20 Eylül 2018 Perşembe

AYRINTILI AŞURE TARİFİ BURADA...

Canım Aşure ayı geldi sevgili okur. Şükür kavuşturana.. 
Ayrıntılı tarifi her yıl yeniden yeniden vermek gelenek oldu.. 
Bu yıl da bozmayalım geleneği, hiç bilmeyenlerle aşuremizi yapalım. Hiç tereddüt etmeyin ilk kez deneyecekler ve eminim sonraki yıllarda da mutlaka yapacaksınız güzelce aşurelerinizi..
Öyleyse buyrun bakalım, Allah kabul etsin şimdiden.. 


**********************************************
Anlatmaya başlıyorum sevgili okur, hem de bana anlatılmasını istediğim gibi çok ama çok ayrıntılı anlatacağım, kulak ver bana şimdi sen :) 

Buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi ayrı tencerelerde (ki buğday koyduğumuz tencere ana tenceremiz olacak o yüzden ne büyük tencereyi seçelim) güzelce yıkayıp, geceden  suya bastırıyoruz. Ertesi sabah (işe gidenler için söylüyorum azcık erken kalkmak lazım bu işlemler için ama öyle çok değil, yani seni caydırmasın bu durum sevgili okur!)  bir taşım kaynatıp bırakıyoruz ki  akşama kadar iyice şişsinler ;) 
İşten gelince, yani 8-9 saat kadar sonra da aşağıdaki tarife göre pişiriyoruz aşuremizi :) 
Aşure,  hep, zahmetli, yapılması zor bir tatlı gibi gelir ya insana, siz o düşüncelerinizi bir kenara atıp, deneyin bu sene, yapması uzun zamana yayılan ama aynı zamanda da çok zevkli ve sonucu da enfes bir tatlı olacak. Hem sen beni bilirsin Sevgili Okur, o kadar zor olsa ben her sene Muharrem Ayı'nda en az üç kez yapar mıydım hiç???

Benim yaptığım aşurelerin malzemesi böyle ama siz damak tadınıza göre pek çok şey daha ekleyebilirsiniz aşurenize... 

Bunlar geçen seneki aşurelerim :)



AŞURE

Malzemeler:
  • Yarım kg. buğday 
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış (Yıkanmış ve ılık suda bekletilmiş)  (Fahriye Abla'ya bir teşekkür burdan, bu yıl da  Malatya'dan getirdiği kayısılar şenlendirecek aşuremizi)
  • 50 gr. kuş üzümü (yıkanmış ve ılık suda bekletilmiş)
  • 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm (yıkanmış ve ılık suda bekletilmiş)
  • Kuru kayısı, kuş üzümü ve kuru üzümü aşure yapma süremiz içinde birkaç kez sularını değiştirerek şişmelerini sağlıyoruz. 
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet çubuk tarçın (buğday pişerken ekliyoruz, aşure tastamam olunca da çıkarıyoruz ;)
  • 2 adet karanfil (tarçınla birlikte attım ben) 
  • 1 adet elma (aşureye çok güzel bir tat katıyor, minik minik doğrayın, pişmesine yakın atıverin içine)
  • 1 kg. toz şeker (ben birazcık eksik koyuyorum (3,5 su bardağı kadar) yine şekeri, tadına bakıp ayarlanabilir son aşamada ;)
  • (1 adet) portakal kabuğu rendesi 
Hazırlanması:
  1. Geceden suda beklettiğimiz buğdayı, aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce üzerini 4-5 parmak geçecek kadar  içme suyu ile doldurun ve bir taşım kaynatın.
  2. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı  tencerelere alın ve onları da bir taşım kaynatın. 
  3. Kaynayan üç tencerenin de kaynadıktan sonra altını kapatın ve kapağı kapalı 8-9 saat dinlendirin.
  4. 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın (kuru fasulye ve nohutun suyunu değiştirip, kaynatmak daha iyi olur sanki, bir de pişirmeden önce kabuklarını soyun nohutların, fasulyenin de çıkan kabuklarını alın) kısık ateşte (buğdayları ara sıra karıştıralım yoksa dibi tutuveriyor hemen) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. Buğday tenceresindeki su azalırsa kaynamış su ekleyin ve tencerenin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın. 
  5. Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. Bir sürede pirinçlerle beraber pişirin. Tam o arada da hem tarçını, hem karanfili hem de bir çay bardağı sütü ekleyelim) 
  6. Hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Kevgirde sularını süzdürdüğümüz çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve küçük küçük doğranmış kayısı ve elmaları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın. (Toz şeker aşureyi sulandırıyor o yüzden kıvamına dikkat edelim, azcık koyu yapalım aşuremizi ki şekeri görünce cıvımasın)
  7. Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  8. Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin. (Süsleme işini- varsa- kızınıza yaptırın :)
  9. Altını kapamadan hemen önce portakal kabuğu rendesi ekleyelim (Daha önce eklemeyin sakın, acı olabilir)
Böyle güzel kavanozlara koy yaptığın aşureleri, hediye et etrafındaki sevdiklerine, bak nasıl mutlu oluyorsun aşureleri hediye ettiğin kişilerden daha ziyade sen :) 

2 yorum:

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.