİYET BAL ŞEKER OLSUN....
Not: Ayvalar çekiyo piştikçe :) küçücük kaldılar...

Sunuma hazır :) Yemeye daha doğrusu...

Haklısınız, ütüsü bozulmuş örtünün :p estetik olmamış bu foto....

Pazar günü, kahvaltıya, cumartesi'den kalan bir bütün ekmeği dilimleyip, bu hale getirdim bir de... Yapması çok  basit (hatta belki blog konusu olmayacak kadar ;) ) ama bizim çok sevdiğimiz bir kahvaltılık, siz de yapıyosunuzdur belki, bilmeyenler için onu da anlatayım mı?
Ekmekleri dilimledik, fırın kağıdı (nasıl bi iyiliktir bu buluş da!) serdiğimiz tepsiye sıraladık, sonra üstlerine (bir ekmek için bu ölçü); 2 yumurtayı çırptık derin bir kapta, 1,5 su bardağı kadar süt, beyaz peynir, kaşar peynir (ya da istediğiniz ve evde olan bütün peynir çeşitlerinden) koyup karıştırdık bir güzel, maydanoz, taze  ya da kuru nane, pul biber (son saydıklarımı ben sadece bize yaptıklarıma koyuyorum, çocuklar yemiyor maalesef) de ekleyip, ekmeklerin üstüne kaşık marifetiyle koyuyoruz güzelce, ekmeklerin ıslanmasına dikkat ediyoruz, daha üstüne de pişmelerine yakın, kaşar  peynir koyuyorum ben ama siz dilerseniz salam ya da sucuk ya da sosis de ekleyebilirsiniz... Çok çabuk pişiyo, amman dikkat yanmasın ;)
Bir afiyet olsun da buna...


Son olarak hafta sonu Ali Deniz'in uyuduğu sürelerde bir de bu lavanta keselerini yaptım Zeliş için... Çok çabuk bittiği için, çok zevkli ve kolay geliyo yapması bana...

Böyleydi size ilk gösterdiğimde...


Sonra böyle oldu ve bir de kardeşi oldu :)

Zeliş'in çeyizini mis gibi kokutsun lavantalar diye :)

Bu da paketlenmiş hali ;)

Paşabahçe'de dolanmayı çok seviyorum, çok güzel şeyler var ama azcık pahalı sanki, bunları çok beğendim bu sefer de...





6 yorum:

  1. Ayva tatlısının böylesine güzel anlatımına ilk defa rastlıyorum :)Bir dahakine "lohusa şerbeti"koymayı unutma ama :))
    O ekmek üstü var ya, bayılırız ana-kız,"ne yesek" sorusunun cevabı hep "ekmek üstü" olur :)
    Lavanta keselerinin işlemeleri ayrı cici, kendileri ayrı şık olmuş, ellerine, zevkine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Ayva tatlısıııı, ilk defa yaptım, birkaç tariften bakarak (içim rahat etmiyo tek tarifle bişey yapmaya!)
    Keseler kolay çok kolay, senin için (yaptıklarına bakarak!) çocuk oyuncağı hatta :)
    Ekmekleri de sık sık yapıyoruz Nehir hanımın isteği üzerine, benim favorim yeşillikli ve baharatlı olanları tabii :))
    Çook teşekkürler Banu abla (diyebilirim de mi?) bu güzel yorumun için :)

    YanıtlaSil
  3. Esencim ne zaman yaparsın bunca güzel şeyi iki küçük çocukla? Bir de otur buralara yaz:))
    Keseler harika, arkadaşın pek şanslı.
    İster sarı, ister kırmızı mis gibi ayva tatlısı işte. Boşver sen lohusa şekerini, bir elmanın kabuklarını ekle, hatta rendeleyi ver, hele birazda ayvalar pişmeden bekleyip kararmışsa bak sen gör kırmızıyı...
    Kış bitti ben fırsat bulup yapamadım ama seneye berader yeriz umarım.
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. :))) Sen de sordun işte, nasıl yaptığımı bunları, bildim ben senin de bugün soracağını bu soruyu ve cevabını yazdım son yazımda :)))
    inşallah sözün olsun bana, önümüzdeki kış, ayva tatlısı partisi yapalım öyleyse...
    Elma kabuklarını bilmiyodum bak, bir dahakine öyle deneyeyim ;)
    Öperim

    YanıtlaSil
  5. gul erdemir uyanik10 Aralık 2012 15:50

    Sevgili Esen hep sorup duruyorsun, merak ediyorum diyorsun ya bende merak ediyorum sen iki cocuk, is, ev bir de hobilerin Allah askina nasil beceriyorsun bunlarin hepsini bu isin bir sirri varsa bana da ogret. Ben basedemiyorum. HELP HELP HELP
    sana maasallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooooo, Gül hanım da gelmişler ;) Hoşgeldin canım...
      Bi sırrım yok valla, keşke olsa da söylesem, şunu söyleyebilirim sadece, başka başka işlerden çalıyorum ve bunlara veriyorum enerjimi, tembelim ya biraz, öbür işleri, erteliyorum, yapmıyorum ya da, bunlarla uğraşıyorum o zaman da rahatlamış oluyorum, mutlu oluyorum :)
      Öperim canım çok...

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.