6 Haziran 2013 Perşembe

PU-Kİ-Yİ ;)


Pukiyi, lazca'da Ihlamur demek, aynı zamanda da "çiçek" Bizim köyün dağlarında ıhlamur ağaçları dolu, haziran  ayı da ıhlamur vakti bizim köy için. Çocukluğumda dağa gidip, çoluk çocuk çuvallar dolusu ıhlamur toplanır, kurutulur ve en çok fiyat veren tüccara satılırdı. Ihlamura gitmek için sabah ezanıyla uyanır, dolambaçlı dağ yollarından, uçurum kıyılarından ta ıhlamur ağaçlarının kaynağına kadar yürürdük.   
Hala daha devam edilir ıhlamur toplanmaya, bir ıhlamur bir kestane toplama hiç değişmedi bizim köyde. Ihlamur kutsal benim için bu yüzden, ıhlamur=çocukluğum...

PUKİYİ :)
(Leylacım bilmiyorum okuyor musun bu postu ama özür dilerim yaa, valla, kıskandırmak için değil yeminle :) 

Bu ıhlamurlar benim Üsküdar'a inmek için yürüdüğüm yol üstünde, bi güzel kokuyorlar ki, ;) Ara ara esen rüzgarla hele, öldürüyor beni kokuları....
 Başımı bi kaldırdım, tepemde bu güzellik, çektim ki siz de görün ama nasıl etmeli de bu blogdan size güzel kokuları da yollayabilmeli bilmem... En sevdiğim koku hanımeli ve ıhlamur kokusu... Sırf bu güzelim ıhlamur kokusu hatrına yokuş yukarı 20 dakika yürüyorum... Yürürken kendi kendime düşündüm geçen akşam, hani kamu spotları var ya televizyonda, obeziteyle mücadele için. Hah, ben işte çaresini buldum kendimce, belediyeler Gezi Parkı'ndan aldıkları dersi de göz önünde bulundurarak, her bir caddeye, sağlı sollu ağaçlar/bitkiler dikecekler. Bu diktikleri ağaçların kokulu çiçekleri olmasına dikkat edecekler. Aralara salkım söğütler, ulu çınarlar elbette olacak ama kokulu çiçekleri olan ağaçlar da olacak...  Misal, ıhlamur, yasemin, hanımeli.. Aklıma gelenler bunlar, manolya, lavanta yetişir mi bilmem? (başka ne vardı kokulu sevgili okur?) Bloğumu okuyan, sayıları binlerle ölçülen botanikçiler, ses verin ;) 
Mevsimine göre kokularla dolu, güzelim bir yürüyüş yolu olacak bu sayede caddeler. Hem gölgeleriyle serin serin, hem insanın içini açan güzel kokulu... O kadar ki insanlar kendilerini yürümekten alamayacak, hem de herkes yürüyünce aynı muhitte, konu komşuyla sosyalleşecek, "Aaa Ayşe hanımcım ne kadar zayıfladınız böyle maaşallah" türünden diyaloglar olacak :)  Minübüscüler isyan edecek bu duruma ama bu sayede de dal gibi olacak herkes ;) Nasıl fikir ama? 
Duydun mu sayın Topbaş? Ağaç lazım bize, yeşil lazım bize, güzel kokular ve bu kokulardan mütevellit huzur ve mutluluk lazım bize...


BONUSSSS
(Bu sana kıyağımdır ey sevgili okur, gençliğimden kopup geldi. Benim içimi kıpır kıpır eden, kanımı kaynatan bir büyük bonus, bakalım sizde de aynı etkiyi gösterecek mi?)

10 yorum:

  1. Merhaba!
    Ihlamur güzel kokar ben de severim bir de manolya ne güzeldir ama narindir,dikkat etmek lazım kolay incinir ,kırılıverir kalbi.
    Lavanta misssler gibi kokar ,havalıdır ,buna karşın pek dayanıklıdır ,azla yetinir ,aldığından fazlasını verir. Kime / kimlere benzer sence?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nilgün Öğretmenim,
      Ben bütün ağaçları Yalova-Termal'de gördüm öğrendim, orası ağaç cennetidir, Atamızın cennete çevirdiği bir tatil beldesi. Manolya'yı da orda tanıdım sevdim, rengini en çok da...
      Lavantayı böyle anlatınca siz önce aklıma Karadenizin tüm sağlam, dayanıklı ama fizikleri itibariyle de -bence- havalı kadınları geldi aklıma, sonra da aslında ülkemizin bütün kadınları öyle diye düşündüm..
      Kime benzer sahi?

      Sil
  2. ah o kokulu agaclar benide bitiriyor,burda cok var diyemicem ama ara ara sokaklardan kokusunu aliyorum,ne güzeldir Karadeniz,annem hala söyler ne kadar sevdigini,Rize`ye götürmüstü babam tabi ben yine buralarda öksüz gibi kaldim:((Cocuklar biraz daha büyüsün ilk is Karadeniz turu,bu yil kismetse Amasra,tabi bu durumda cok keyif alamicaz ama cocuklarin demire ihtiyaci oldugundan deniz kum günes olayi sart!

    Esencim dilerim tüm isteklerin ,tüm isteklerimiz gercek olur,istemek yeterli bence,seni cok öpüyorum,Hayko``yu dnleyemiyorum,bu müzige izin yok yaziyorlar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İnsanı mest ediyor kokuları di mi Serpilcim ;)
      Son postuna çok üzüldüm canım, inşallah daha iyisindir...
      Karadeniz değil bahsettiğim köy, herkesi bilir sandığımdan yazmamışım ismini, Üvezpınar bizim köyümüz, Yalova'nın bir dağ köyü ama görsen coğrafi olarak Karadeniz'den ayıramazsın, o kadar yeşil, o kadar sarp dağları...
      Karadeniz'e özellikle de Doğu Karadeniz'e gitmeyi ben de çok istiyorum ama kısmet bakalım...Amasra'nın da çok güzel olduğunu çok duydum, inşallah çok güzel bir tatil geçirirsiniz.
      Aminn, inşallah öyle olsun Serpilcim, ben de seni çok öperim...
      Hayko'yu burdan dinleyemediysen, google a yaz "Hayko Cepkin Kurtalan Ekspres" ordan bi dene mutlaka...

      Sil
    2. Canim benim sagolasin,daha iyiyim yalan degil ama tabi insanin aklindan cikmiyor,ilk günlerde soka girdim,resimleri filan hala gözümde,maalesef hayat devam ediyor etmek zorunda,sanki zaman iyi geliyor,ama bana ,ya ailesine,iste onu bilmiyorum!

      Hayko`yu ilk kez Beyaz schow da tanimistim,pek tarzim degil gibi ama ses ve yorum harika!Bana komik gelen bazi müzikleri neden yayinlayamayiz bu ülkede yazisi cikmasi,youtub da da ayni sey cikiyor,öptüm seni.

      Sil
    3. Zaman her şeyin ilacıymış Serpilcim... Haklısın ateş düştüğü yeri yakıyor, en çok ailesi ve daha da çok annesi yanmıştır, Allah hiçkimseye evlat acısı yaşatmasın...
      Hayko aslında benim de çok tarzım değil ama bir bu şarkıyı bir de Aşk Kitabı'nı yorumlamasına bayılıyorum...
      Öperim, kuzularını da :)

      Sil
  3. Bizim sokak da mis gibi kokuyor :) mis gibi pukiyi kokuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de şanslı gruptansın demek ki ayamaya kumpanyacım, derin derin çek içine güzelim pukiyi kokusunu...
      Sevgiler.....

      Sil
  4. Ne güzel yazmışsın,bayıldım:))Gidip gelip okuyorum.Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim Nilgün hanım :) Sağolun, ne mutlu bana öyleyse, bazen gereksiz yere çok anlatsam da, upuzun cümleler kurup, içine milyon tane parantez açsam da, sonra kendi kendime "yazma biraz, dur" desem de, sizlerin yorumları cesaret veriyor yenileri için....
    Sağolun, eksik olmayın, ben de sizi zevkle okuyorum emin olun...

    YanıtlaSil

Yazın bi, lütfen yazın yaaa, merak ediyorum ne düşünüyosunuz ;)
Yorumunuz çıksın istiyorsanız eğer:
Blog sahibi değilseniz adı/url seçeneğini seçip ad kısmına adınızı yazın url kısmını boş bırakın, yorumunuzu postalayın, aksi takdirde, çok istememe rağmen gelemiyor yorumlarınız :)

Bunlar da var...

İlginizi çekebilecek bağlantılar.