22 Aralık 2022 Perşembe

IHLAMUR

 

Ihlamur: Pukiyi (Hem ıhlamur hem çiçek anlamında bir kelime)

Olmamışı (yani henüz tomurcuk olanı): kumbuli

Olmuş da zamanı geçmiş olanı: Geçveyi

Nereden biliyorum bunları çünkü ıhlamur toplama konusunda mastır yaptım. Siz ıhlamuru nasıl bilirsiniz, marketten, olmadı aktardan alıp pişirdiğin bir şifa kaynağı. Biz dağdan topladık. Sabah ezanıyla dağa yürümeye başlarsın. Dağlar silme ıhlamur. Kâh yağmurda, kâh güneşte güzel ıhlamur bulana kadar gezersin. Buldun mu başlarsın kesilen dallardan çiçekleri tek tek ayıklamaya. Yağmur varsa sivrisinekler hücum eder eline koluna. Cümbür cemaat gittiğimiz dağlar, kimi uçurum, kimi düzlük yollar, sık sık düşmelerim ve elbette öğle yemeği niyetine yediğimiz o haşlanmış yumurtalar, ziyadesiyle tatlı gelen peynir ekmekler.

“Gökyüzü gibi bir şey bu çocukluk Hiçbir yere gitmiyor” demiş Edip Cansever. Geliyor peşim sıra, gelsin tabii ya. Ne zorlu geçti halbuki ama bende hep güzel hatıralar, sanki iki Esen vardı da, zorlukları yaşayan çocuk Esen çocuklukta kaldı,  güzel şeyleri  yaşayanı da, aldı hatıraları, lazım oldukça çıkardı bir bir heybesinden, bana uzattı ve  hiç yanımdan ayrılmadı.

Neyse işte, çok fazla kelimesi olmayan güzel lazcamızda ıhlamura dair sözcüklerin bunca çok olması, toplanması, ayıklanması, kurutulmasına çok emek verilmiş olmasının işareti. Tüccarlar gelir köye sonra, kurutulmuş ıhlamura, yapraklı ve yapraksız fiyat verir. En iyi fiyatı verene satılır ıhlamurlar. Diyeceğim o ki sizin fincana gelene kadar o-hooo J

Not: Peki siz olmuş muşmula nedir lazcada onu biliyor musunuz? “Montkomina” Ama lütfen sadece olmuşuna kullanın bu kelimeyi ;) Bir lisan bir insan nihayetinde! Devam edeceğiz derslere, siz bunlara çalışın önce bi, sınav yapıcam tek tek haftaya J


instagram hesabım: @_esenaktas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.