19 Eylül 2014 Cuma

KEÇE BARIŞ ÇELENGİ VE ÇINAR YAPRAĞI

Geçen akşam kapı çaldı. Ali Deniz koştu açtı. Gelen yönetici, aidat alacak. Ali Deniz'e elindeki makbuzu vermiş, koşa koşa salona geldi, bi heyecanlı, elindeki kağıdı sallaya sallaya "Postacı geldiii!" :)) Niye gülüyosun sevgili okur, çocuk postacı mı gördü? Postacının şapkalı, özel kıyafetli olduğu zamanlar bize özgü. Bunlar "kargocu" çocuğu :)) Ben de çok güldüm ve izah ettim çocuğuma, gelen kişinin postacı değil, yönetici olduğunu ama kabullenmek istemedi :)) Ne çok beklerdim postacı yolu eskiden. Bir mektup arkadaşım vardı, bu dediğim 80'lerin sonlarına doğru. Ne heyecanlanırdım postacıyı görünce. Şehir içinde mektuplaşırdık bir de. Arzu yazardı bana tatillerde, ben de ona. Keşke saklasaymışım :( Neydi acaba o zamanki gündemimiz (az çok biliyorum aslında ama!) Nasıl ifade ederdik kendimizi şimdilerde okumak güzel olurdu :) Bak ne geldi aklıma Arzu deyince, geçen çocuklar albümleri çıkarmışlar. Benim albümlerimi, eski, teee çocukluk (yani çocukluk derken bir albüm içinde iki resim falan, o kadar diyim sana! Çekmemişler hiç :( ) ilkgençlik resimlerim. Onlara bakarken farkettim, eskiden insanlar birbirlerine vesikalık resim verirlerdi saklasınlar, albümde muhafaza etsinler diye. Misal Arzu ve Hülya'nın vesikalıklarını buldum, çıkardım albümden, Yalova'ya gidince göstereceğim onlara :) Eminim yoktur onlarda bu resimler :) Çok gülesim geldi bir yandan da, şimdilerde birbirimize arkasına not yazıp vesikalık verdiğimizi düşünsene. Sadece vesikalık da değil, annemlerin albümlerinde de bir sürü köyden tanıdık, arkadaş, akrabanın düğün resimleri. Önceden resim çekilmeye sülale boyu gidilirdi ya hani. İçinde sen olmasan bile o resimler sana da verilirdi hatıra diye. Hani siyah beyaz, hani küçük boy resimler biraz, hani kenarları tırtıklı, gelin hanımın saçlarından sarkan gümüş teller (hani dikkat etmezsen o teller ellerini de keserdi, gelin çiçeğinde de olurdu hani!) Var mı senin albümünde de? Yani senin değil de annenlerin? Dur bir dahaki posta o resimlerden birini koyayım :) Şimdilerde toplu resim çekilmek yok stüdyoya gidip. Fenerbahçe Parkı'nda, gelinle damat film çekermiş gibi, klip çekermiş gibi fotoğraflar moda. "Gelin gibi süzülmek!" deyimi de eskilerde mi kaldı sevgili okur ;) 

Bak sen şu bücürün "Postacı" benzetmesinin aklıma getirdiklerine! 
Geçen postta söylediğim barış sembollü pano bitti. Son hali böyle: 



KEÇE BARIŞ SEMBOLLÜ DUVAR SÜSÜ
Önce aşağıdaki gibiydi, Sonra ortasını oydum ve böyle oldu. Daha iyi oldu.
Kısaca anlatayım mı nasıl yaptığımı, ilkin yarım metre kadar keçeyi alıyoruz önümüze. İki kat kullanacağız, ben gri ve füme kullandım. Sonra evdeki en büyük servis tabağını aldım, onunla bir daire çizdim, ortadan düz bir çizgi ve sonra şeklin alt kısmını da kafama göre çizdim. Sonra dış daireden kestim keçeyi. Sonra bir küçük boy yuvarlak tabağı da iç daire için kullanarak sabunla çizdim. İki keçeyi diktim. Şeklin üstünden iğne ardı ile geçtim, ki geçmesek de olurdu aslında, keçeyle aynı renk olunca ipim, pek belli olmadı nakışlar. Sıcak silikonla ponponları gördüğünüz gibi yapıştırıvedim...

KEÇE BARIŞ SEMBOLLÜ DUVAR SÜSÜ
Bu da ilk hali...
Bu haldeyken keçenin iç kısımlarını oymak zor oldu ama daha iyi oldu. Damla'nın hayali de yukarıdakiymiş çünkü :)
Kestikten sonra iç kısımları da, iki keçeyi birbirine güzelce yapıştırmayı (yine sıcak silikonla) unutmuyoruz ;) 

KEÇE YAPRAK
Anchor Butik Dergisi'nin gelecek sayısında yer alacak "Yaprak" teması için bu hazırlık :) 

KEÇE YAPRAK
Yaprak kalıbı için kaynak: PINTEREST 
Kalıbı fotokopide büyüterek kullandım ben. Sonrasında kurşun kalemle yaprağın damarlarını çizdim. Domino 8 numara ebruli yeşil iple işledim. Ve sonra yaprağın asıl sahiplerini yerleştirdim. Kokinalar koydum. Ki çınar ağacında ne işi var kokinanın diyeceksin. Öyle çok sevyorum ki o kırmızı çiçekleri, içimden geldi koydum :)
Uğur böceği cam boncuklardan :) Çok seviyorum onu, öyle güzel, öyle tatlı ki, onları da kullanmaya kıyamıyorum hiç :)
Sonra minik incilerle bir tırtıl yaptım. Hafif bombeli yaptım çünkü tam o esnada yürüyordu tırtılım :) Baş kısmına iki inci koydum. Onların iki yanına da tohum işi minik siyah gözler yaptım ama sen elbet görmüyorsun, hayal et bari :(
Dur biraz daha anlatayım, kokina niyetine koyduğum o kadifeli gibi güzelim üç kırmızı boncuğun üstüne de böyle kırmızılı şeffaf boncuklar koydum ;)
Sanki yaprağa çiy düşmüş gibi şeffaf beyaz boncuklar koydum ama onlara da iki minik kırmızı yaraşır dedim, ekleyiverdim onları da :)
Geçen kış, yılbaşı süsleri için Rossman'dan fuzuli yere bir sürü süs almıştım ya, işte onlardan mantar ve çanı da bu yaprak için kullandım. Mantarın sapı olan teli büktüm güzelce, asma yeri de oldu böylece, diktim itinayla, hepsi bu :)
Çok büyük bir zevkle yaptım bu yaprağı,  ziyadesiyle basit ama aynı zamanda da ziyadesiyle ruhumu doyuran bir iş çıktı ;) 

HEDİYE PAKETİ
Bu da barış çelengimizin hediye paketi. Ne zaman yapmışım o kuşu bilmiyorum, hiiiç hatırlamıyorum. Nehir dün malzeme kutularımı karıştırırken bulmuş, çok sevindim ve çok sevdim bu kanadı güllü kuşu :) Paket süslemesinde kullandım ;)
Şu sarı kurdele aklıma getirdi bak, çok deli bir yakma çiçek var aklımda, nasıl zarif olacak bir bilsen. İlhamını da yine Pinterest verdi bana sağolsun :) Önce, parça organze ya da şifon güzel kumaşlar bulmam lazım, kurdelelerin ebatları kesmiyor  artık :(
Kadıköy'de kumaş pazarı var di mi, gidemedim ki bir türlü :( 

Ne çok anlattım yine, çok vaktini aldım di mi, böyle olunca da vicdan yapıyorum :(
Mutlu geçsin hafta sonun deyip gideyim ben :) Kal sağlıcakla....

BONUS
Sol kolundaki bilekliği yazın Ömer Abisi getirmişti Ali Deniz'e, ipli kalın mavi bir bileklik. O günden beri yıkanırken bile çıkartamadık beyefendinin kolundan. Dün de arkadaşının doğun günü vardı okulda, orada bileklik dağıtmışlar. Oldu mu sana iki bileklik :) Büyüyor muyuz ne ;) 



14 yorum:

  1. seni sürükleyici bir kitap okur gibi takip etmekten acayip keyf alıyorum cnm ne sıkılması vakit alması,biraz nostalji yapıyorum biraz bugün her anı anımsatıyorsun sağol güzel yürekli arkadaşım.vesikalık dedin aklıma geldi evet bizde arkasına not yazar verirdik birbirimize bende hala saklarım.Mektupları bende saklamamışım ne akla hizmetse kızdım bak şimdi kendime :( yaptıklarına artık yorum yapacak kelime bulamıyorum onun için ben susayım sen boşluğu doldur :) öpüyorum kocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne süper bir giriş cümlesi :) Sağol canım, eksik olma, e o vakit ben uzun uzun yazmaktan dolayı vicdan yapmayayım :)
      Herkes elindeki eski vesikalıkları değişse ne süper olur di mi, kimbilir hangi resimlerimiz var kimlerde :) Mektuplar ne çok kıymetli halbuki ama hep fazlalık muamelesi yapılır onlara, bende zaten saklama alışkanlığı pek zayıf :(
      Çok teşekkürler Sevilcim öperim çok kocaman :)

      Sil
  2. O saça takılan gelin tellerinden annemin gelin başında varmış,çokta güzel duruyormuş Esen'cim...Bariş sembolü ve çınar yine çok güzel olmuş,Ellerine sağlık mutlu haftasonları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukken çok vardı onlar, ne oldular sahi? Makara ile alınırdı. Halbuki ne hoş bir ayrıntı gelinlerde...
      Çok teşekkürler Bağnucum, sevindim çok beğenmene, mutlu haftalar :)

      Sil
  3. harika bir konuya değinmişsin Esen. eskiden fotoğraflarda doğallık vardı, şimdi ise olmadı bir daha hadi bir daha en güzel çıkayım derken bütün doğallığı gidiyor. dergi kapağına çıkacakmış gibi duruyor bütün fotoğraflar. eski fotoğraflara bakınca hepsinde bir yaşanmışlık görünüyor kişiden önce.
    Ali Deniz sanki uzadı bu yaz daha büyük göründü gözüme şimdi.dergi işine de iyice girdin artık kolay gelsin, ellerine emeğine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yahu! Önceden doğallık vardı, ne güzel söylemişsin Özlemcim, şimdilerde az biraz yapmacık gibi bazı şeyler. Önceden çekerdik fotoğrafları, ne çektiğimizi fotoğrafçı basıp elimize verdiğinde görürdük, ne heyecanlıydı beklemek, bazıları yanar, hatta bazen bütün makara yanardı... Eski fotoğrafları saklamalı bu yüzden, onlar çünkü bir devri hatırlatacak bize, belki de dediğin gibi doğallığı...
      Uzadı valla, geçen kış aldığımız eşofmanlar kısalmış hep :)
      Dergiye yayınlansın diye gönderiyorum ama o kadar, daha ötesi yok ;)
      Çok sağol canım, öperim çok

      Sil
  4. Bir 10 yıl sonra yeni şeyler söylemek de bitecek, yeni tweetler atılacak sadece, belki de ışınlanılacak, iyice çivisi çıkacak herşeyin..Gençlik, masumiyetmiş, gitti, gidiyor işte:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitmeyecek Elif, Allah ömür verirse 10 yıl sonra tekrar konuşuruz bu konuyu ama inan bitmeyecek...
      Sen, ben ve bizim gibi düşünenler, geçmişin kıymetini bilenler, yazmaya, anlatmaya gönül verenler sayesinde biraz da çivisi çıkmayacak herşeyin...
      İnan lütfen...

      Sil
  5. Akşam akşam güzel nostalji oldu :) o gelin tellerini çok severdim. çook süslüydüm ben çok :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Seden Sezer, çok sevindim bu nostaljiye :) Süs güzel şey, hele böyle gelin telleri gibi zarif zarif şeylerle daha bi güzel :)
      Sevgiler...

      Sil
  6. Eski resimler .siyah beyaz fotograflar dedin benimde aklima düstü,simdilerde kimde eski fotograf görsem aliyorum istiyorum,cok degerliler benim icin,sansliydim bir fotograf makinam vardi hep,ama kücüklügüme ait tek bir resim var,neyse bunada sükür:))

    Postaci deyince komik isi anlatayim sana,gecen yil dogumgününde Onur cekici gibi bir oyuncak istemisti,bende alalim dedim,netten siparis etti esim ,postaci tam gününde caldi kapiyi,kargocu yani:) Bizimki cok sevindi tabii,hala diyorki,bu cekiciyi bana postaci verdi babam degil!:))

    Günlerim ilk hafta dolayisiyle yogun geciyor,en kisa sürede düzene gircegimizi umuyorum...öptüm cok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de bendensin demek! Benim de hiç resmim yok Serpil :( Ne büyük eksiklik halbuki! İnsanın bi tane ilkokul resmi olmaz mı, olmadı, yok!
      Çok güldüm Onur'a, ne minnet duymuştur postacıya oyuncak için :)) Alemle çocuklar, renklerimiz onlar bizim :)
      kolay gelsin canım, inşallah bir an önce düzeninize kavuşursunuz, öperim çok :)

      Sil
  7. Esenciğim ne güzel yayın olmuş bu böyle, oku oku doyamadım. O nostaljik düğün fotoğraflarında kız kıza dans pozları da vardır, şimdilerde albümlerde göremediğimiz ve benim çok komik bulduğum :)) Eski fotoğraflara bakmayı severim ben de, çekildiği dönemin özelliklerini taşırlar, saç, elbise modelleri, moda faaliyetler vs, bakıp bakıp aaa o zamanlar böyleydi sahi dersin.
    Yine yaptıkların çok güzel, yaprak üzerindeki ayrıntılara bayıldım.Ellerine sağlık canım, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esracım inan ben de senin bu güzel yorumuna oku oku doyamadım :) Sağol canım...
      Yaa, ne komik bişeydi di mi o kızkıza dans :)) Kalmadı artık bak, şimdi kızlı-oğlanlı, pes yani!
      Nasıl zarif eski saç modelleri, o dizüstü güzel kumaşlı elbiseler... Bak ne diycem şimdi sana, annemler köylü, yani köyde doğmuş büyümüşler, kapalı da başları ama gençken, genç kızken yani bütün fotoğrafları gayet modern, etekler dizüstü, güzel güzel topuzlar, makyajlar, yani bir yandan kapalı bir yandan modern? Nasıl geçtik o devirleri bilmiyorum, şimdilere hangi arada, hangi eşikten atlayarak ulaştık çözemiyorum...
      Yaprak üzerindeki ayrıntıları ben de çok sevdim Esra :) İnsanın kendi yaptığına böyle demesi de ayıp ama inan çok seviyorum her yaptığımı, yani öyle demeyeyim de tam, % 99'unu :)
      Öperim çok zarif arkadaşım :)

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.