16 Nisan 2013 Salı

ESEN MUTFAKTA (OLMASA DAHA İYİYDİ AMA!)



Anlamıyorum sevgili okur, bu uyuz kek kalıplarının benimle alıp veremediği nedir, yağlıyorum ama ne yağlamak, unluyorum sonra ama ne unlamak, malzemenin yarısı kalıbı terbiyeye gidiyor neredeyse :( Sonuç, kalıba olduğu gibi yapışmış bir de bonus olarak üstü zift gibi yanmış bir kek :( Çık diyorum çıkmaz, gel diyorum gelmez, hiç bırakır mıyım, cebren çıkardım kalıptan, çıkarmaz olaydım. Paramparça bir kek, sağlam kısımları kalıpta kalmaya inat eden bir kek :(
Neyse öyle ya da böyle yar etmedim keki kalıba- da demek istediğim başka bişeydi, havuç koydum, bir de azcık kalmış cevizleri koydum bu beter keke, nasıl güzel bir tat, nasıl yiyip yiyip doyulamayası bir kek anlatamam, yüzüne bakmazsın ama tadına doyamazsın. Bir de size de oluyor mu, arada cevize denk gelince, sanki piyango biletine son iki rakam ya da bilemedin amorti çıkmış gibi bir mutluluk ağzında :)))) Evet bu betimleme iyi oldu arkadaşlar, bozmayalım lütfen :)) Yani neymiş, aynen (köfte1, köfte2) örneğinde olduğu gibi görünüş aldatırmış, önemli olan kıyafet değil içindekiymiş :)

Bir de poğaça yaptım bu kekin yanına, o, kek kadar asi çıkmadı, gayet uysal, efendi bir poğaça oldu. Pakmaya'dan bilumum kabartma malzemesi ve vanilya alınca paket paket, tarifler kitabı hediye ettiler de ordan yaptım bu tarifi. Yoğurmak bana göre değil pek galiba, ellerimin içi hamur dolunca biraz asabileşiyorum :( Bana lazım gelen tertemiz, mis gibi yufkalar sanırım.
Tarife süzme yoğurdun yerine normal alelade market yoğurdu kullanmak dışında sadık kaldım ama dinlendirdiğimiz hamuru ikinci kez yoğurma işlemini unutmuşum (fırına koyarken aydım!)... Bir de iç malzemesini beyaz peynir ve kaşar peyniri ile hazırladım.
Tuz yazmamışlar ben tuzsuz olmaz diye düşünüp az biraz koydum ama yetmedi tabii, siz yaparken tuz eklemeyi unutmayın.

Haberin olsun kek, bu poğaçaların yanına konmayı haketmiyorsun, bu nadide blogda meşhur olmayı da ama sen yat kalk tadının süper olmasına dua et ;)
TULUM PEYNİRLİ SALÇALI POĞAÇA
MALZEMELER (6-8 Kişilik)
3 su bardağı un
1 paket Pakmaya instant maya (10 gr)
1 yumurta akı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
1 kase süzme yoğurt
1 çorba kaşığı biber salçası (Ben koymadım)
Tuz

İÇ MALZEMESİ:
200 gr. tulum peyniri
Yarım demet taze nane
1 adet büyük boy haşlanmış patates

ÜSTÜ İÇİN:
1 yumurta sarısı
Haşhaş tohumu 

YAPILIŞI:
Unu, hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp instant maya, 1 yumurtanın akı, zeytinyağı, süt ve yoğurdu ilave edin. Hamuru maya tanecikleri yok olana kadar iyice yoğurun. Hamurun üzerini bir bezle örtün. Oda ısısında yarım saat kadar dinlendirin. İç malzemesi için haşlanmış patatesi rendeleyin kıyılmış taze nane ve rendelenmiş tulum peynirini ekleyin, karıştırın. 
Hamur yeterince mayalanınca tekrar yoğurun. Mandaline büyüklüğünde parçalar koparın ve un serpilmiş tezgahın üzerinde açın. Ortasına iç malzemeden bir miktar yerleştirip avucunuzda yuvarlayıp tabanını hafifçe bastırarak düzleştirin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine önce yumurta sarısı sonra haşhaş tohumu serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlanmış fırında pişirin. AFİYET OLSUN

Pek bi zorlandım bu tarifi yazarken, nerde benim kendi kalemimden çıkan tariflerimin sıcaklığı, nerde bu soğuk tarif :))

Kitabımız budur

Tarifimiz ise bu ;)


Bu yaklaşık 10 gündür yenmeyi bekleyen diyet yiyeceğim, bir kase yedim ve bayatlamaya terkettim kendisini çünkü yukarıdaki ve aşağıdakilere çok günah olurdu aksi :)

Şu renklerin güzelliğine, uyumuna bi bakar mısınız?
Yeşil biberlere daha  dikkatli bakın çünkü onlar benim hemşehrilerim :) Pazar tezgahında "Yalova Biberi" yazıyordu : ) Ne yaptım biliyor musunuz hem hafta sonu kahvaltıda kütür kütür yedik çocuklarla, hem çoban salataya doğradım mis gibi, yetmedi bir de kızartma yaptım kırmızılı yeşilli, bol sarmısaklı yoğurt eşliğinde, yukarıdaki diyetlik de ağlamaktan bi hal oldu bu duruma :))))


BONUS (Sakince, usulca dinleyin lütfen, mümkünse bir de gözünüzü kapayıp :)

Meraklısına Not: Ders çalış(a)mıyorum maalesef, kitaba çiçekler çiziyorum, çizdiğim çiçekleri sarmaşıklarla birleştiriyorum, kırmızı kurşun kalemle bunları yaparken gayet de başarılıyım kanaatimce ama ders çalışamıyorum :( Allah beni ıslah etsin ;((( Ders çalışma azmi versin tez zamanda bu tembel teneke kuluna :(

18 yorum:

  1. Bir arkadaşım, kek fırından çıktığında kalıbın altının dış kısmını ıslak bezle siliyormuş, o zaman da içindeki malzemeler kalıba hiiiç yapışmıyormuş. Ben hiç denemedeim, ama aklında olsun, belki senin de işine yarar..

    Bu arada, görünüşü boşver, biz de top modele benzemiyoruz ama, tadımızdan yenmiyoruz, di mi ama? (ehi ehi ehiiii:))

    YanıtlaSil
  2. :) Ben de yapıyorum ki, ıslak bezi örtüyorum ters çevirdiğim kalıba :) Ama nafile, üstelik bu kaçıncı kek kalıbı bir bilsen :(
    Neyse, şükür buna da, ya hem parçalanmış hem tadı kötü bi kekim olsaydı ;)
    Niyetim senin son postundaki kapkeykleri yapmak Nehir kuzusuyla :) Bakalım seninkiler kadar güzel olabilecek mi?
    Sondaki benzetme süperdi vallahi, çok güldüm ve aynen dediğin gibi kimin umurunda görünüşümüz biz bunca bal oldukça :)
    Teşekkürler, sevgiler de ;)

    YanıtlaSil
  3. Esenim o kalıplarla benim de başım dertte:) kek pek sevmem ama içine cevizle havuç girince bayılırım, boşver önemli olan tadı, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baharım sen nasıl kek sevmezsin yahu? Ilık ılık yiyeceksin, bir kaç dilim birden hem de, yanına da beyaz peynir :)) Misss...
      Kalıp konusu ciddi bir problem Türk kadınları için, bilmiyorum artık hangi mecrada hallolur ama bakanlar kurulu olur olmadı grup toplantılarında olur, endüstri tasarımcılarını görev çağırmalı tez zamanda, buna bir hal çaresi acilen bulunmalı... Yeter Türk kadınlarının bu kek kalıplarından çektiği :)))
      Öperim...

      Sil
  4. Kek kalibi silikondan olmadigi surecen herkese kabus yasatiyor, o allahin emri.

    Karnim ac ve agzim sulandi. Pogaca borek nerden bulacan simdi, ammaaan of yane.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursun hanım yeminle silikonu da çok denedim ama onla da mutlu olamadım, teflon kullanıyorum şu anda ama onu da saksı yapmaya karar verdim şu son örnekten sonra :))
      Ben de bu yemekle ilgili postları yaparken hep bir yandan da vicdan yapıyorum, yapan var yapamayan var, koyma şu kadar insanın canını çektirecek güzellikteki mutfak eserlerini diyorum ama kendimi alıkoyamıyorum :))))
      Gelince yeriz birlikte inşallah, ne dilerseniz....

      Sil
  5. Eseeeen çok hamarat bir kadın olmasamda eger kek kalıbını yaglayıp üstüne inceden un serpiştirirsen asla yapışmıyor. Birde keki çıkarmak için sogumasını beklemek gerekiyor :) Anneanne tavsiyesi :) Ayrıca çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sunaaaaaammmm, ayıp oluyor şekerim yaaa, bir de bana akıl öğretiyosun :))) Kendin demişsin çok hamarat olamasam da diye, e o zaman şekerim??? Sen benden faydalanmaya bak :))) Olmuyor dediysem olmuyor işte, senin o tavsiyelerinin beş katını tecrübe ettik de yazdık heralde şekerim :)))
      Hoşgöründen dolayı şimdiden teşekkür ediyor, çok öpüyorum :))

      Sil
  6. Eseeen sen var ya sen ölüyü güldüren cinsten bir hatunsun amaaan boşver kek de yapmayıver canım!
    Ben sana kek de yaparım börek de yeter ki sen sabahları bir doz bana uğrayıver.
    Dün oğlan eşime "baba beni de götür yanındaaa " diye bağırdı. Ne olmuş biraz huysuzlanmışsam?

    Yardımcım hasta bu hafta işe gelemeyecek,geçen hafta çarşambadan itibaren her gün misafir ağırladım,pişir taşır; yıka kaldır, yetmedi annecik hasta onu da aldım getirdim;bir de çamaşır yıkadım ki en az 5 saat sürer ütüsü. Haydi gel huysuzlanma! Sen bana uğra sabahları 2 doz moral ver bana her gün kek yapmazsam ne olayım?

    Öptüm koskocaman!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün Öğretmenimmmmm, çok güldüm yorumunuza :))), çok güzel yazmışsınız, ilk İzmir uçağına atlayıp gelesim geldi yeminle :)))) Keşke yakın olsak, kedi ciğere bakar gibi baktığım güzel evinizi, bahçenizi, kızlarınızı yakından görsem, birlikte keyfini çıkarsak :))
      Huysuzlanmak insanın tabiatında var, e bunca işin altından kalkan ustalıkla kalkan kadınların da tabiatının tamamında :))) Huysuz ve tatlı kadınlarız ki bizler :)
      Kek yapın vallahi, belki ben de kalıba yapıştırmadan çıkarmayı öğrenirim sayenizde :)
      Ben her sabah gelirim size, fiziken olmasa da postlarımla, azcık neşe verdiysem ne mutlu bana :))
      Sevgiler, çoookk...

      Sil
  7. esen hanım çok hoşsunuz yaa okurken çok eğlendim :):):):):) ellerinize sağlık, eminim çok lezzetlidir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Ben de yazarken çok eğleniyorum ki LaSangria Hanımcım :)))
      Lezzeti süperdi vallahi, tavsiye ederim, her kekinize havuç ve ceviz ekleyin :)
      Sevgiler :)

      Sil
  8. Cok tatli yazmissin,gecenin bir yarisi seni okumak iyi geldi bana sagolasin!

    Slikon bir kalip kullanirsan ne kadar pratik oldugunu görürsün,ne kadar saglikli bilmiyorum ama ben unla yagla ugrasmak istemedigimde hemen o kalibimi alip atiyorum firina,istersen sanada bi tane getireyim? Uygun fiyatiyla beni cezbetmisti.Cok alisverise cikamasamda bajkarim senin icin,ama pazra günü o bile bir köseyinden yemisti,bende kizdim!

    Pogacanda güzel olmus canim,eline saglik,sevgiler sana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tatlı yazabiliyorum :)) ama her zaman değil ;)Sen de sağol, ne mutlu bana öyleyse :)
      Silikon da kullandım ama o da olmadı bir türlü, vazgeçtim sonra :)) Getirme sakın, sakın, sakın :)) Getirmiş kadar oldun ya zaten, çok sağol, çok naziksin terazi kızı :)
      Kekin köşesinden yiyen kim tam anlayamasam da, afiyet olsun ona, çok iyi etmiş :))
      Sevgiler çok, çocuklara öpücükler...

      Sil
  9. en iyisi silikon kalıp kullanmak galiba.. bende aynı dertten muzdariptim.. hele misafir için yapılıyorsa kesin yapışırdı.. silikona geçiş yaptım.. şimdi rahatım..
    şarkı için teşekkür ederim.. çok özel yeri vardır bende.. pek iyi geldi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Genel görüş silikon kalıptan yana oldu, e evdeki öbür kalıbı tekrar deniyim bakalım bu hafta sonu, sonucu bildiririm :)
      Şarkı benim çok sevdiğim bir şarkı, ilk Hatırla Sevgili dizisinde dinlemiş ve vurulmuştum... Gerçi o dizinin bütün müzikleri çok güzeldi zaten... Çok insan bilmez, bak sen bilmekle kalmamış bir de özel bir yeri var demişsin, pek sevindim :))
      Sevgiler.....

      Sil
  10. Esencim silikon kalipta bile yapismisti kösesinden onun icin öyle dedim,biraz karisik oldu sanirim,yani hic yapismadan cikmasi lazim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heee, anladım şimdi, hiç yapışmadan çıkması lazım diye ben de her seferinde tembihliyorum kalıplara ama nafile :)) Kalan sağlar bizimdir.... :))
      Sevgiler......

      Sil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.