1 Kasım 2013 Cuma

AŞURE TARİFİ (AMA AYRINTILI) SİYAH KEÇE ÇANTA (AMA NAKIŞLI :)


Pazartesi Muharrem Ayı başlıyor, erkenden size tarif vereyim istedim, zira hafta sonu blogla uğraşmaya, post koymaya pek vaktim olmuyor çocuklardan ;)
Ben pazar akşamı başlayıp, pazartesi gecesi inşallah nihayete erdirmeyi planlıyorum aşuremi :) O zaman tekrar yazarım size sonucu ve elbette yeni aşurelerimin resimlerini de gösteririm ;)
Anlatmaya başlıyorum sevgili okur, hem de bana anlatılmasını istediğim gibi çok ama çok ayrıntılı anlatacağım, kulak ver bana şimdi sen :) 

Buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi ayrı tencerelerde (ki buğday koyduğumuz tencere ana tenceremiz olacak o yüzden ne büyük tencereyi seçelim) güzelce yıkayıp, geceden  suya bastırıyoruz. Ertesi sabah (işe gidenler için söylüyorum azcık erken kalkmak lazım bu işlemler için ama öyle çok değil, yani seni caydırmasın bu durum sevgili okur!)  bir taşım kaynatıp bırakıyoruz ki  akşama kadar iyice şişsinler ;) 
İşten gelince, yani 8-9 saat kadar sonra da aşağıdaki tarife göre pişiriyoruz aşuremizi :) 
Aşure,  hep, zahmetli, yapılması zor bir tatlı gibi gelir ya insana, siz o düşüncelerinizi bir kenara atıp, deneyin bu sene, yapması uzun zamana yayılan ama aynı zamanda da çok zevkli ve sonucu da enfes bir tatlı olacak. Hem sen beni bilirsin Sevgili Okur, o kadar zor olsa ben her sene Muharrem Ayı'nda en az üç kez yapar mıydım hiç???

Benim yaptığım aşurelerin malzemesi böyle ama siz damak tadınıza göre pek çok şey daha ekleyebilirsiniz aşurenize... 

Bunlar geçen seneki aşurelerim :)



AŞURE

Malzemeler:
  • Yarım kg. buğday 
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış (Yıkanmış ve ılık suda bekletilmiş)  (Fahriye Abla'ya bir teşekkür burdan, bu yıl da  Malatya'dan getirdiği kayısılar şenlendirecek aşuremizi)
  • 50 gr. kuş üzümü (yıkanmış ve ılık suda bekletilmiş)
  • 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm (yıkanmış ve ılık suda bekletilmiş)
  • Kuru kayısı, kuş üzümü ve kuru üzümü aşure yapma süremiz içinde birkaç kez sularını değiştirerek şişmelerini sağlıyoruz. 
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet çubuk tarçın (buğday pişerken ekliyoruz, aşure tastamam olunca da çıkarıyoruz ;)
  • 2 adet karanfil (tarçınla birlikte attım ben) 
  • 1 adet elma (aşureye çok güzel bir tat katıyor, minik minik doğrayın, pişmesine yakın atıverin içine)
  • 1 kg. toz şeker (ben birazcık eksik koyuyorum (3,5 su bardağı kadar) yine şekeri, tadına bakıp ayarlanabilir son aşamada ;)
  • (1 adet) portakal kabuğu rendesi 
Hazırlanması:
  1. Geceden suda beklettiğimiz buğdayı, aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce üzerini 4-5 parmak geçecek kadar  içme suyu ile doldurun ve bir taşım kaynatın.
  2. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı  tencerelere alın ve onları da bir taşım kaynatın. 
  3. Kaynayan üç tencerenin de kaynadıktan sonra altını kapatın ve kapağı kapalı 8-9 saat dinlendirin.
  4. 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın (kuru fasulye ve nohutun suyunu değiştirip, kaynatmak daha iyi olur sanki, bir de pişirmeden önce kabuklarını soyun nohutların (onun yöntemi de şu, nohutları pirinç yıkama kabına (hani şu bir tarafı çızık çızık delikli olan derin plastik kaselerden) koyuyoruz, evyede akan suyun altında ovalıyoruz ama kabımız eğimli olacak, çıkan kabuklar o çızıklı yerde birikecek, Allahım ne zor oldu bunu anlatmak, sen en iyisi elinle tek tek çıkar kabukları :( asulyenin de çıkan kabuklarını alın) kısık ateşte (buğdayları ara sıra karıştıralım yoksa dibi tutuveriyor hemen) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. Buğday tenceresindeki su azalırsa kaynamış su ekleyin ve tencerenin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın. 
  5. Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. Bir sürede pirinçlerle beraber pişirin. Tam o arada da hem tarçını, hem karanfili hem de bir çay bardağı sütü ekleyelim) 
  6. Hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Kevgirde sularını süzdürdüğümüz çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve küçük küçük doğranmış kayısı ve elmaları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın. (Toz şeker aşureyi sulandırıyor o yüzden kıvamına dikkat edelim, azcık koyu yapalım aşuremizi ki şekeri görünce cıvımasın)
  7. Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  8. Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin. (Süsleme işini- varsa- kızınıza yaptırın :)
  9. Altını kapamadan hemen önce portakal kabuğu rendesi ekleyelim (Daha önce eklemeyin sakın, acı olabilir)
Böyle güzel kavanozlara koy yaptığın aşureleri, hediye et etrafındaki sevdiklerine, bak nasıl mutlu oluyorsun aşureleri hediye ettiğin kişilerden daha ziyade sen :) 

*************


Sonra siyahı (ki bu çantanın siyah olması kesinlikle benim tercihim değil) ne açar derken aklıma bu daha önce almış olduğum çerçevelerim geldi, en bi fuşyasını seçtim, içine de tamamen kendi uydurmasyonum olan nakış tekniğiyle böyle böyle yuvarlaklar, tohum işleri yaptım ve boncuklar diktim aralarına, renk renk :) Sonra sapı için de çuval iplerinin ben diyeyim üç sen de beş tanesini koyup keçenin üstüne düzgünce, uygun renkte iplikle çapraz çapraz diktim :) Hepsi bu, sonra yapıştırıverdim keçe çerçeveye silikon tabancasıyla, sonra arkasına bir nazar boncuğu, ucuna da yine sallantılı keçe-boncuk :) E bence oldu gibi, siyahın zifiriliğini azcık  şenlendirdik gibi ;)

SİYAH KEÇE ÇANTA
Ayrıntılar da şöyle ki ;)

Bu şokellalı ekmek ve çay da yaptığım çantanın hediyesi oldu :) Çok da güzel oldu :)

Aşağıda bugüne kadar yaptığım (ki bu süre yaklaşık 6 ay kadar sanırım) çantalar. Şimdi böyle hepsine birden bakınca, ne mutlu bana ki bu çantalar İstanbul'un çeşitli semtlerinde arz-ı endam etmekteler ;) Çok mutluyum sevgili okur çoook :)) Yalnız düşündüm de yaptığım şeylerin bir alamet-i farikası olmalı ama etiket gibi değil de, misal kumaşa eklenmiş minik bir logo gibi, görünmeyen yerinde küçük bir işaret gibi... Dur bakalım, azcık düşüneyim bunu da :)



YAPTIĞIM BÜTÜN KEÇE ÇANTALAR

KEÇE ÇANTALAR
BUNLAR DA DİĞERLERİ....
Sen bana söyler misin en çok hangisini sevdin bu çanta modellerinden, sen olsan hangisini kullanmak isterdin?


KASIM GELDİ, KASIMA YAKIŞAN GÜZELİM KASIMPATILAR DA BU POSTUN BONUSU OLSUN MU SANA :) 
MUTLU, MUSMUTLU CUMALAR OLSUN, CUMAMIZ KUTLU OLSUN :)

29 yorum:

  1. Aşure yapsam mı acaba? yine en çok ben yiyeceğim ama :(

    nazar boncuklu çantalar çok güzel olmuşlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yap tabii, ye tabii, senede bir zaten ;) Boşver, sen mutlaka yap :)

      Sil
  2. böyle şirin bir kavanozda biri bana aşure getirse nasıl mutlu olurum anlatamam! zaten aşure ayı geldi diye çok mutluyum çoook severim çünkü:))))
    keçe çantalar da çok şık ellerine sağlık!
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana gelsin tabii ama sen de yapabilirsin ki Melis, inan bana sen bile şaşıracaksın ortaya çıkan nefis lezzete :) Kimbilir belki bu Muharrem ayında sen yapıp armağan edersin sevdiklerine böyle kavanozlarda :)

      Sil
  3. Aşureyi çok severim ama sıcak olacak ve bol fındıklı,çantaların hepsi birbirinden güzel seçim yapmak zor ama illa birini seçecek olursam ben balonlu olanını seçerdim..Ellerine sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün akşam yaptım ve ılık ılık yedim, nasıl güzel bir tad anlatamam diyeceğim ama görüyorum ki sen de zaten biliyorsun Bağnucum :)
      Çantalarımı ben de çok seviyorum, hepsini hepsini çok seviyorum, aslında kimseye vermek de istemiyorum açıkcası ama çaktırmıyorum :)
      Öpüyorum seni, sağol...

      Sil
  4. aşureye bayılırım...nasıl canım çekti şu an anlatamam ellerine sağlık...
    keçe çantaların çok hoş ben en çok balonlu olanı beğendim ...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da söyleyeyim öyleyse, yapsana sen de ;) Hazır tarif de varken, hem bunca da severken, mutlaka yap Esracım :)
      Balonlu yaptığım çanta ilkti, benimdi, bu anlamda da özeldi (di diyorum çünkü bütün yaz kullandım ve eskittim :)
      Sağol...

      Sil
  5. Aşureye bayılırım, hele oğlum deli oluyor deli, bu sefer bende yapacağım kısmetse. Blogda ve instagramda yayınlarım kısmetse:)
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merakla bekliyorum Harikalar Atölyesi, hadi...

      Sil
  6. Hepsini hepsini, hepsi çok güzel olmuş hepsini kullanmak isterdim :) Harika olmuşlar Esen, çoookkk beğendim. Şu üşengeçliğim bir geçerse ben de oğluşun odasına bir kirli giysi çantası yapmak istiyorum keçeden. Buradan kopya çekerim belki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sen alasını yaparsın LeylaK'cığım :) Çok sağol, beğenenler çok olunca "Hah, oldurabilmişim demek ki" diyorum ben de, mutlu oluyorum :)
      Hamilelikte insanın çok enerjisi olmuyor, özellikle de ilk ve son aylarda, ne yapacaksan bir an önce harekete geç, yoksa zaman ilerledikçe daha da üşengeç olacaksın :) Kopya çekmek ne demek, hepsi senindir Leylacım ;)

      Sil
  7. Aşureye bayılırım!!! bir kazan olsa yerim.
    Çantalarına bayılıyorum zaten canım.
    aşure ile ilgili bir şey söylemişlerdi ,asla yanyana gelmesi bile düşünülemeyen malzemelerin bir araya gelip bu kadar güzel bir çorba ve tatlıya dönüşmesi insanlara ders niteliğinde bir öğreti özelliği taşıyormuş.birisi söylemişdi ve de çok güzel anlatmıştı. aklımda bu söz kalmış asla yanyana gelmesi düşünülemeyen tatları bir araya getiren çorba!! mucizevi bir çorba ,üzerine düşünülmesi gereken bir çorba.ben hala düşünüyorum.
    Allah kabul etsin!!
    Allah mutluluğunu daim etsin.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke yakın olsak, hatta komşu olsak seninle iyi kalpli Filiz :) Bak ben seni nasıl aşureye boğardım o zaman :)
      Evet gerçekten de, bakliyat, meyve, baharat çok güzel bir karışım oluşturuyorlar ve bir tek aşurede biraraya bu kadar güzel gelebilirler, kardeş kardeş birbirlerine hiç bulaşmadan bir arada barınabilirler...
      Dur ben de düşüneyim biraz bunun üstünde ;)
      Aminnn, mutluluk hepimiz için daim olsun canım...

      Sil
  8. Esencim sen simdi bilmiyorsun ama benim esim maalesef cok güzel asure yapiyor:)) yani herbirseyi bilen bir kocam var evde,sen düsün gerisini,simdlerde mutfakla alakasi kalmadi ama her firsatta bildiklerini "yok o öyle olmaz yok bu söyle olur" demesi gicik ediyor:)) Neyse ben seni daraltmayayim,senin asurenide tatmak isterdim,yemis kadar oldum,ne güzel anlatmissin bimeyenler icin,emegine saglik canim,sevgiler sana benden cok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu okurken neden "maalesef" dediğini baştan anlayamadım ama sonrasında idrak ettim ;) E madem öyle sen de mutfak işini bırak beyefendiye ;) en alasını yapsın, siz de yiyin afiyetle :)
      Keşke öyle bir fırsatımız olsa, aşuremden sana da ikram edebilsem Serpilcim :) inşallah diyelim, hayat öyle bir şey ki, olmaz dediğimiz, zor dediğimiz şeylerin nasıl oldurulduğunu yaşadıkça görüyoruz...
      Böyle ayrıntılı anlattım çünkü ben de hep böyle tariflere ihtiyaç duyuyorum ;)
      Sevgiler benden sana daha da çok :)

      Sil
  9. çantaların her biri birbirinde güzel ben hepsini birden isterim :)) ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Hepsini birden sana yolladım gitti Dolunay, hepsi senindir ;) Burdan kesmezse, yaz bana yeminle gönderirim en çok istediğini ;) Yürektendir bu teklifim :)

      Sil
  10. Kavanozda aşure sunumu...ne hoş ne zarif bir fikir Esen'ciğim ellerine sağlık.

    Ne güzel çantalar yapmışsın öyle bayıldım.Meğer ne kadar uzak kalmışım buralardan neler kaçırmışım.

    Alamet-i Farika için; yıldız,kalp,uğur böceği,balık,yaprak gibi bir şekli çantanın ağız kısmının içine (sapların içte kalan kısmının sağına ya da soluna) işlemek yada yapıştırmak gibi bir fikir geliyor şimdilik aklıma.

    Öptüm canım,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Gülden hanımcım :)
      Çantaları uzun zamandır yapıyorum, tam artık yapmayacağım diyorum, biri daha istiyor, bakalım ne zaman nihayete erecekler ;)
      Söylediğiniz fikirleri çok tuttum, deneyeyim bakalım bi :)
      Teşekkürler, sağolun, öpüyorum ;)

      Sil
  11. Aşure ancak bu kadar güzel tarif edilebilirdi, ağzına sağlık. Cantaların hepsi çok güzel olmuş. Ben de denemek istiyorum ama dikiş kısmı gözümü korkutuyor. Kenarlarını silikonla birleştirsek olmaz mı hocam :) ????? Sevgiler, güzel bir hafta olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz çekirge! :)) Öyle yapıtşırmayla olmaz, duymamış olayım :))) Hiç dikişin yerini, havasını tutar mı, bi hayal et, bi gözünün önüne getir bakalım :) Sen battaniye dikişiyle itinayla dikeceksin çekirge :))
      Önce evde en küçük boy karton çantalardan birini dikkatlice parçalara ayır, onları kalıp haline getir, güzelce kalıplar vasıtasıyla ve sabunla kes keçeleri, aslında şurda anlatmışım bak ayrıntılı, bi gözat istersen ;)
      http://www.hobicigeldihanim.com/2013/07/bir-guzel-kece-canta-enfes-bir-pogaca.html
      Sevgiler benden de sana çalışkan çekirge, güzel bir hafta hepimize olsun :))
      (Semoşcum sana "çekirge" dedim diye alınmadın di mi, senin yorumunu okuyunca aklıma ilk gelen Şener Şen'in öğrencilerine söylediği "Çekirge" lafı geldi :) Yazmazsam olmazdı :)

      Sil
  12. AAAAAA hiç olur mu hocam alınırmıyım bilakis çok hoşuma gitti :))

    YanıtlaSil
  13. Emeginize saglik cok guzel gorunuyorlar.) Bende ilk kez asure yapacagm insallh ve enteresan bi sekilde bu beni heyecanlandiriyor:)
    kimlere versem ne zaman yapsam diye planlara basladm bile:) yalniz Ben icinde Boyle findikli fistikli istiyorum bide elma konusunda cok kararsizm bircok tarifte goremedim bide hc elmali asure yemedim acaba nasil bi tat oluyo onunlami onsuz mu karar veremedm Ben :) ellerinixe saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel hanım yorumunuzu atlamışım, özür dilerim :(
      Aşurenizi yaptınızsa mutlaka çok güzel olmuştur, Allah kabul etsin. Elmayı en son aşamada, yani ocağı kapamadan hemen önce ekliyoruz, elma çok güzel bir tat veriyor aşureye, ben çok seviyorum ;)
      Sevgiler

      Sil
  14. #Emel hanım ben bir kez elma koymuştum kapkara oldu elmalar hic hoşuma gitmedi ondan hep korkarım koymam :)


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Adsız, ben koyuyorum, Emel hanıma da söylediğim gibi son aşamada koyduğum için de hiç kararmıyor elmalar, bembeyaz kalıyorlar aşurenin içinde, bir dahakine tekrar bu şekilde deneyin, aşurenizin daha güzel olduğunu siz de göreceksiniz :)

      Sil
  15. Selamlar, ellerinize sağlık:)
    Ben de beklerim sayfama...sevinirim katılırsanız:)))
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :)
      Takibe aldım sizi, sevgiler :)

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.